Preminuo prof. dr Predrag Lalović, Titov lični lekar i "otac srpske anestezije"

Kod njega je svoj specijalistički ispit polagalo oko 700 lekara iz SFRJ

  • 2

Jedan od prvih anesteziologa u našoj zemlji i utemeljivač specijalizacije anesteziologije u celoj bivšoj Jugoslaviji, prof. Predrag Lalević preminuo je u 92. godini u Beogradu. Javnosti je najpoznatiji kao lični Titov lekar, koji je isključio aparate koji su ga održavali u životu.

Profesor Predrag Lalević je Josipa Broza Tita pratio na svim putovanjima od 1964. do 1980. godine. Bio je uvek uz Maršala, pa i tokom poslednja četiri meseca njegovog života. Prof. Lalević ostaće zapamćen kao "otac" anestezije kod nas, budući da je bio jedan od prvih anesteziologa u našoj zemlji i utemeljivač specijalizacije anesteziologije u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Učio je od najboljih vojnih lekara koje su školovali britanski stručnjaci. Usavršavao se u Danskoj nakon čega je dobio specijalizaciju na Mejo Klinici u Americi i postao jedan od osnivača Sekcije za anesteziologiju i reanimaciju Srpskog Lekarskog Društva, a u više navrata i njen predsednik.

Autor je prve knjige iz oblasti anesteziologije na srpskom jeziku, objavljene još 1979. godine. Obrazovao je čitave generacije anesteziologa kroz organizovanu seminarsku nastavu, koja je okupljala mlade doktore četvrtkom u 17 časova u bolnici "Dr Dragiša Mišović".

- Ostavio je dubok trag u životima mnogih anesteziologa. Kod njega je polagalo svoj specijalistički ispit oko 700 lekara sa prostora bivše Jugoslavije. Sa ponosom i tugom sećamo se izuzetnog čoveka, koji je ispisao značajna poglavlja srpske i jugoslovenske anesteziološke profesije - saopštilo je Udruženje anesteziologa i intezivista Srbije.

Prof. Lalević smatra se jednim od najodlikovanijih lekara kod nas, sa ukupno 30 domaćih i inostranih profesionalnih priznanja.

Udruženje anesteziologa i intezivista Srbije je na svom sajtu objavilo portret prof. Lalevića.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA