≫ 

Svi koji su mislili da su se izvukli od odlaska u vojsku sada mogu biti pozvani na obuku, a postoji samo 6 razloga za opravdano odlaganje

Odazivanje na poziv za obuku je obavezno, a za neodazivanje predviđene su zakonom propisane kazne, od 10 do 50 hiljada dinara, pa čak i zatvor do 60 dana

  • 77

Svi muškarci koji su mislili da su se izvukli od služenja vojske, a imaju između 30 i 35 godina, ipak mogu da dobiju "plave koverte" sa pozivom da se jave na obuku.

Doduše, ona neće trajati ni godinu dana, ni 6 ni 3 meseca, već - dva puta po 15 dana. Za to vreme, onaj ko ide na posao, imaće opravdani izostanak, a završiće najpre u nekoj od kasarni u Somboru, Valjevu i Leskovcu.

Pitali smo Ministarstvo odbrane sve ono što bi budućeg vojnika moglo da zanima: Zašto će uopšte biti pozivani? Šta mogu da nauče za ukupno mesec dana? Gde će biti smešteni i da li će moći da služe u civilu? I još nešto - koja opravdanja mogu da odlože ovu obavezu? Ima ih ukupno šest.

- Ova obuka nije novina i odvijala se i ranije u skladu sa potrebama Vojske, a obuhvata svega nekoliko stotina pripadnika rezervnog sastava godišnje. Prva faza obuke, osnovna obuka, koja traje 15 dana, obuhvata sticanje osnovnih vojničkih znanja, a vrši se u centrima za obuku u Somboru, Valjevu i Leskovcu. Druga faza obuke, koja će se odvijati naredne godine, takođe u trajanju od 15 dana, izvodiće se u garnizonima Vojske Srbije u zavisnosti od specijalnosti za koju je pripadnik rezervnog sastava određen da se obučava - naveli su u Ministarstvu.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Navode i da je odazivanje na poziv za obuku obavezno, a za neodazivanje predviđene su zakonom propisane kazne na osnovu člana 126. Zakona o vojnoj, ratnoj i materijalnoj obavezi. A ta kazna je od 10 do 50 hiljada dinara, pa čak i zatvor do 60 dana.

A ovo su opravdani razlozi za odlaganje obuke:

1) ako ste bolesni (do narednog pozivanja po ozdravljenju);

2) ako je iz vašeg domaćinstva u isto vreme pozivan drugi član domaćinstva ili se već nalazi na služenju vojnog roka (dok se on ne vrati);

3) ako u vreme vežbe polažete ispite i ako bi odlaskom na vežbu bilo sprečeno da završite školsku godinu (dok takav razlog postoji);

4) ako se u vreme vežbe nalazite na pripremama radi učešća na evropskim i svetskim sportskim takmičenjima i olimpijskim igrama;

5) ako učestvujete u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama ili treba da obavljate poslove koji su od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju (dok manifestacije i poslovi traju);

6) ako bi usled smrti ili teške bolesti u vašem domaćinstvu, odnosno usled elementarne nepogode domaćinstvo bilo dovedeno u težak materijalni ili socijalni položaj vašim odlaskom na vežbu (dok takvo stanje u domaćinstvu traje).

Ako dobijete poziv, a prepoznajete se u nekoj od ovih stavki, potrebno je da uradite sledeće: javite se u opštinsku kancelariju Centra Ministarstva odbrane, podnesete zahtev i priložite potrebne dokaze.

Foto: mod.gov.rs

Na osnovu člana 52. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, licu u rezervnom sastavu se na njegov zahtev vežba prekida odnosno odlaže.

MOŽE I CIVILNO

U skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, za ljude koji se pozovu na prigovor savesti, obuka će biti organizovana u jedinicama civilne zaštite opšte namene po mestu prebivališta, bez oružja.

DOBROVOLJCIMA OTVORENA VRATA

Ako mislite da je za vas korisno da naučite neke osnovne vojničke veštine i osetite uniform, možete se i dobrovolno prijaviti za obuku i tako biti u vojsci mnogo kraće nego što je to slučaj ako se prijavite za dobrovoljno služenje vojnog roka.

- Za ovaj vid obuke moguće je dobrovoljno prijavljivanje lica iz rezervnog sastava, koja nisu služila vojni rok. Lica se dobrovoljno mogu prijaviti u opštinske kancelarije centara Ministarstva odbrane i zavisnosti od potreba Vojske, biće pozvani - navode u Ministarstvu odbrane.

(M. Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    2. mart 2019 | 09:10

    Да ли то значи да ће и Александар Вулин коначно да одужи своје према држави и да обуче унифморму као војник. Више нема разлога за избегавање војног рока, видели смо да зна да салутира у мајици и фармерицама и гологлав, баш онако војнички. А пошто је министар војни, ваљда се излечио од оних болести због којих је био ослобођен, у противном, схватићу целу ову акцију као првоаприлску шалу...

  • mila

    2. mart 2019 | 11:04

    Ali izjava koji misle da su se izvukli?!?Pa ko je ukinuo vojni rok? Moja baba? Cimati ljude koji imaju malu decu, neke druge planove tek tako jer je nekome palo na pamet... Zasto i cemu ovo?

  • Petar

    2. mart 2019 | 10:59

    Za koju zemlju ginuti. Za zemlju koja ti je uskratila i uzel sve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA