≫ 

"Zatrovani smo mržnjom": Ne prestaju skandalozni komentari mnogih Srba na jeziv požar u Notr Damu

- Naša mržnja je u stvari jedna apsurdna strast, a tamo gde vlada mržnja nema sposobnosti za razumevanje - objašnjava sociolog Ratko Božović za Telegraf.rs reakcije ljudi posle katastroofe u Parizu

- Plakao sam i ja kad su mi šiptari zapalili kuću, sve stvari, čak i slike iz detinjstva. Plakao sam kada su zapalili crkvu Sveti Nikola u Prištini gde sam kršten i venčan. Plakali smo svi kada su nam zapalili 150 svetinja. A šta stve vi radili? Da nas niste žalili? Ne. Samo ste dodavali so na ranu. Zato nek' gori, neka gori. Svevišnji sve vidi i sve vraća - nažalost, ovo je samo jedan od komentara na stravične slike, koje su iz sata u sat stizale iz Pariza, a na kojima se vidi kako vatra guta čuvenu katedralu Notr Dam.

Printskrin: Telegraf

Pored onih koji se solidarišu sa francuskim narodom i oplakuju svetsku, a time i našu baštinu, mnogo je onih kojima se pristup ovog gore napisanog komentara dopao. Na našem portalu, ali i na društvenim mrežama prilično je komentara u istom maniru.

U njima, uglavnom se pozivajući na Boga, slavi se to što se uništava jedna od glavnih svetskih kulturnih simbola.

Printskrin: Telegraf

Oni koji na taj način komentarišu ovu tragediju, opravdanje za svoje stavove našli su u "strašnoj nepravdi koja je učinjena srpskom narodu".

Podsećaju da su tako gorele i crkve na Kosovu, da je Francuska "kolonijalna zemlja" koja ima sredstva za obnovu. Da to "Kosovo zove", kao i da "Bog ne čita novine, nego vidi sve".

Neki podsećaju da je taj isti Notr Dam imao "lažnu sliku države Kosovo, zbog čega su dobili zasluženu kaznu". Ne sećaju se da je taj Notr Dam deo svetske kulturne baštine, da su zvona veličanstvene katedrale zvonila u čast junaka Kosovskog boja onomad. Da jedna ovakva tragedija u 21. veku nema baš mnogo veze sa dešavanjima od pre 20 godina i da je nekada prosto dovoljno biti čovek.

Foto: Telegraf

BOŽOVIĆ: ZATROVANI SMO MRŽNJOM

Sociolog Ratko Božović kaže da smo obnevideli u ovoj našoj kasabi i tako obnevideli smo zatrovani mržnjom.

- Kapaciteti naše mržnje su poprilično veliki. Naša mržnja, kao u slučaju Notr Dama, u znaku je iracionalne isključivosti. Ne znamo da razdvojimo ono što je važno u kulturi, što je svetski važno, od onoga što pripada politici. Naša mržnja je u stvari jedna apsurdna strast, a tamo gde vlada mržnja nema sposobnosti za razumevanje - objašnjava Božović za Telegraf.rs.

Foto: Telegraf

Kako kaže, ružni komentari na račun požara u katedrali Notr Dam, otkrivaju našu provincijalnu svest, ali su srećom, dodaje Božović, takvi komentari i dalje sporadični.

- To je patologija. I dobro je da ta mržnja nije kolektivna, da se i dalje svodi na pojedince - smatra on.

Printskrin: Telegraf

Notr Dam je simbol Francuske, simobol Pariza, simbol sveta. Blago. Svih naroda, svih kultura. Ni različitosti, ni religije ni jeda katedrala Notr Dam nisu ti koji uništavaju druge. Uvek su to oni koji se kriju iza istih.

Ili kao što reče jedan naš čitalac u komentarima: "Nije jadnik Kvazimodo bombaradovao Srbiju".

VIDEO: Vernici gledajući užareni Notr Dam klekli na asfalt i otpevali molitvu

VIDEO: Hrabri vatrogasci su morali da uđu u Notr Dam da bi zaustavili stihiju

(V.B./M.L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @#$

    16. april 2019 | 19:09

    Pored nekih mrzitelja dobro je da uopste imamo prijatelje u svetu. Niko ne moze niti treba misliti da ce drugi raditi i zrtvovati se za nas a protiv svojih interesa. Kao Francuzi su se trebali posvaditi sa Amerikom zbog nas? Kao da nemaju oni i svojih problema da bi se zbog nas sukobljavali sa svojim saveznicima.

  • Милан

    16. april 2019 | 19:02

    И имам утисак да тек неколико лица пише веђину мрзитељских коментара јер једно те исто понављају у већини њих. Ваљда мисле да се велики требају прилагођавати нама а не ми њима.

  • Blaško

    16. april 2019 | 19:35

    Baš me briga i za crkve i za manastire. Opet se pokazuje da religija zavađa ljude i narode.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA