5 znakova da će staford ili bilo koji drugi pas da vas napadne - ako je rep u ovom položaju, odmah se sklonite

Psi imaju svoj jezik, a preteće "reči" nikako ne treba ignorisati

  • 69

Nakon što je jedna žena ubijena, a druga teško povređena u napadu staforda u Pančevu, mnogi su se zapitali da li je ova tragedija mogla da se predvidi i spreči. Poznavaoci pasa tvrde da nije u prirodi tih četvoronožaca da napadnu iz čistog mira, te sumnjaju da je čak pomenuti staford bio ili isprovociran, ili se osećao ugroženim.

Psi imaju svoj jezik i na njemu "govore" čak i kada se spremaju da ujedu čoveka ili drugog psa.

- Neke znake agresije, poput režanja ili pokazivanja zuba, lako je primetiti, ali ima i onih koji su suptilni, na primer trenutak tenzije ili sekunda kada je pas potpuno nepomičan, koji lako promaknu - rekla je trener pasa Viktorija Sitvel za Vol Strit Žurnal.

Svako ko je u dodiru sa životinjama, te znake nikako ne bi trebalo da ignoriše. Ovo je najčešćih pet.

REP I UŠI

Kada je rep psa podignut i napet, nešto verovatno nije u redu. Psi repom pokazuju različite emocije, od sreće, preko straha ili besa. Kada rep stoji uspravno i mirno, to, između ostalog, može da znači da se pas oseća ugroženim i da će zato pokazati agresiju. Slično je i sa ušima - ako su podignute i u grču, razlog za to je možda ljutnja.

Ako su uši podignute i zategnute, pas je možda uznemiren i mogao bi da napadne Foto: Pixabay/tortugadatacorp

POLOŽAJ TELA 

Kada pas stoji sa razmaknutim nogama, podignutom glavom i isturenim grudima, on pokušava da pokaže svoju veličinu i nametne se kao dominantan. Istovremeno, to može biti znak da će vas u sledećem trenu ujesti.

Znaci da je pas spreman da napadne Foto: Shutterstock

NAKOSTREŠENO KRZNO

Položaj vrata i leđa takođe mogu da ukažu na problem i agresiju. Pas koji je napet, čiji su mišići  ukrućeni, naročito na vratu i leđima, koji ili spusti glavu, a podigne ostatak tela, ili se celom dužinom približi zemlji, možda se upravo sprema da napadne. Kod dugodlakih vrsta, kada su besne i žele da ujedu, naježe se dlake na vratu i vrhu leđa. Nakostrešeno krzno nekada je upozornje da će životinja pokazati agresiju.

POGLED

Psi uglavnom ne gledaju pravo u oči ni ljude, ni druge pse.  Na njihovom jeziku, direktan i uporan pogled u oči može da sugeriše pretnju. Ako pas ne skida pogled sa vas, polako pogledajte na drugu stranu. Istovremeno, ako poptuno odbija da vas pogleda, i to može biti znak da želi da se odbrani, tj. da napadne.

Tu su i režanje, uporan pogled, spremnost da skoči Foto: flickr/smerikal

REŽANJE

Naravno, tu je i režanje. Pas koji reži više od nekoliko sekundi, prigušeno i uporno, jeste pas koga se treba kloniti. Naročito ako pritom pokazuje svoje prednje zube.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    4. mart 2019 | 22:15

    A možda bi najbolje bilo da vlasnici opasnih pasa stave korpu svojim ljubimcima, zar ne? Tako ne bismo morali da se bavimo psećom psihologijom.

  • Marija

    4. mart 2019 | 21:50

    Da li mi sad treba ulicom da idemo, sa priručnikom kako da vas ne zakolje pas?

  • Super

    4. mart 2019 | 22:03

    A gde da se sklonimo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA