12

Ušli smo u "ozloglašeni" srpski zoološki vrt i otkrili tešku istinu: Na ovom mestu je lav napao dečaka, a tigrica pobegla iz kaveza (VIDEO)

Biolog Kristijan Ovari nam je otkrio mnoge činjenice oko kojih se godinama vodila polemika. Otkrili smo mnogo toga što nismo očekivali

Zoološki vrt na Paliću godišnje poseti oko 160.000 turista, a neki od incidenata koji su se pre deceniju dogodili u njemu, pomalo su navukli veo lošeg glasa na njegov ugled. U prilog ovoj priči govori i situacija sa američkim turistima, koji su ovoj ustanovi zamerili stanje u kom se nalazi foka. Kako bismo proverili šta se zapravo krije iza prelepih krošnji i cveća, otišli smo u palićki zoo-vrt.

Naš kustos, ali i čovek koji inače obavlja tu ulogu u ovoj ustanovi, bio je biolog Kristijan Ovari, koji nam je otkrio mnoge činjenice oko kojih se godinama vodila polemika.

Naš kustos i bilog zoo-vrta Palić, Kristijan Ovari; Foto: Marko Jovanović

- Bitno je da se pokaže da zoološki vrtovi nisu puka egzibicija, nisu puka izložba, nego u svojim pozadinskim prostorima imaju i te kako ozbiljne programe konzervacije i zaštite. Međutim, problem nastaje kada turisti dođu ovde i očekuju parkovski izgled svakog kaveza u kom obitavaju naše životinje. Naime, mi našim štićenicima omogućujemo one uslove koji bi njima odgovarali i van zatočeništva - objašnjava Ovari dok obilazimo staklenik u kom se nalazi mungos.

Naime, taj kavez jeste pomalo obrastao, u njemu ima visoke trave i zemlje koja nije poravnata, ali kako kaže, to odgovara ovoj životinji. Dok hodamo ka kavezu sa tigrovima, on mi govori da je zapravo najteže ove životinje sačuvati od samih posetilaca.

Kavez u kom živi mungos; Foto: Marko Jovanović

Deca, prema njegovim rečima, često nedovoljno vaspitavana i učena, umeju da maltretiraju životinje, prirodu, a onda ponekad sebe stavljaju u nezgodne situacije. Ipak, Kristijanu je najviše zasmetalo ponašanje jedne bake koja je imala oko 70 godina.

- Najviše me je iznervirala jednom prilikom jedna bakica, krenula je štakom da džaga lavove kroz žicu i onda pomislimo "Bože, ženo, šta očekuješ da će se desiti?" Posle im je đavo kriv kad se desi ono što su tražili. Naravno, tu smo da pomognemo tim životinjama i da tim ljudima podignemo svest - priča mi ovaj biolog.

Lavovi u svom kavezu; Foto: Marko Jovanović

INCIDENT SA TIGRICOM KOJA JE POBEGLA IZ KAVEZA

Palićka tigrica, 2003. godine izazvala je opšti haos kada je pobegla iz kaveza i to u trenutku kada je u vrtu bilo ljudi, tačnije dece koji su došli na ekskurziju. Pitam Kristijana da li može da mi ispriča šta se dogodilo tog kobnog dana, kada je zver zbog nepažnje timaritelja završila izvan rešetaka.

Stojimo ispred sadašnjeg kaveza sa tigrovima, a on mi odgovara da on tada nije radio u zoo-vrtu Palić, ali prema dnevnicima koji svedoče o tom incidentu, timaritelj nije zatvorio zadnji deo vrata i on je faktički prilikom puštanja tigra unutra, zapravo ga pustio napolje. Životinja je posle nekog vremena videla da su vrata otvorena i on je iz tog brloga izašao napolje i faktički je tu došlo do nesreće.

Nakon incidenta sa tigricom, mnoge stvari su se izmenile; Foto: Marko Jovanović

- Noću se desio propust, tigrica je prespavala unutar zoološkog vrta. Ujutru je izašla napolje kada je videla da su ta zadnja vrata otvorena i u toku jutarnje kontrole, kada su primetili da životinje nema, nastala je panika. Međutim, zoološki vrt je tad već bio otvoren, tad se radilo sa mnogo manje timaritelja i suštinski gledano morali su brzo da reaguju, donela se odluka da nema vremena za sedaciju - rekao je Kristijan Ovari.

Naš sagovornik je pojasnio i kako je odlučeno da se tigrica ipak ubije vatrenim oružjem. Životinja je hitno morala da se locira, a zaposleni u zoo-vrtu su to vrlo brzo i uradili.

Sada je kavez sa tigrovima fenomenalno obezbeđen; Foto: Marko Jovanović

Policajac koji živi tu u komšiluku je došao odmah i našli su ga, ali je u tom trenutku naišla grupa dece i prosto nije se mogao izbeći fijasko. Ipak, ako je utešno, niko od osoblja zoo-vrt nije imao srca da povuče obarač. Po protokolu današnjem, zoološki vrt bi istog trenutka morao da se zatvori, da se evakuišu svi posetioci na prvi mogući izlaz napolje, znači tačno imamo scenario ko bi šta morao da radi i u tom slučaju da se životinja ne može bezbedno omamiti, onda bi se morala usmrtiti - kaže Ovari za "Telegraf".

Ipak, činjenica je da je palićki zoološki vrt znatno napredovao i usavršio svoje sisteme zaštite, tako nam naš vodič pokazuje neprobojno staklo, jako toliko da ga ni odrasla šimpanza, tigar, lav, a kamoli čovek, ne može razbiti. Čak i kada bi pucano bilo na njega, odmah bi se metak rikošetirao, a staklo bi možda samo malo naprslo.

Meved ispred svoje pećine; Foto: Marko Jovanović

Sve vreme našeg razgovora prolaze grupe dece, koja idu sa svojim nastavnicima, a oduševljenje ne prestaje. Tada mi Kristijan govori da oni održavaju i edukativne programe, koji za cilj imaju obrazovanje dece.

Svi kavezi, prema onome što ekipa "Telegrafa" vidi, sada imaju znatno bolje obezbeđene ograde, na mnogima se nalaze čuveni "električni pastiri" koji u slučaju pokušaja probijanja stakla i žice, udaraju strujom.

Palićki zoo-vrt poseti mnogo dece; Foto: Marko Jovanović

Situacija u ovom zoološkom vrtu, još uvek nije na zavidnom nivou, to mi i Kristijan priznaje. Kako i sam kaže, ovde još mnogo toga treba da se radi, treba da se podižu neki standardi, a ne da se zadovoljave i oni i životinje minimumom standarda.

- Neću da pričamo o miminumu uslovu, hajde da pričamo o najboljim verzijama u kojima životinje mogu da žive i ovaj zoo-vrt funkcioniše. Ovde još mnogo toga ima da se radi, ali su mnoge stvari popravljene, izmenjene. Naši štićenici su dobili neka nova staništa, nove kaveze, trudimo se onoliko koliko nam sredstva dozvoljavaju - kaže Kristijan.

Lešinari i imaju svoj veliki kavez; Foto: Marko Jovanović

OBRAZOVNO-EDUKATIVNI PROGRAM: DECA BOGATIJA ZA ISKUSTVO

Kristijan nas prepušta njegovoj koleginici Vesni Davidović, koordinatorki obrazovanja, sa kojom razgovaramo u pauzi dve đače posete. Objašnjava nam da je glavna karakteristika njihovog progama interakcija sa decom iz osnovnih subotičkih škola, gde oni u učionici uče neke nove i zanimljive lekcije o životinjama i prirodi.

Foto: Marko Jovanović

- Deca dosta često ovde susretnu nešto što ne mogu da vide u prirodi ili kod kuće, tako da ako na primer učimo o nekoj životinji, onda ćemo da uzmemo nešto što je ostalo od te životinje, da li je to dlaka, krzno, perje. Nakon tog predavanja u učionici odu u obilazak zoo-vrta i uživo vide tu životinju, jer ako učimo da je žirafa visoka blizu pet metara, onda oni zaista mogu da odu do te žirafe i da vide koliko je to, a ne preko slike nemaju pravu predstavu o tome, tako da je to veoma korisno za decu - kaže Vesna.

Foto: Marko Jovanović

Zanima me koliko su deca zapravo svesna prirode, umeju li da se ponašaju.

- Rekla bih da deca kakvu god grešku prema prirodi naprave, samo su deca i sigurno da nisu kriva, zato su tu odrasli, roditelji, učitelji da im objasne kako treba da se ponašaju - priča Davidović dok se nova grupa dece sprema da krene u obilazak zoo vrta.

Foto: Marko Jovanović

Na kraju našeg razgovora, Vesna i Kristijan nas ostavljaju da detaljno uživamo u razgledanju životinja, a broj posetilaca se, kako se bliži podne, povećava.

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Tagovi: kristijan ovari, Palić, Reportaža, Životinje, zoo vrt, Zoološki vrt

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (12)
Poređaj komentare:
 • D
  Dodo

  Zivotinje nisu za kaveze! Taj zoo vrt kolio god da je lep, ne bi trebalo ni da postoji. Ako vec zele da edukuju decu onda se napravi rezervat pa se u njihovom prirodnom stanistu sa bezbedne udaljenosti posmatraju zivotinje koje tu zive.

 • V
  Vesna

  Videla sam oko deset evropskih zoo vrtova i mogu reci da beogradski ni po cemu ne zaostaje osim sto je prostorno ogranicen sto svakako nije dobro za zivotinje.Uvek nam je tudje bolje a svoje maksimalno pljujemo.

 • N
  Nody

  Valjda Vojvodjanski zoo vrt! Subotica je u Vojvodini

Nova norveška platforma za održivi razvoj predstavljena na Mixer Festivalu u Beogradu

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 27. maj 2019. godine

Odbegla Dobrila ponovo leti nad Uvcem: Posle avanture u Turskoj bila je zbunjena, a onda je raširila krila i poletela brzinom od 54 km/h

Rekordan odziv građana na preventivne preglede: Skoro 24.000 ljudi danas obavilo analize u zdravstvenim ustanovama

Održano takmičenje u brzom vezivanju pertli: Šta su učenici mogli da nauče na ovom nadmetanju

Amerikanac snima film o "Žutoj kući": Pravo je vreme i trenutak za to, priča je teška, ali važna

Gužve na graničnom prelazu Preševo zbog pada sistema: Haos i na izlazu i na ulazu u Srbiju

Neobičan oreol duginih boja oko Sunca zapanjio Srbiju: Evo o čemu se radi (FOTO)

Imate još manje od 4 sata da bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice obavite tri pregleda: Redovi su već veliki

Herojska borba o kojoj se malo zna: Dve decenije od bitke na Paštriku, a bez nje bismo kapitulirali na Kosovu

Sve o zaboravljenoj Bici na Paštriku: Pakao kao na Košarama, mesto gde je 549. motorizovana brigada herojski razbila OVK i NATO

Vremenski rolerkoster: Tokom dana sunce, uveče pljuskovi, a evo kad kreće naglo zahlađenje

Besplatni preventivni pregledi danas od 8 do 16 sati: Na ove 3 važne analize dugo se čeka, a sada možete da ih obavite odmah, bez knjižice

Skupljali smo svi novac da bi živeo, ali je Milan Milošević (27) izgubio bitku sa opakom bolešću: Hrabro se borio, a srce je samo prestalo da kuca

Pitali smo ljude šta misle o proslavi 5,10 ili 20 godina mature i da li idu na nju: Ova pitanja o životu vas izluđuju, a "prozivka" je najdramatičniji trenutak

Srpski i turski političari igraće jedni protiv drugih u Antaliji: Dogovorena utakmica parlamentaraca

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 26. maj 2019. godine

Učenici Matematičke gimnazije najbolji na juniorskoj olimpijadi u Jagodini

Čerupaju cvetne leje, pale kontejnere, a smeće bacaju gde stignu: Bahatost pojedinih Šapčana košta grad do milion dinara godišnje

Zašto se Šumadinci rastuže kad na starom spomeniku vide cvet i spuste pogled kad vide šajkaču (FOTO)

Takmičenje osnovaca „Šta znaš o saobraćaju“: Mališani se prvo nadmetali u teoriji, pa na poligonu (FOTO)

Ljajić ugostio vernike u Novom Pazaru: Na iftaru na atletskom stadionu više od 2.000 ljudi (VIDEO)

Kako je bilo nekad, a kako je sad: Danas je Dan mladosti! (FOTO) (VIDEO)

Lopovi odneli 1.000 metara bakarnog kabla sa dalekovoda - celo selo ostalo bez struje

Još jedno kraljevsko venčanje na Oplencu: Venčali se princ Dušan Karađorđević i princeza Valerija (VIDEO)

Detaljan spisak budžetskih mesta na svim fakultetima u Srbiji: O trošku države ukupno će studirati 17.265 brucoša

Jedan detalj u sve tri izvučene LOTO sedmice promakao je bukvalno svima: Brojevi su se ponavljali!

10 mrtvih ptica, zgrčenih prstiju, pronađeno na njivi kod Novog Orahova: Jezive fotografije s lica mesta (FOTO)

Udes u Novom Sadu: Maloletnik se sa 100 na sat zakucao u automobil sa trudnicom, od siline udara ispala iz auta

Da li je Milutin najdeblji poljoprivrednik u Srbiji? Težak je 170 kg, pojede 40 palačinki, ali onda sedne u traktor i ne izlazi 10 sati (VIDEO)

Ubio je svoju ženu, majku svoje dvoje dece, a pre samo 2 nedelje ga je prijavila za nasilje. Ko je napravio stravičan propust?

Kruševac bio centar za krađu beba? Roditelji podneli 81 prijavu zbog sumnje da su im deca nestala iz porodilišta

Konačno pravi letnji dan: Recite dragička, danas neće biti kiše! Temperatura skače do 25 stepeni

Počela sezona divljih trka i "srpskog ruleta" u Novom Sadu: "Igra kreće na semaforima, a kada vidim prazne trake, odmah gas" (MAPE)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 25. maj 2019. godine

Sedmica izvučena treći put zaredom: Dobitak od 35 miliona otišao u Kladovo

Ljubomir i Sunčica sumnjaju da im je "preminula" ćerka ukradena i znaju nešto o njoj: Napravili su prvi korak u Vranju protiv države

Sredila se, prešla preko ograde mosta i učinila da svima srce bude u grlu: Devojka (25) pretila da će da skoči u Ibar (VIDEO)

Čuveni australijski naučnik Nomad Stjuart Kohlhagen specijalni gost Prirodnjačkog centra Srbije

Obeležena slava Prizrenske bogoslovije, vladika Maksim na liturgiji poručio: Molimo se Bogu da izdržimo i ovde ostanemo (FOTO)

Panika u Surdulici: Pojavila se zmija u Dečjem dispanzeru (VIDEO)

Ovo je prvi grad u Srbiji koji je rekao "ne" malim elektranama: Gradonačelnik naveo najdrastičnije primere posledica

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima