≫ 

Sve afere Kliničkog centra u Kragujevcu: Umrle su 3 porodilje, lekari neće da prime bolesno dete, a medicinska sestra na šalteru puši cigaru

Sve ovo desilo se u istom KC za samo dve godine

  • 59

U Kliničkom centru Kragujevac skandali i tragedije samo se nadovezuju jedni na druge. Za dve godine preminule su tri porodilje, a svedočili smo i snimcima u kojima medicinska sestra puši cigaretu dok sedi za bolničkim šalterom. Vredi podsetiti i na doktorke koje nisu htele da prime bolesno dete jer nije njihov pacijent. Sve ovo desilo se u istom KC za samo dve godine.

Kragujevčanka Violeta Cvetković odvela je svoju ćerkicu u KC Kragujevac, jer detetu nije bilo dobro. Imala je temperaturu, vrištala, uvo joj je curilo, a oko suzilo i uz svu uznemirenost deteta, pedijatri nisu hteli da je pregledaju, jer "nije po proceduri i jer detetov izabrani lekar nije radio u toj smeni".

Majka je okačila snimak iz ordinacije na svoj Fejsbuk profil da svi mogu da vide. Ubrzo su počeli da se javljaju revoltirani roditelji koji su imali takva ili slična iskustva, iz cele Srbije. U ordinaciji su bile dve doktorke, Nada Ilić i dr Jasmina Ivošević, načelnica.

Uz video je napisala:

- Lekari odbijaju da prime dete pod temperaturom sa teškim dijagnozama i kažu da je takva procedura. Dokle više, zemljo Srbijo??? Zbog ovakvih deca umiru. Dete nije pregledao jer nije pacijent lekara kod kod smo došli. Je l' ovo realno? - napisala je ogorčena majka.

Sledeći snimak koji nam je stigao iz ovog Kliničkog centra je onaj na kome medicinska sestra puši cigaretu sedeći za bolničkim šalterom. 

Kako se na snimku može videti, medicinska sestra je opušteno pušila svoju cigaretu na šalteru Centra za plastičnu hirurgiju tokom radnog vremena, dok su pacijenti čekali red za pregled čime je prekršila Zakon o zabrani pušenja.

Printskrin: Facebook/Dnevna Gazeta

Svima je dobro poznato da je pušenje u zavorenom prostoru zakonom novčano kažnjivo, a naročito je šokantno što se takvo kršenje zakona desilo u jednom zdravstvenom centru, tamo gde bi se to najmanje očekivalo.

- Da je pacijent zapalio, platio bi kaznu! Pošaljite snimak ministru zdravlja! Pa zato nemaju vremena da prime bolesno dete! - bili su samo neki od komentara korisnika društvenih mreža na ovaj sporni snimak, čiju je autentičnost potvrdio i direktor KC Kragujevac.

Ana M. je treća porodilja koja je preminula u porodilištu Kliničkog centra Kragujevac za dve godine. Pre nje, život su izgubile Snežana Jovanović (32), u januaru 2017. zbog još nerazjašnjenog uzroka i još jedna žena, koja je umrla usled iznenadnog srčanog udara.

Slaviša Vasiljević, Snežanin brat, koja je preminula nekoliko dana pošto je iz porodilišta puštena kući, za nebrigu i za njenu smrt optužuje lekare. On kaže da je njegova sestra 26. decembra 2017. izašla iz porodilišta. U otpusnoj listi je napisano da je sve proteklo u redu, a posle nekoliko dana su nastale komplikacije.

- Porodila se carskim rezom 20. decembra 2017, otpuštena iz bolnice 26, a već tri dana kasnije joj je pozlilo i primljena je u Urgentni centar. Preminula je 1. januara - kaže Slaviša.

Foto: Telegraf

Dodaje da je porodici nejasno zašto je jedna zdrava i mlada žena iznenada preminula. Pokušali su makar da od lekara saznaju šta se desilo, gde su nastale komplikacije, ali još nisu dobili jasan odgovor, niti rezultate obdukcije.

- Čuli smo da lekari prebacuju odgovornost jedni na druge, tražili smo rezultate obdukcije, ali zasad nemamo nikakav odgovor. Obratili smo se javnosti preko društvenih mreža, sledeći korak je tužba. Želim da saznam zašto je moja sestra preminula, da li postoji i čija je odgovornost za njenu smrt, kako su je otpustili iz porodilišta ako nešto nije bilo u redu - rekao je tada Slaviša.

Direktor Kliničkog centra tada je ove navode odlučno negirao i rekao da su u porodilištu obezbeđeni svi potrebni uslovi.

Foto: Telegraf

Jedna žena umrla je neposredno posle porođaja u našem porodilištu. Dobila je srčani udar, pokušali smo da je spasemo, učinili sve što je u našoj moći, ali nismo uspeli. To je žena koja se deset puta porađala u ovom porodilištu. Nažalost, desio se iznenadan infarkt - rekao je dr Sazdanović.

U vezi sa Snežanom Jovanović, direktor Sazdanović rekao je da je posle porođaja puštena kući sa urednim nalazima i posle deset dana ponovo je došla u bolnicu, ne zbog ginekoloških, već zbog nekih drugih zdravstvenih tegoba.

Sada je u istom porodilštu, 2. marta 2019. preminula Ana M. Zbog toga je pokrenuta procedura unutrašnjeg stručnog nadzora, kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti, koje su dovele do smrtnog ishoda pacijentkinje Ana M.

Iz Kliničkog centra su saopštili da se radi o porodilji, koja je imala visokorizičnu trudnoću i da je odmah nakon porođaja došlo do komplikacija u vidu šoknog stanja, a mi smo nazvali ovu ustanovu kako bismo dobili opširniji komentar o ovoj nesreći.

- Sve na tu temu što smo imali da kažemo, napisali smo u obaveštenju za javnost, koje se nalazi na sajtu naše ustanove. Pokrenuta je procedura unutrašnjeg stručnog nadzora, a koliko će ona trajati, ne mogu da vam preciziram. To može da potraje i nekoliko nedelja - rekla je za "Telegraf" Vanja Đorđević, iz službe za odnose sa javnošću.

VIDEO: Neprimereno! Žena puši na onkologiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusanka

    11. mart 2019 | 15:19

    A ministar zdravlja spava. On, sigurno i ne zna kako izgleda bolnica u Cupriji i drugim mestma u unutrasnjosti. Sliku od spolja sigurno zna ali nikada niko nije usao unutra, ni on, ni Vucic, ni Dacic. A sta rade u Kragujevcu i drugim mestima, koga je briga u ovoj zemlji? Vazno je da se objavi kratko ali zato sve znamo o porodjaju Prijovicke, o deci pevaca i o svim glupostima

  • Mari

    11. mart 2019 | 15:18

    Srbijo propala si !

  • Mirko iz KG-a

    11. mart 2019 | 15:58

    Za ovo sa porodiljama je strasnooo, drzava treba hitno da reaguje da se nesto ucini da se ovo vise ne desava, ali ne slazem se sa svime sto ste napisali. Ovo da doktorke nisu htele da prime dete je cista laz. Dete je prvo pregledao pedijatar, a majka je bila nezadovoljna pregledom pa opet trazila da joj pregledaju dete, a na snimku je rekla kako nisu hteli da joj pregledaju dete i svi joj poverovali. Majka koja je objavila snimak je bivsa ucesnica rijalitija, sve vam jasno onda, u svemu ovome mi je zao doktorki kojima je ukaljan obraz zbog ove manipulatorke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA