≫ 

Da li jedan čovek u Srbiji sme da poseduje 10 pištolja i da svuda nosi oružje? Razotkrivamo i dva tipa ličnosti posle ubistva u AMSS-u

* Generalni sekretar Auto moto saveza Srbije imao je dozvolu za nošenje oružja za ličnu bezbednost, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da je Ðurđev imao i 10 dozvola za posedovanje oružja * Ponašanje Predraga Đurđeva moglo bi da se podvede pod jedan od dva tipa ličnosti *

  • 91

Šok zbog svirepog ubistva i jezivog samoubistva u AMSS i dalje ne splašnjava, a mnoge od nas već danima mori jedno pitanje - kako je moguće da je jedan sekretar Auto moto saveza svakodnevno šetao sa pištoljem za opasačem i kako je moguće da u kancelariji i kod kuće drži čitav arsenal oružja. 

Iako svako ko je punoletan, ko je državljanin Srbije, ko nije osuđivan i ko je prošao zdravstveni pregled može da dobije dozvolu za držanje oružja, pitanje je kako je moguće da Predrag Đurđev, ili bilo ko od nas, ima deset različitih pištolja u stanu.   

Kriminolog Zlatko Nikolić objašnjava za portal Telegraf da se, ako je to tačno, radilo o bolesnoj osobi.

- Nikome nije potrebno toliko naoružanje. A ako je za svaki pištolj imao dozvolu, onda bi i taj koji mu je dao sve te dozvole morao na pregled. Znate, tu se ne radi o trofejnim komadima, o starinskim kuburama, o uspomenama ili istorijskim reliktima, nego o ubojitom oružju - kaže Nikolić.

Ipak, Nikolić misli da u Zakonu o oružju ne postoji ograničenje kada je reč o broju pištolja i pušaka koje fizička lica smeju da poseduju.

Đurđev je imao arsenal oružja, Foto: Profimedia

KRIMINOLOG O PROFILU ĐURĐEVA

- Iskreno, nikada mi ne bi palo na pamet da je takva odrednica neophodna u zakonu, jer su ovakvi slučajevi, na sreću, izuzetno retki - kaže on.

Nikolić se nije profesionalno bavio profilom Predraga Đurđeva, ali kaže da bi, stručno gledano, njegovo ponašanje moglo da se podvede pod jedan od dva tipa ličnosti. 

- Prva ličnost je patološka i to je teži oblik, jer je to čovek koji svet doživljava kao neprijateljsko okruženje, čovek koji sve oko sebe vidi kao neprijatelje koji mu misle zlo, pa zato svuda sa sobom nosi pištolj. Druga ličnost je malo blaži oblik, ali to ne znači da je nešto manje štetan. To je "ne daj Bože" tip osobe koji je naoružan "za svaki slučaj" - kaže Nikolić.

Đurđev i butulija, Foto: Promo

NE MOŽE SVAKO DA NOSI ORUŽJE

On objašnjava da nije teško dobiti dozvolu za držanje oružja, ali da zato nije nimalo lako dobiti dozvolu za njegovo nošenje. Tako oni koji nemaju dozvolu za nošenje oružja, na putu do streljane, na primer, moraju da ga nose rasklopljeno. Koliko je ozbiljno pitanje nošenja oružja po gradu dokazuje i to da čak ni policijski i vojni službenici nemaju pravo da nose službeno oružje sa sobom van radnog vremena.

- Svako ko traži dozvolu da nosi sa sobom pištolj mora da dokaže da mu je život ugrožen, bilo da je ta ugroženost vezana za posao, za kretanje kroz šumu na putu ka posli, za prolazak kroz problematične kvartove, ili za vraćanje kući noću, za koje firma nije obezbedila prevoz. U svakom slučaju, razlog je neophodan - priča Nikolić. 

Čak i tada, onaj ko dobije dozvolu za nošenje oružja nema pravo da se njime razmeće i da ga pokazuje u javnosti, već mora da ga nosi skrivenog, da se ne vidi i da ne izaziva paniku kod građana, a prema svedočenju poznanika Đurđev je radio baš sve što ne bi smeo. 

Đurđev je svuda sa sobom nosio pištolj, Foto: Pixabay/5191107

Takođe, vlasnik više pištolja uz oružni list može nositi samo jedan komad oružja. Dozvola za nošenje oružja izdaje se na pet godina i nakon tog perioda mora da se obnovi, što ponovo uključuje lekarski pregled na kom bi stručnjaci trebalo da uoče poremećaje ličnosti i daju negativan komentar na zahtev za dobijanje nove dozvole.

IMAO DOZVOLE ZA 10 PIŠTOLJA

Generalni sekretar Auto moto saveza Srbije Petar Ðurđev imao je dozvolu za nošenje oružja za ličnu bezbednost koja mu je izdata 2015. godine u skladu sa zakonom, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i dodao da je Ðurđev imao i 10 dozvola za posedovanje oružja.

- Izvršeni su svi lekarski pregledi, bezbednosna procena, imao je potvrdu od suda da nije gonjen tako da su sve procedure za izdavanje dozvole bile ispunjene - naveo je Stefanović odgovarajući na pitanja novinara.

Stefanović je potvrdio da je Đurđev imao sve dozvole, Foto: Tanjug/MUP Srbije

Upitan šta je bio razlog da Ðurđev u zahtevu navede da mu je ugrožena bezbednost, ministar je pojasnio da se takve dozvole ne izdaju samo kada je neko direktno fizički ugrožen, već i kada smatra da obavlja posao zbog kojeg može biti izložen bezbednosnim rizicama.

- Takve dozvole se izdaju u skladu sa zakonom - napomenuo je ministar.

Na pitanje da li je bivši direktor policije Milorad Veljović pogrešio kada je 2015. godine potpisao dozvolu za nošenje oružja Ðurđevu, Stefanović je rekao da takva tvrdnja ne stoji i ponovio da su sve procedure bile ispoštovane.

Podsetio je da su 2016. godine dodatno pooštrene zakonske norme za izdavanje dozvola i dodao da će se on, ako bude potrebno, zalagati da se mere i dodatno pooštre.

ĐURĐEV BIO OPSEDNUT ORUŽJEM

Đurđev je 22. februara, nakon žučne svađe zbog banalne stvari, potegao oružje na sastanku, a svedoci kažu da nije bio jedini koji je repetirao pištolj u tom trenutku i da je to učinilo još nekoliko njegovih saradnika.

Zanimljiv je momenat u kom se čak i obezbeđenje povuklo, jer su znali da ljudi koji su se sukobili nose pištolje. Đurđev je bio poznat po tome u firmi, a kažu i da je nekoliko puta nedlejno odlazio u streljanu i vežbao gađanje. 

Još je nejasno da li je Đurđev imao dozvolu i za nošenje oružja, ali je nepobitna činjenica da se od njega nije odvajao sve do dana smrti, kada je nakon što ga je upotrebio na bliskom saradniku Mirku Butuliji, predsedniku AMSS u koga je ispalio osam metaka, a na kraju ga okrenuo i ka sebi.

VIDEO: Upucan Mirko Butulija: Generalni sekretar AMSS-a izrešetao predsednika u kancelariji, pa oduzeo sebi život

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Horus

    26. februar 2019 | 22:43

    Tema je ko mu je izdao dozvolu tj ko je potpisao saglasnost.

  • Srbin

    26. februar 2019 | 20:58

    Velika je razlika izmedju dozvole za posedovanje,i dozvole za nosenje.

  • L

    26. februar 2019 | 22:42

    Pa treba lo je placati porez za 10 pistolja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA