Sa ovog brda vladao je Jug Bogdan, a ispod njega reka teče uzvodno: Počinje restauracija tvrđave na Hisaru (FOTO)

Samo brdo je najznačajnije za proučavanje srednjovekovne Srbije i života u ovom kraju, jer je prepuno još neistraženih priča

  • 2

Srednjovekovna tvrđava na brdu Hisar koje je u užem centru grada konačno će se obnoviti i na vrhu ove tvrđave koja se zove Jugbogdanova nalaziće se letnja pozornica.

Ceo projekat košta 34, 5 miliona dinara, a 20 miliona za ovaj posao dalo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Do sada prokupački Hisar koji je od izuzetnog kulturno-istorijskog značaja nije obnavljan, a pomenuta tvrđava je sagrađena na ostacima rimske tvrđave Hameum.

U podnožju brda su i dve crkve Svetog Prokopija i stare Latinske, odnosno Jugbogdanove crkve, a samo brdo se prvi put pominje u povelјi kneginje Milice 1395. godine.

Tvrđava će napokon biti obnovljena, Foto: Telegraf

- Cilј nam je da Prokuplјe konačno dobije tvrđavu kakvu zaslužuje i letnju pozornicu na kojoj će se održavati sva kulturna dešavanja u gradu. Pozorišna bina će se nalaziti u citadeli utvrđenja, a oko nje će biti 150 mesta za sedenje - kazao je gradonačelnik Prokuplјa Aleksandar Simonović.

Ceo projekat košta 34, 5 miliona dinara, Foto: Telegraf

On dodaje da je rok za završetak radova april naredne godine.

Cilј je da konačno Prokuplјe tvrđavu kakvu zaslužuje, Foto: Telegraf

Brdo Hisar ima izuzetan istorijski i kulturni značaj. Na njemu je i Savićevac, nedaleko od tvrđave koji je napravio dr Aleksa Savić i u svom testamentu ostavio ga gradu za „lečenje i uživanje“. Plan je bio da to bude bolnica za plućne bolesti, ali tu namenu nikada nije imala.

Samo brdo je značajno za proučavanje srednjovekovne Srbije, Foto: Telegraf

Samo brdo je najznačajnije za proučavanje srednjovekovne Srbije i života u ovom kraju, jer je prepuno još neistraženih priča, a predanje kaže da je odavde vladao Jug Bogdan.

Ispod brda je epigenija, jer reka Toplica u jednom delu teče uzvodno, što ovaj kraj čini jedinstvenim u Evropi. Sa restauracijom tvrđave, sve će to biti daleko primamlјivije i vidlјivije.

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Можда, узбрдо, ипак је то...

    18. april 2019 | 15:38

    Вода, ма у ком правцу текла, тече низводно!

  • mile

    18. april 2019 | 19:20

    odkud latinska crkva a Jug Bogdanova? Izgleda da smo ipak bili prvo katolici, pa sad kriju od nas...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA