≫ 

Utrine kao dobar primer: selo sa mađarskim življem i u njemu zadruga, magnet za mlade poljoprivrednike

Ministar Milan Krkobabić, potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, prof.dr Milovan Mitrović, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov i predstavnici poljoprivrednih službi i zemljoradničkih zadruga obišli Severnobanatski okrug

  • 0

- Red, rad i novac su preduslov za uspeh, rekao je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj prilikom posete opštini Ada u Severnobanatskom upravnom okrugu i podsetio da je država spremna da i ove godine konkretno bespovratnim sredstvima pomogne domaćine Srbije.

- Potrebna nam je zadruga da objedini domaćine, da za njih kupi i proda, da odradi sve ono što ne mogu sami, da je operativna i pouzdana, da joj veruju zadrugari, a onda će u nju poverovati i selo. Nema zadruge bez sela ni sela bez zadruge“ izjavio je Krkobabić.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Akademijskog odbora za selo SANU, prof.dr Milovan Mitrović, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, kao i predstavnici poljoprivrednih službi i zemljoradničkih zadruga iz pomenutog okruga.

Foto: Risto Kostov

Prof.dr Mitrović podsetio je prisutne da je zadruga pogodan način organizovanja jer je ekonomski, socijalno i kulturno samoodrživa i pravi je način za uvođenje inovacija u poljoprivredi, sa višestrukim efektima na stanovništvo.

Predsednik opštine Ada, Zoltan Bilicki zahvalio je ministru na poseti i ulaganju države u jedinu zadrugu u opštini Ada kojoj gravitira čak 150 porodica. Predsednik je uverio prisutne da će se ovim investicijama još više poboljšati rad ove uspešne zadruge i ubrzati njen napredak, a da će lokalna samouprava uvek pružiti pomoć i podršku ovoj i svim budućim zadrugama.

Krkobabić je sa svojim saradnicima obišao i selo Utrine i zemljoradničku zadrugu „Utrine Obornjača“, jednu od onih kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva Republike Srbije namenjena zadrugama.

Foto: Risto Kostov

Selo Utrine ima oko 900 stanovnika, većinski mađara, čak 80 posto, i zadruga sa svojih 50 članova i 140 kooperanata predstavlja stožer ovog kraja.

ZZ „Utrine Obornjača“ predstavlja glavni privredni subjekat ovog kraja i od 1990. godine se bavi proizvodnjom, prodajom i otkupom poljoprivrednih proizvoda (kukuruz, pšenica, suncokret, ječam). Iz prošlogodišnjeg državnog Programa za razvoj zadrugarstva dobila je 5 miliona dinara za analizator sa štampačem i modulom za merenje hektolitarske mase žitarica.

Ove godine u Budžetu Republike Srbije planirano je novih 700 miliona dinara namenjenih zadrugarstvu. Konkurs za dodelu tih bespovratnih sredstava starim, novoosnovanim i složenim zadrugama biće raspisan u prvoj polovini godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA