Roditelji će moći da obore ocenu koju je dao profesor: Sumanuto novo pravilo u srpskim školama

Ovo je samo jedno u nizu novih pravila o ocenjivanju koja dodatno spuštaju ionako srozane kriterijume u školama

  • 40

Ako se prigovor roditelja na ocenu usvoji, nastavnik će, čak i ako ima dobar ugled i decenije iskustva, morati da ide na dodatno usavršavanje o “ocenjivanju i komunikacijskim veštinama”.

To predviđa član 82 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji se odnosi na Prigovor na ocenjivanje, ocenu i ispit.

Ni to nije sve, upozoravaju u Forumu srednjih stručnih škola, koji je pozvao prosvetare da se usprotive ovom članu. Ako direktor škole proceni da dodatna obuka nije promenila stav nastavnika o ocenjivanju, Ministarstvo prosvete staviće ga pod svoj nadzor.

- Direktor škole odlučivaće o prigovoru roditelja na ocenu. Ako direktor bude smatrao da je prigovor osnovan, poništiće ocenu, a kolegu nastavnika staviće pod pedagoški nadzor. Onda će đak čija je ocena poništena izaći pred tročlanu komisiju i ako komisija takođe utvrdi da ocena nije izvedena u skladu sa zakonom, nastavnik se šalje na stručno usavršavanje u oblasti ocenjivanja i komunikacijskih veština. Zamislite da to poniženje prolazi nastavnik koji 25 godina radi u prosveti i koji se “usudio” da nekom đaku da trojku, jer đak u tom trenutku nije ni znao za više. Moramo reći NE ovom članu i dodatnom degradiranju naše profesije – upozorava Antić.

Nastavniku koji posle “usavrašavanja” ne pogne glavu, sledi novo poniženje – nadzor Ministarstva prosvete nad njegovim radom, dodaje Antić.

Ovo je samo jedno u nizu novih pravila o ocenjivanju koja dodatno spuštaju ionako srozane kriterijume u školama. Tako će, recimo, nastavnici kontrolne morati da najave pet dana unapred, a ukoliko više od polovine učenika dobije jedinicu na testu, on će se automatski poništiti. Ako nastavnik da učenicama nenajavljeni test, ocenu sa njega neće smeti da unese u dnevnik.

Telegraf.rs već je pisao o tome da je i pre ovih pravila jedinica izbrisana iz škola, jer se ocene toliko poklanjaju, da se kečeve više niko i ne usuđuje da da.

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    17. mart 2019 | 17:03

    Ja sam za to da deca sama sebi daju ocene!Sto da se roditelji maltretiraju a i nastavnici ne moraju da dolaze na posao,bice svima lakse....

  • Masa

    17. mart 2019 | 17:02

    Svaka cas onome sto je ovo smislio mora da je bio odlican djak Pa zasto bi djeca isla u skolu dovoljno ce biti da roditelji javi nastavniku koju ocenu da upise njihovom ljubimcu Jer ovo je pravlneno kako bi mami i i tatini sinovi lakse zavrsili skolu bez mnogo cimanja Jadna ova nasa djeca koja pkkusavaju nesto da znaju i nauce

  • Prosvetar

    17. mart 2019 | 16:55

    Ovo je sistematsko unistavanje nacije: napravite neobrazovan kadar i radite sa njim sta god zelite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA