≫ 

"Jutka je uzeo moju ruku i stavio na svoje genitalije": Ispovest bibliotekarke Snežane, koja je zbog toga završila na psihijatriji (FOTO) (VIDEO)

Devojka iz mirne seoske sredine, od oca poljoprivrednika, koja se školovala da radi u biblioteci, ekskluzivno za naš portal Telegraf.rs opisala je sve seksualne neprijatnosti koje joj je priredio predsednik opštine Brus Milutin Jeličić, a koje je isprva prećutala, ne znajući kome i kako da se ispovedi, a da ne bude osramoćena

Tišina. Snežana Bojić sedi u polumraku, u svojoj sobi u selu Žunje. Posmatrali smo njen lik u ogledalu spavaće sobe, dok smo obilazili veliki sto natrpan knjigama, rečnicima, diplomama... Njen pogled je prodoran, ali kao da seže daleko, predaleko od stvarnosti.

Daleko od pohotne ruke Milutina Jeličića Jutke, koja nije poštedela ni ovu devojku. Nakon trauma koje je doživela od strane prvog čoveka opštine Brus, povukla se u sebe, u svoju sobu, u svoju kuću.

Čeka suđenje kad će imati priliku da progovori o užasima Jutkinog zlostavljanja, nadajući se da može da ode na neki novi posao gde joj neće prići muškarac koji će tražiti njeno telo.

Snežana Bojić u svojoj sobi može samo da gleda diplome. Posla za nju nema u Brusu, Foto: Mateja Beljan

Zna, Jutka je i dalje sultan u Brusu. Čak i nakon pet krivičnih prijava od strane žena koje je zlostavljao, on i dalje sedi u svojoj fotelji. A sve dok se on ne oglasi krivim i dok ne "ustane sa stolice" predsednika opštine, ona će ostati posramljena i postiđena...

Snežana čeka neki novi posao u Brusu... Foto: Mateja Beljan

Snežana je za "Telegraf" smogla snagu da ispriča ono što joj se dešavalo za vreme dok je bila zaposlena kao bibliotekarka u Domu kulture, u leto 2017. godine. Jutka je koristio svaki trenutak da je dotakne, i te slike ona ne može da izbriše uz glave. I dalje pije lekove i ostala je bez posla.

- Nikada neću zaboraviti, probao je da me poljubi pred svojom sestrom, Natašom Jeličić, direktorkom biblioteke u kojoj sam radila. A ona je samo klimala glavom i davala mu znak odobrenja. To je ispod svake časti i morala. Neke stvari nikada neću moći da izbrišem iz glave - pričala je Snežana.

Otkad je doživela zlostavljanje, Snežana se povukla u sebe, Foto: Mateja Beljan

Već prvi susret sa predsednikom opštine Brus bio je sumnjiv. Jutka ju je toliko srdačno zagrlio i dočekao, a zatim pokušao da je poljubi u usta. Mislila je da je sama u svemu tome. Nije znala da Jutka to radi i drugim ženama. Još nije upoznala Mariju Lukić, trpela je, zbog prijateljstva njenog oca s Jutkom, zbog posla...

Ponosna je na obrazovanje koje je stekla u Beogradu, Foto: Mateja Beljan

I nije se sve završavalo na poljupcima.

- Jednom smo bili sami u sobi za sastanke, a on je počeo da me ljubi i da mi zavlači ruke pod suknju. Ja sam počela da pričam o nekim porodičnim stvarima, da skrenem temu, a osećala sam se bedno. Jednom je uzeo moju ruku i prevukao ju je preko svojih genitalija - priča Snežana.

Jutka je često navraćao na njeno radno mesto i tražio joj je da mu kuva kafu. A tada bi pokušao da je zlostavlja. Pitao bi je "Volkiš li me ti?" i govorio "Dođi da se volkimo". Nazivao ju je "bibliotekarče moje", a njegove ruke nisu mirovale.

Traume koje nosi dugo je delila samo sa majkom i proživljavala ih u krugu porodice, Foto: Mateja Beljan

- Verovala sam da je tatin prijatelj, a moj treći roditelj i da će lepo da se ophodi na patrijarhalan način. Nisam ni pomišljala da ću sresti tako odvatnog čoveka, koji koristi svoj položaj i moć da radi sa ženama to što radi... Njemu nije sveto to što je dolazio kod nas u kuću i to prijateljstvo sa mojim ocem. Ima i on decu. Kakav primer im daje? - pita se Snežana.

Majka, brat, baka i otac uvek su joj bili podrška, Foto: Mateja Beljan

"BILO MI JE PREVIŠE TEŠKO, PA SAM OTIŠLA NA PSIHIJATRIJU"

Po njenim rečima, Jutka bi najčešće dolazio u biblioteku i uplašenoj Snežani tražio da mu skuva kafu. A tada bi je stezao za ruku, jako, da ne može da se odupre, sve dok njegova pohota ne bude zadovoljena...

- Jedan njegov prijatelj mi je rekao da ću se buniti, ali ću na kraju pristati. To su mislili i mnogi koji me znaju od detinjstva, pa su davali za pravo da kažu da sam ku*va - iskrena je ova devojka.

Snežana je bila dovoljno hrabra da stane pred kameru i ispriča sve, Foto: Mateja Beljan

Radila je u biblioteci u Kulturnom centru tri meseca, do seprembra 2017. Zbog zlostavljanja koje je pretpela, kaže, počela je da se povlači u sebe. A onda joj se stanje naglo pogoršalo.

- Toliko sam bila isfrustrirana da sam 10 dana boravila na psihijatriji u Kruševcu, jer mi je stvarno bilo teško. Nisam mogla da se otresem osećaja da će opet da me dodirne, da će da me pozove ili mi pošalje poruku. Sve sam priznala roditeljima koji su stali iza mene. Zajedno smo podneli krivičnu prijavu protiv Jeličića za seksualno uznemiravanje. Istog dana zazvonio mi je telefon i ženski glas mi je rekao da se čuvam i da nije dobro to što sam uradila. Uplašila sam se, ali sam odlučila da nastavim da se borim - priznaje Snežana.

OTAC: MISLIO SAM DA JOJ TEPA JER JE VOLI KAO ĆERKU

Andreja Bojić podržava ćerku, Foto: Mateja Beljan

Andreja Bojić, Snežanin otac, poznavao je Jeličića još iz srednjoškolskih dana. Dolazio im je više puta u kuću, ručao sa celom porodicom za stolom. Smatrajući ga prijateljem, tog leta 2017. zaputio se u njegov kabinet, kako bi ga zamolio da njegovoj ćerki Snežani pronađe posao.

- Rekao mi je da je to završeno i da moja ćerka može da počne da radi kao njegov portparol. Činilo mi se da je to previše visoka funkcija za moju ćerku, pa sam ga odbio sa molbom da joj nađe neko skromno mesto u Kulturnom centru, za šta se i školovala. Odgovorio je da nema problema i odmah mi zatražio broj od mog deteta, kao da se dogovore oko posla - priča Andreja.

Jeličić je istog dana počeo da proganja Snežanu porukama i pozivima.

Suze nije mogao da obuzda, Foto: Mateja Beljan

- "Srce moje malo", govorio joj je. A sada mene srce boli kada se setim toga i kada sam shvatio šta je to značilo - priča je Andreja.

Prve navode o Jutkinim napadima na njegovu ćerku čuo je od žene, kojoj se Snežana poveravala. Isprva nije želeo u to da poveruje, ali nije mogao mnogo dugo da se obmanjuje. Doživeo je pravi slom kada je shvatio da ono što njegov "prijatelj" Jutka radi sa Snežanom nema nikakve veze sa očinskom ljubavlju, već da je sve to čista pohota.

Andreja u suzama čeka pravdu, Foto: Mateja Beljan

Nije mogao sa zadrži suze kada je počeo da govori o onome šta je posle usledilo.

- U pitanju su pantalone mog bivšeg prijatelja Jutke i zlatne ruke moje Snežane. Dirao je njenu suknjicu, suknicu koju sam ja kupio - suze su mu lile dok je izgovarao ove rečenice.

VAPAJ ZA POMOĆ

"Tata, da li ti dozvoljavaš da tvoje dete neko dira?" upitala je jednog dana Snežana oca.

Tada je shvatio šta se dešava.

Andreja nije mogao da veruje da je ono što čuje od ćerke zapravo izdaja prijatelja, Foto: Mateja Beljan

- Govorio sam joj "Snežana, skuvaj mu kafu, ispoštuj ga", a sada se kajem. Nije smela meni da kaže, što zbog mog prijateljstva sa Jutkom, što zbog toga što joj je on stalno pričao da "ne priča ništa tati". Jednog dana mi je rekla: "Tata da sam ti prijavila, ja da izgubim posao, a ti prijatelja predsendnika opstine. Šta će mi tada život?"  - priseća se Andreja.

Nakon što je čuo celu priču otišao je pravo kod Nataše Jeličić, Jutkine sestre koja je Snežani bila nadređena u biblioteci u Brusu.

- "Da li znaš da tvoj brat moje dete štipa i dodiruje?" upitao sam. Kazala je "Andro, molim te, pričaj tiho i zidovi imaju uši. Reci Sneži da ne priča nikome". Kada je sve izašlo u javnost nudili su nam 10 do 15 hiljada evra da Snežana u kameru kaže da je lagala i da odustane od prijave - priča otac.

Kako kaže, Jutkinoj deci želi sve najbolje, ali za njega postoji samo jedna kazna.

Foto: Mateja Beljan

- Gde je moral, gde je roditeljska ljubav, gde je prijateljstvo, gde je vera u Boga? Dirati ćerku prijatelja, kom je dolazio u kuću, cenila ga je kao trećeg roditelja... Treba ga onesposobiti da bude muško... - zaključuje otac.

MARIJA LUKIĆ VETAR U LEĐA

Hrabra Marija Lukić, koja je pre godinu dana prva odlučila da prijavi seksualnog napasnika i da se upusti u borbu sa njim, bila je pravi podstrek i Snežani da se priključi ovoj borbi. Sada su njih dve zajedno, sa još 3 žene koje su odlučile da ne ćute. Iako ih je na početku bilo sedam, dve žene su, zbog straha od gneva bludnog predsednika opštine, odustale. Prvo saslušanje zakazano je za 11. april, kada će pet Jutkinih žrtava prvi put pod zakletvom progovoriti o užasima koje su doživele. 

Marija Lukić (desno) podstrekla je i Snežanu da se javno oglasi o nasilju koje je pretrpela, Foto: Mateja Beljan

- Samo da pravda bude zadovoljena. Da dobije to što je zaslužio. Da sve žene koje se nalaze u sličnoj situaciji dignu glas, da ne ćute. Jer to odražava se i na porodice i na rođake i na prijatelje, ali najviše na psihu - zaključuje sa nadom u očima Snežana Bojić.

Inače, podršku ovim ženama prvi put je javno iskazao muž Marije Lukić, Dobrivoje. Intervju sa njim juče je ekskluzivno objavio portal "Telegraf.rs".

EMOTIVNU I VEOMA POTRESNU ISPOVEST SNEŽANE BOJIĆ I NJENOG OCA ANDREJE POGLEDAJTE U VIDEU NA POČETKU TEKSTA, ALI MORAMO VAS UPOZORITI DA SU NEKI OPISI DOGAĐAJA UZNEMIRUJUĆI. 

VIDEO: Muž Marije Lukić se oglasio prvi put u javnosti i tvrdi kako je zaštitio ženu od Jutke

(I. Nedić / M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan V

    13. mart 2019 | 23:42

    Meni se na displeju pokazuju dve boje u komentarima citalaca.Zelena kao simbol prolaska i pravde,i crvena koja me asocira na stop,i nesto retrogradno..Svako od nas ovo dozivljava individualno.Ali nikada principijelno,ne bih isao protiv svoje savesti..Bezrezervna podrska svim zenama,koje su prosle traume,i agonije..Izdrzite,vredi se boriti..

  • Outsider

    14. mart 2019 | 07:20

    Da je moje dete maltretirao, ON BI VEC BIO NA TRAUMATOLOGIJI U "GIPSANOM KORITU" MOTKA JE CUDO.SVE LECI.

  • Ccc...

    14. mart 2019 | 07:18

    Kakva,bre,krivična prijava?!!!! Trebalo je da otac uzme neku motku,pa da sam reši problem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA