≫ 

Milomir pravi proizvod jedinstven u svetu: Valjevski kadaif je novo gastronomsko čudo, a recept je vrlo jednostavan (FOTO)

Da bi se dobio kilogram kadaifa potrebno je dva kilograma svežeg goveđeg mesa

  • 1

Kako bi zadovoljio sve ukuse, a uz to prijatelje druge vere i nacionalnosti počastio proizvodom koji i oni mogu da konzumiraju, Milomir Pušić iz Donje Zabrdice nadomak Valjeva napravio je proizvod sličan duvan čvarcima od svinjskog mesa. Došao je na ideju i u tome uspeo i tržištu ponudio goveđi kadaif, tačnije čvarke od goveđeg mesa, proizvod koji je jedinstven u Srbiji i van granica naše zemlje. Ovi čvarci dobili su ime po poznatoj slatkoj poslastici koja se može probati u Turskoj, Grčkoj, na Kipru s tim što je ovaj specijalitet, koji dolazi iz valjevskog kraja, slan.

- Pošto imam dosta prijatelja u Bosni i Hercegovini i svuda po svetu koji su druge vere i nacionalnosti, a koji ne konzumiraju svinjske duvan čvarke želeo sam da napravim proizvod koji nema niko da bi mogli i oni da ga koriste u ishrani. Tako sam došao na ideju i proizveo goveđi kadaif odnosno goveđi duvan čvarak- kaže Milomir Pušić, doktor veterinarske medicini, koji se 25 godina bavio veterinarskim poslom, imao sopstvenu ambulantu i pošto je, kako kaže, došlo vreme da je stočarstvo u sve gorem stanju i da ne možeš da zaradiš samo za državu, a kamoli za sebe, digao je ruke od tog posla i počeo da se bavi veleprodajom mesnih prerađevina.

Prve količine goveđeg kadaifa Milomir je proizveo pre desetak godina i do sada je napravljeno oko pola tone, ali je kaže uglavnom sve podelio poznanicima i prijateljima. Kako objašnjava tvorac ovog neobičnog specijaliteta, velike razlike u pripremi kadaifa i klasičnog duvan čvarka nema, ''jedino za goveđi duvan čvarak treba jako veliko iskustvo i znanje zato što je goveđe meso specifično''. Potrebno je odrediti pravo vreme skidanja sa vatre i ceđenja.

Da bi se dobio kilogram kadaifa potrebno je dva kilograma svežeg goveđeg mesa. I to najčešće od buta, plećke, paufleka.

Foto: Telegraf.rs

- Tehnološki postupak pravljenja je skoro indentičan kao kod duvan čvaraka. Kod spravljanja oba proizvoda postoje tri faze kuvanje, dinstanje i prženje. Kod kadaifa razlika je što prilikom prženja nema masnoće životinjskog porekla već se dodaju određene biljne masti. Inače, vremenski period pripreme je kao i kod svinjskih čvaraka. Osim kuhinjske soli nema drugih dodataka i ovo je jedan od najzdravijih proizvoda. Ako se malo više uprži smesa mišićna vlakna su suvlja, ispucaju i smesa se pretvori u prah. U suprotnom, ako se dovoljno ne uprži, tada mišićna vlakna ostanu ’življa’ i u tom slučaju ne mogu dugo da stoje, pa nakon nekoliko dana kadaif počinje da buđa. Takođe, ukoliko se smesa mnogo iscedi pretvara se u pepeo, a ako se nedovoljno iscedi ostaje dekav i lepljiv-objašnjava Pušić način pripreme ovog slanog specijaliteta i dodaje da od svih koji su do sada probali ove čvarke samo je jedna žena rekla da nisu svinjski.

Kaže da se može jesti i hladan, ali da njegova prava svojstva, ukus i miris dolaze do izražaja kada je zagrejan na temperaturi od 30 stepeni Celzijusa. Trenutna cena jednog kilograma svinjskih duvan čvaraka je 1.200 dinara, a kilogram kadaifa je 2.400 dinara.

- Uskoro počinjemo izgradnju objekta površine 250 metara kvadratnih za preradu mesa, gde će biti proizvodnja kadaifa, duvan čvaraka, suvog mesa i nakon toga možemo da se nadamo širem plasmanu. Dnevna proizvodnja kadaifa je planirana na 1.000 kilograma, a uz Halal i HCCP standard ovaj proizvodi će moći i na strano tržište. Ja sam ubeđen da je ovo vrhunski proizvod za svet, pogotovu za arapske zemlje. Moja ideja je izvoz prerađevina na rusko tržište ali i u Tursku i druge zemlje - rekao je Pušić, govoreći o planovima za naredni period.

Nedavno su valjevski kadaif u jednom ovdašnjem restoranu probali i privrednici iz Bahreina koji su u grad na Kolubari došli da ugovore posao sa rukovodstvom fabrike ''Krušik''. Za ovaj neobičan specijalitet Milomir je nagrađen na prošlogodišnjem Sajmu ''Etno hrane i pića'' koji je održan u Beogradu.

(Slađana Stevanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA