≫ 

Amerikanci su se zgadili kad su videli kako i gde živi foka u srpskom zoo-vrtu: Otišli smo tamo, pogledajte šta smo zatekli! (VIDEO)

Ono što naš reporter primećuje jeste da je bazen starijeg tipa, odnosno da njegovi zidovi jesu tamno zelene boje

  • 12

Tokom prošle nedelje u žiži javnosti našao se zoo-vrt Palić i američki turisti koji su se ovoj ustanovi obratili sa pitanjem zbog čega njihova foka živi u nehumanim uslovima. Kako bismo proverili kakav je zaista bazen, otišli smo na lice mesta i tamo porazgovarali sa biologom Kristijanom Ovarijem.

Stigli smo u vreme pranja bazena, kada je voda bila ispuštena, Ovari nam odmah objašnjava da je momak koji čisti bazen pri kraju, te da će foka vrlo brzo dobiti vodu. Ono što naš reporter primećuje jeste da je bazen starijeg tipa, odnosno da njegovi zidovi jesu tamnozelene boje.

Foto: Marko Jovanović

- Ovo je jedan od poprilično starijih objekata u zoo-vrtu, ide vreme svemu, pa i njemu, tako da ćemo morati da pronađemo neke veće novce da uložimo u njega. Glavi prigovor Amerikanaca bio je to da su zatekli foku u vrlo plitkoj vodi, koja se tog trenutka ispuštala i koja je bila prljava. Trenutno imamo taj problem da je subotička voda opterećena gvožđem, a to gvožđe tokom procesa filtracija i oksidacije taloži se na rubu bazena i tada alga koristi priliku da se uhvati za oksidirano gvožđe i daje tu zelenu boju bazena - objašnjava Kristijan Ovari.

Foto: Marko Jovanović

Potom nam kaže da foka mora biti na suvom da bi je joj veterinar mogao da priđe, pregleda je ili uradi neki tretman ako je to potrebno. Takođe, veoma je bitno da foka poznaje svog timaritelja, a kada se bazen očisti onda se odmah vraća voda i to je procedura koja je dorađuje jednom nedeljno, najčešće sredom.

- Priznajem da sa estetskog aspekta možda to nije najlepše rešenje, ali sa druge strane foka u prirodi ne živi u tirkiznplavim bazenima koji su visoko sjajni iz prostog razloga, jer one imaju velike oči. Prilagođene su za lov u mutnom, u dubokoj vodi, u tamnoj, njoj sunce smeta. Jedne godine smo uradili tu glupost da smo ofarbali bazen u ovu plavu boju, a onda je foka dobila upalu očiju. Svetao bazen i prejako sunce je na nju delovalo štetno. Tako da takvu glupost više nećemo raditi - kaže za "Telegraf" Ovari.

PLANIRANE SU BROJNE IZMENE

U razgovoru sa biologom zoo vrta Palić, saznajemo da postoje mnoge ideje kada je reč o ovom bazenu i životnim standardima foke.

Foto: Marko Jovanović

- Planiramo da napravimo novi sistem za senčenje bazena, koji će biti mnogo jači i bolji sa aspekta održavanja, a i za samu foku. Samim tim bismo smanjili insolaciju bazena. U planu je da menjamo filtracioni sistem, pa će biti manje potrebe za tolikim brojem ispuštanja vode, biće bolje za foku i posetioce, a naša Picur će moći da dobije momka. Kada imate dobre uslove onda vam nije žao da donesete životinju i onda oni mogu da osnuju svoju porodicu i to može da bude jako lepa turistička atrakcija - rekao je Ovari.

Naš sagovornik kaže da bi tehnički moglo da se predupredi pojavljivanje ove prljavo zelene boje, ali on bi želeo da bazen bude tamniji, jer za takvim staništem ipak ima portebe. F0ki su leđa tamnija od stomaka, to je prirodni mehanizam odbrane. Kada je predator gleda odozgo, onda je njena kamuflažna boja tamna kao dno, a odozdo kad je gleda teško ju je uočiti, jer je njen stomačni deo svetao i u suštini zbog refleksije svetlosti ne može da razazna šta je u pitanju.

Foto: Marko Jovanović

PRVO KVALITET, PA TEK ONDA ESTETIKA

- Suštiniski, gledaćemo da prilagodimo boju bazena nečemu što će odgovarati foki, ali napominjem da ta tirkizno plava boja nije baš najbolje rešenje. Ona je estetski lepa, turisti to percipiraju kao čist bazen, ali u prirodi gde god odete na primorje nemate tirkizno plave stene. Ne smemo da imamo taj antropocentrični stav, ne možemo da procenimo dobrobit životinja u odnosu na naše potrebe, nego u odnosu na njihove potrebe - rekao je Kristijan.

Foto: Marko Jovanović

U planu je izmena postojećeg  bazena, i stvaranja boljih uslova.

- Bazen trenutno zadovoljava potrebe, ali vidite da je ograda niska, foka može da izađe gde hoće, ali se ipak vrati unutra, to znači da joj odgovara stanište i da nije u neuhmanim uslovima, kako su turisti zaključili.  Da mogu da se promene neke stvari, priznajem, mogu. Kao što je senčenje, kvalitet vode, filtracija, da se poveća broj sati koje ćemo mi provesti u interakciji sa životinjom. A kada se svi ti preduslovi ispune, nije problem dovesti još jednu jedinku, da budu u paru, da osnuju porodicu i iskažu svoja neka druga prirodna ponašanja - zaključio je naš razgovor Kristijan Ovari.

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Očajno pero

    19. april 2019 | 13:45

    G-do Amerikanci, lepo svi po 100 $ i mi ćemo foki obezbediti uslove ko na Antarktiku. Barem vi taj zeleni papir stancujete ko toalet papir. Mnogo smo mi plemenitiji prema životinjama i ljudima nego što cete vi ikada biti. Ipak moram da se slozim da su ne humani uslovi za foku.

  • Лицемер

    19. april 2019 | 13:11

    Што нису отишли да виде како на КиМ-у живе Срби ! ?

  • toma

    19. april 2019 | 13:34

    A gde zive americki indijanci ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA