≫ 

Bivši robijaši zasukali rukave, pa uredili kragujevački park koji je potpuno propao (FOTO)

Ideja radne akcije je da se bivšim zatvorenicima olakša integracija u društvo

  • 5

Udruženje bivših osuđenika "Posle kiše" iz Kragujevca, koje je javnosti postalo poznato nakon što je otvorilo svoju pekaru i zaposlilo neke članove, sada je rešilo da sugrađanima očisti zapušteni park.

Bivši osuđenici su zasukali rukave i krenuli u obnovu Eko parka, nekada možda najlepšeg kragujevačkog.

Foto: Telegraf

Telegraf.rs je nedavno pisao o Eko parku, koji je ušao u školske udžbenike kao primer kako se od otpadnog materijala može napraviti prelep prostor, a onda je park prepušten propadanju, dok su životinje iz mini ZOO vrta počele da umiru od gladi.

Foto: Telegraf

Ali, na scenu stupa udruženje "Posle kiše", koje ovu akciju planira od zimus.

- Cilj našeg udruženja je da se bivši osuđenici ponovo uključe u društvo, da živimo od svog rada, ali i da povratimo poverenje komšija i sugrađana. Ovo je samo jedna od akcija u kojima smo učestvovali. Pomagali smo u renoviranju odeljenja pedijatrije KC Kragujevac, u radovima na postavljanju inkluzivnog igrališta u centru grada, svuda gde možemo - kaže Dušan Mirić, predsednik udruženja "Posle kiše".

Foto: Telegraf

Članovi udruženja u Eko parku su očistili i ponovo pustili u rad fontanu koja nije radila godinama, posadili su deset oraha, popločali prostor oko fontane. I ovo nije kraj njihovog angažovanja na ovom prostoru, nego samo početak. Planiraju da učestvuju u celom generalnom sređivanju parka. Udruženje ima ugovor o dobrovoljnom radnom angažovanju sa gradom i tu je za svoje sugrađane uvek kada zatreba.

- Cilj nam je da građanima Kragujevca u Eko parku napravimo i letnji bioskop - ne posustaju Dušan Mirić i članovi udruženja.

Foto: Telegraf

Volonteri koji su 20 godina radili na uređenju Eko parka, sve u njemu podigli od otpadnog materijala sa građevina i stvorili omiljeno izletište Kragujevčana, pre par godina su posustali. Niko više nije mogao da radi besplatno, a podrška grada bila je vrlo mala. Park je počeo da propada. Nedavno su i radnici, korisnici socijalne pomoći, koji su ovde radili za minimalnu naknadu napustili park.

Foto: Telegraf

Zaposeli su ga narkomani i alkoholičari, a lopovi su počeli da odnose čak i betonske blokove i ivičnjake.

Park su u subotu, uz udruženje "Posle kiše", čistili i građani iz naselja Ilina Voda, u kom je park, kao i članovi udruženja "Alternativa", čiji je predsednik Slađan Rakić, idejni tvorac parka.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grobar

    8. april 2019 | 11:22

    Samo napred, momci....

  • Milka R.

    8. april 2019 | 12:01

    Bravo Srbijo ...tako se to radi ....oni koji robijaju lance na noge i posao u ruke ...i socijalu ko je mlad i zdrav takodje na radne zadatke u svom okruzenju ....ciscenje ...kosenje trave ..drzavne ustanove ..apoteke itd...

  • Mlj1228

    8. april 2019 | 13:41

    To je u redu, ali šta rade aktuelni robijaši?... izležavaju se, a baš bi oni trebali sve ovo, ali i još teže poslove raditi u korist našeg društva i države, jer se svaki dug treba i mora vratiti, kad mora bankama, zasto ne mora društvu?!...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA