Kako da na vreme prepoznate jednog Jutku: Česti komplimenti i dodirivanja, masaža koju niste tražili... Ovo su primeri sex mobinga na poslu

Pre nego što se upustite u spor protiv zlostavljača, morate biti sigurni da je to stvarno mobing

  • 14

Šefica vas dodirne po ramenu svaki put kad prođe pored vas. Šef vas zove na kafu posle posla. Komentarišu stalno vašu frizuru, dužinu suknje, kako vam stoji majica. Pričate sa njima a oni vas gledaju u grudi umesto u oči.

Ovo su samo neki od primera seksualnog mobinga na poslu. Milutin Jeličić Jutka samo je jedan u nizu primera kako ovakvo zlostavljanje može eskalirati i dovesti čak i do otkaza žrtve, koja više nema izbora.

Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu - mobinga štiti ugrožene, ali pre nego što odlučite da se sa nekim "obračunate" zakonskim putem, morate biti sigurni da li nešto jeste ili nije uznemiravanje da biste znali da li uopšte imate šanse u tom procesu. Jer, mobing je jako teško dokazati.

Suština je da svako ponašanje koje vas ometa u radu i zbog kojeg vam je mučan odlazak na posao - nikako ne treba da trpite!

Evo nekih primera:

1. Kada vas šef/šefica često dodiruje, spusti ruku na rame dok vam nešto priča ili vas grli oko struka

Foto: Shutterstock

- Kada vam neko ulazi u životni prostor, odnosno kada vam se približi na manje od 50 do 60 centimetara, time ste već donekle ugroženi, a pride svaka vrsta dodira, odnosno nepostojanje socijalne distance je mobing.

- Nisu svi dodiri seksualni i često u određenim kulturama postoje oni delovi tela koje je moguće dodirnuti u nekoj situaciji, i oni koji su "zabranjeni" za dodirivanje. U islamskoj tradicionalnoj kulturi se svaki muški dodir smata seksualnim i zato je zabranjeno čak i rukovanje. U našoj kulturi je dozvoljeno dodirivanje u prigodnim situacijama nekih zona tela kao što su ramena i nadlaktice. Zato "očinsko" ili "pokroviteljsko" spuštanje ruke na rame, ne smatra se uznemiravanjem. Naravno to je socijalna ocena, jer osobi koja je dodirnuta svaki dodir može biti neprijatan i ona to treba da pokaže kako bi drugi znali za drugi put. Grliti oko struka je "granično" i često se iza takvog dodira krije erotična namera.

2. Kada se uloguje na vaš mejl ili društvene mreže i ostavlja komentare u vaše ime

Foto: Pixabay

- To već spada u mobing, rušenje ugleda i šikaniranje. U tom slučaju je potrebno suočiti šefa da je takvo ponašanja zapravo mobing i da će ga osoba tužiti ukoliko se to nastavi. Verovatni motiv da napiše upravo to, jeste da mu je neprihvatljivo da je on, tako šefovski superioran, to jest njegovo udvaranje odbačeno, tako da razlog za njega nalazi u zaposlenoj, a ne u sebi.

3. Kad šef, kao u šali, pred svima ružno komentariše o vama ili vašem radu 

- Kada je uključeno i treće lice, onda je to pre nepristojni komentar na račun treće osobe da je nesređen ili neodlučan pregovarač.

- To je nepristojno, ali i nedovoljno jasna seksualna aluzija jer se mlitavost može odnositi i na nedostatak energije tog tipa klijenata.

4. Insistiranje nadređenog da koleginice nose isključivo suknje ili haljine

Foto: Pixabay.com

- Ako je dres kompanije takav, onda je to-to. To se ne dovodi u pitanje. Ako nije pravilo firme - dres kod, onda je mobing.

- To je zadiranje u privatnost. Kompanije imaju pravo da propišu dres kod, ali on nikada ne sadrži zahtev da se bude isključivo u suknji. Uvek se definišu kakve suknje ili pantalone po izboru treba da budu. Zato je takav zahtev neopravdan i pokazuje da šef sebe smatra "gazdom" koji želi da se zaposlene oblače na način koji je prijatan njegovom oku.

5. Konstantno davanje komplimenata od strane šefa ili kolega

- Bez obzira na to koliko puta je izgovoreno, sve dokle davanje komplimenata nekome prija - u redu je, a sve preko toga je ulaženje u tuđi psihološki prostor, a onda je to već uznemiravanje.

- Komplimenti su pohvale, dakle pozitivni komentari koji izazivaju prijatnost. Granica se može definisati na dva načina: šta je rečeno i na koji način je rečeno. Sadržaj komplimenta koji sadrži neprimerene reči, aluzije i slično je po sadržaju neprimereno. Međutim, moguće je da je ono što se izgovori sasvim primereno, ali da način na koji je izgovoreno ima seksualnu aluziju ili da je praćeno neverbalnim signalima kao što su namigivanje i slično.

6. Neprimereni telefonski pozivi ili SMS poruke da se nađu van radnog vremena i prodiskutuju o poslu

Foto: Pixabay.com / Koliko dugo treba da se dopisujete da biste se smuvali?

- Navlačenje na razgovor o poslu, sa ciljem da se dobije nešto drugo je zloupotreba funkcije i mobing.

- Mušakarci imaju prava da pokušaju. Ali kada su odbijeni – i zato je potrebno veoma jasno povući granicu već pri prvom pokušaju takve komunikacije – i nakon toga nastave da dosađuju, tada stvar postaje uznemiravanje. Najbolje je tada to jasno označiti kao seksualno uznemiravanje.

7. Kad vam neko gleda u grudi dok pričate sa njim i gledate ga u oči

- Ako je samo kratak pogled na grudi, onda nije strašno. Ako neko zuri, onda je to neverbalna poruka i uznemiravanje.

- U ovim situacijama je dobro reći: "Možeš li me gledati u oči dok razgovaramo, jer mi je na ovaj način veoma neprijatno". Muškarci imaju fantaziju da žene vole da su primećene kao seksualni objekti i da im njihovo nabacivanje zapravo prija. Kada shvate da je ženi neprijatno, tada prestaju da izazivaju na taj način. Izazov ili provokacije je onaj prvi pokušaj, ali od reakcije žene zavisi kako će se odnos definisati. I zato je veoma važno da žena na datu provokaciju reaguje tako da pokaže da joj je neprijatno. Muškarci će to uvažiti u 97 odsto slučajeva, ali problem nastaje sa onima koji su prikriveno zaljubljeni ili su psihopate.

8. Aluzije na račun izgleda i oblačenja, seksa (lepa ti je majica, ušao sam ti u dokument)...

Foto-ilustracija: Profimedia / Ako vas muškarac gleda u ovaj deo tela, znači da mu se ne sviđate

- Ovo može i ne mora da bude uznemiravanje. Zavisi od toga koliko se potencira.

- U aluzijama postoji psihološka poruka koju muškarac može da negira: Samo sam ti pohvalio majicu. I zato i tu treba regovati na prvu loptu ukoliko se komentar smatra neprimerenim i reći da takva komunikacija izaziva neprijatnost i da ne treba da se ponavlja.

9. Kad vas neko masira, a niste ni tražili ni dozvolili

- Ovo spada u uznemiravanje, odnosno mobing, kao i svaka neželjena vrsta dodirivanja.

- Kada se neko nekome sviđa, tada se javlja želja da se dodirne ta osoba. I zato se traže "socijalno prihvatljivi" dodiri ili "korisni" dodiri kao što je masaža. I ovde važi pravilo da muškarac ima pravo da proba jedanput, ali da mu se treba jasno povući granica između dozvoljene i nedozvoljene komunikacije.

10. Poziv na službeno putovanje koje vam nije u opisu radnog mesta

- Nekad je potreban saradnik iako mu radno mesto ne podrazumeva putovanja, a nekad je u pitanju navlačenje. Granica se postavlja u zavisnosti od toga šta je cilj: posao ili zadovoljstvo?

-  To je uvek sumnjivo ukoliko nema jasnog opravdanja da baš ta radnica putuje. Kao što sam rekao, takve stvari treba odbiti, bilo indirektno (dečko mi ne dozvoljava), bilo direktno. U praksi se susrećemo sa situacijom da je upravo nakon takvih putaovanja na kojima se ništa nije desilo iako je šef pokušao, usledio mobing.

Kao što vidite, dosta toga zavisi od toga "čijim se očima posmatra". Šta vam vaše unutrašnje čulo kaže - da li su navedene situacije bezazlene? Šaljite nam svoje komentare i iskustva na redakcija@telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA