≫ 

Danas su Cveti: Evo kojim cvećem treba da se umijete, da vam se ispune želje

Ovaj praznik je pokretan, s obzirom na to da se slavi nedelju dana pre Uskrsa koji takođe nema ustaljen datum u kalendaru

  • 5

Svi pravoslavni vernici danas proslavljaju veliki praznik Cveti, koji se uvek slavi dan posle Lazareve subote - Vrbice. Današnji dan simbolizuje carski i svečani ulazak Isusa Hrista u Sveti grad Jerusalim.

Ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim.

Isus je u grad ušao jašući na magarcu, a narod ga je dočekao je dočekao kao cara, prostirući ispred njega svoje haljine i grančice drveća i noseći u rukama palmove grančice. Ovim praznikom obeležava se poslednja nedelja pred početak Isusovog stradanja, smrti i vaskrsenja.

Praznik Cveti ustanovljen je još od prvih hrišćanskih vremena, a svečano se proslavlja od trećeg veka nove ere.

Cveti se obeležavaju u svim hrišćanskim zemljama, a jevanđelisti beleže da je Isus na kapijama grada dočekan sa cvećem i listovima palme, koje su mu ljudi bacali pred noge, a sada se u crkvu nose šimšir, tisa, te grančice vrbe ili masline.

Cveti su pokretni hrišćanski praznik, s obzirom na to da se slavi nedelju dana pre Uskrsa koji takođe nema ustaljen datum u kalendaru.

Danas se bere ovo cveće, Foto: Pixabay/ALESSA_ABRAMOFF

Uoči Cveti devojke i deca odlaze u polja i beru cveće. Najčešće se bere ovo cveće:

Margarete - da budete lepi i krupni

Dren - da budete jaki i zdravi

Ljubičice - da budete mirišljavi i privlačni

Vrbove grančice - da svi budu napredni i uspešni

Ruža - da budete rumeni i sveži

Postoji narodno verovanje da onaj ko prvi stigne i ubere cvet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti.

Takođe, danas bi valjalo izgovoriti ovu molitvu za zdravlje i sreću vas i vaših najbližih:

Obščeje voskresenije, prežde tvojeja strasti uvjerjaja, iz mertvih vozdvigal jesi Lazarja, Hriste Bože, tjemže i mi jako otroci pobjedi znamenija nosjašče, tebje pobjeditelju smerti vopijem: Osana vo višnjih, blagosloven grjadij vo imja Gospodnje. Amin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Renata

    21. april 2019 | 09:03

    Pre svega nije neophodno se moliti na staroslovenskom jer Bog zna svaki jezik. Drugo, Isus nije Bog nego Sin Bozji koji se i sam molio svom Ocu i bio mu podlozan. Bogohulno je moliti se Bozjem Sinu a ignorisati Boga Stvoritelja. Sam Isus je dao primer kako se moliti. Svi su culi za Ocenas. I rekao je da se molimo u njegovo ime sto bi znacilo da na kraju molitve kazemo Bogu - molimo te i zahvaljujemo u ime Hristovo.

  • Marijana Bakov

    21. april 2019 | 13:40

    Zbog ovih ciji je verski vodja mason , izgubim volju da bilo sta napisem.Mi njih ne diramo,ali oni na svakoj verskoj temi nas omalovazavaju.Zamolila bi redakciju ako vec objavljuje verske teme ,neka postuje verujuce ljude a ne da se pravi cirkuz od verske teme.Za tako nesto otvorite drugu rubriku.Ja da ocu da idem u cirkuz isla bi.Volim brate da procitam I da razmenim misljenje sa normalnim ljudima,a ne da mi neko svetiteljke naziva starletama I svasta jos.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA