≫ 

Osmaci polažu probu male mature: Ovako će izgledati testovi, a otkrivamo i kakva pitanja učenici mogu da očekuju

Probni završni ispit ima istu težinu i tip zadataka kao i prava mala matura, koju učenici polažu na kraju osnovnog školovanja u junu

  • 0
OŠ Laza Kostić Foto: Marko Jovanović

Učenici osnovnih škola sutra imaju probu male mature iz matematike, a kombinovani i test iz srpskog jezika u subotu 13. aprila. Ovo je priprema za pravu malu maturu koja se održava od 17. do 19. juna.

Mali maturanti će u dva dana raditi tri testa – iz matematike, srpskog jezika i kombinovani test. Probni završni ispit ima istu težinu i tip zadataka kao i prava mala matura, koju učenici polažu na kraju osnovnog školovanja u junu.

- Moraju da se prođu sve procedure u školama, istovetno kao da su na ispitu male mature. Na polaganje đaci treba da donesu đačku knjižicu, testovi ne mogu da se popunjavaju običnom olovkom nego hemijskom - objašnjava za "Blic" Plamenka Đogo, rukovodilac stručnog veća za srpski jezik, OŠ "Braća Jerković".

I ove, kao i prethodnih godina, na sva tri testa biće po 20 zadataka, a zadaci će biti kao i na pravom testiranju podeljeni u tri nivoa - osnovni, srednji i napredni. Podjednako će biti zastupljeni pitanja otvorenog i zatvorenog tipa - zadaci gde učenik mora da dopuni neku reč, kao i oni na zaokruživanje.

Na sva tri testa biće po 20 zadataka; Foto: Marko Jovanović

- Na primer, iz srpskog će biti stihovi uz koje đak treba da napiše koja stilska figura je upotrebljena. Postoji ideja da se gradivo više uvezuje, pa se može očekivati da se gradivo iz književnosti i dela određenih pisaca povezuju i određenim periodom iz istorije. To je ranije najavljeno, a sada ćemo videti da li će biti realizovano - otkriva sagovornica.

Kombinovani test se do sada pokazao kao najteži za osnovce, a on obuhvata biologiju, istoriju, geografiju, fiziku i hemiju. Geometrija iz matematike je na poslednjim testovima bila znatno lakša i većina zadataka je bila osnovnog tipa, na primer da se izračuna zapremina olovke, tj. valjka kupe.

- Mogu se očekivati zadaci koji su za nijansu lakši od onih koji će biti u junu. Čini mi se da najveći problem đacima predstavljaju misaone operacije. Uvek preporučujem da se deca za maturu ne pripremaju samo formalno nego i suštinski jer sve što sada budu naučili ostaće im kao dobra osnova za dalje obrazovanje - kaže dr Vojislav Andrić, predsednik Društva matematičara Srbije.

Pravo polaganje je u junu; Foto: Marko Jovanović

Da su testovi spremni, potvrdili su nam i iz Zavoda za vrednovanje znanja.

- Cilj probnog završnog ispita je da se učenici upoznaju sa načinom testiranja, da se vidi koliko znaju, u kojim oblastima su dobri, a koje nisu dovoljno savladali. Na probnom završnom ispitu i ove, kao i prethodnih godina, biće po 20 zadataka na sva tri testa. Podjednako će biti zastupljeni zadaci i otvorenog i zatvorenog tipa, odnosno biće pitanja u kojima učenici treba da dopune zadatak, iznesu svoj stav, prikažu postupak rešavanja u matematici, ali će biti i zadataka na zaokruživanje. Zadaci u testovima podeljeni su na osnovni, srednji i napredni nivo, te se od svih učenika očekuje da reše zadatke osnovnog nivoa, zadatke srednjeg nivoa bi trebalo da reši oko polovine učenika, dok se za zadatke sa naprednog nivoa predviđa da će ih rešiti od 20 do 30 odsto učenika. Broj zadataka na svakom nivou je isti kao i prošle godine, te možemo očekivati da će i učenička postignuća biti na nivou prethodnih godina - kaže za "Blic" Bane Ranđelović, direktor ZVKOV-a.

A sistem bodovanja ostaje isti kao i na završnom testu - iz srpskog, odnosno maternjeg jezika može se dobiti najviše 13 bodova, iz matematike najviše 13 bodova i na kombinovanom testu najviše 14 bodova.

Sistem bodovanja je isti kao i na završnom testu; Foto: Marko Jovanović

Test iz matematike rešavaće u petak, 12. aprila, u 12, a 13. aprila od devet rešavaće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i kombinovani test u 11.30, sa pauzom od pola sata između dva dvosatna termina.

Značaj generalne probe male mature sem drugih prednosti ima još jednu. Učenici će uvideti kakva je forma polaganja, pa će im u junu biti znatno lakše.

- Proba male mature je vrlo korisna, najviše zbog toga što će učenici osetiti kakva je atmosfera na ispitu. Za decu je to sve veoma stresno i baš zbog toga smo mi iz Društva direktora škola Srbije nezvanično razgovarali sa predstavnicima Ministarstva prosvete da bi bilo dobro da se matura u junu napravi sa danom razlike između polaganja - poručuje Ivan Ružičić, direktor Društva direktora škole Srbije.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA