≫ 

Otišla sam u prelepi srpski Kolorado: Vešto je skriven, retko ko zna za njega, a da bih došla tamo, prelazila sam reku koja nema most (VIDEO)

Iako je jedno od najlepših mesta u Srbiji, obilazi ga mali broj turista, uglavnom zaljubljenika u prirodu, pešačenje, planinarenje

  • 3

Rosomački lonci ili kanjon Rosomačke reke, jedan je od najlepših delova prirode u SrbijiSakriven je na Staroj planini, u blizini sela Slavinja na oko 30 kilometara od Pirota, ali nije puno poznat turistima. Nastao je intenzivnim usecanjem vodenog toka reke Rosomače u stensku masu Stare planinine.

Obići ovaj dragulj bilo je pomalo naporno, zahtevalo je i fizičkog napora, tumaranja po visokim uzbrdicama, a na kraju i prelaženje preko reke - bez mosta. Kada sam došla na ideju da posetim kanjon o kom sam uglavnom videla jako malo slika na Instagramu, ali toliko lepih, teško je bilo pronaći nekoga ko bi želeo da malo duže pešači i da se snalazi u prirodi.

Stara planina Prelepi kanjoj se nalazi sakriven od pogleda prolaznika; Foto: Snežana Čenad

Konačno pronađoh "saučesnika" za ovo delo i avantura je počela čim smo prošli selo Slavinje, preko kog se dolazi do Rosomačkih lonaca. Ovo selo nalazi se nedaleko od Pirota, a pošto smo putovali autom, navigacija je u jednom trenutku, nakon sela Slavinje pokazala da smo došli do željene destinacije. Ipak, nalazili smo se na lokalnom asfaltu, a kanjon je, prepostavili smo, bio nekoliko stotina metara ispod nas.

Međutim, tako to uglavnom biva sa navigacijom. Jedino što nam je preostalo bilo je da parkiramo vozilo pored puta, ponesemo rančeve i krenemo u potragu. Meni kao osobi koja nikada nije planinarila, ovaj podvig učinio se na mah kao prevelik zalogaj. Nadmorska visina sa koje je trebalo da se spustimo do ovog prirodnog blaga, nije baš bila naivna za nekoga ko je došao sa stroge ravnice.

Stara Planina Bio je veliki podvig spustiti se sa ove visine i pronaći kanjon; Foto: Snežana Čenad

Mic po mic, uz moje male padove, spustili smo se do rečice koja je proticala, ali i dalje nismo mogli da vidimo gde se nalaze lonci. Priznajem, u jednom trenutku umorna i zadihana, poželela sam da odustanem, ali onda se sediment počeo da nazire. Spuštali smo se niz strme kozje staze, kako se nazivaju putevi kojima samo životinje prolaze i tek poneki čovek.

Stara Planina Brdo sa kog smo se spuštali ka kanjonu; Foto: Snežana Čenad

Najpre smo videli reku koja protiče, a iza nje i trošnu vodenicu. Sve je bilo idilično mirno, dok ispred nas nije istrčao srndać, malo je reći da sam pretrnula od straha, ali i to je bio deo ove pustolovine. Došli smo nizbrdo do reke, ali je onda istu trebalo preći. Preko reke je bilo spušteno stablo, koje je valjda predstavljalo most, ali reka je bila poprilično brza, pa je zakoračiti na komad drveta bilo pomalo riskantno.

Rosomački lonci Kroz kanjon protiče reka Rosomača; Foto: Wikimedia/Ivan Medenica

Uspeli smo nekako da prevaziđemo i ovu prepreku, držeći se za oslonac u vodi - kolac.

Prešli smo rečicu, pa krenuli put vodenice, u odnosu na koju bismo se dalje orjentisali, ali onda je usledio najlepši pogled - dve klupe i sto, nekoliko jelki i reka.

Stara Planina Sa propalnka iznad kanjona pogled se pruža na obronke Stare planine; Foto: Snežana Čenad

Kanjon Rosomače je izgrađen u slojevitim stenama, u kojima su usečena proširenja sa virovima koji podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je i dobio ime. U pirotskom kraju kanjon je poznat i kao Rosomačko grlo, Rosomačko ždrelo, Slavinjski lonci.

Krečnjaci su na bočnim delovima izdubljene klisure nanizani u slojevima. Upravo zbog toga podseća na stene u kanjoju reke Kolarado, koja je sličnog izgleda. U sedimentima krečnjačkih škriljaca mogu se naći mnogobrojni i raznovrsni amoniti, ostaci izumrlih morskih glavonožaca koji su najčešće imali spiralnu kućicu. Zbog strmine stena, vodi, koja je prozirno bistra i ledena, pošto nikad nije toplija od pet do šest stepeni, skoro je nemoguće prići.

Rosomački lonci Zbog strmine stena, vodi, koja je prozirno bistra i ledena; Foto: Wikimedia/DjordjeMarkovic

Iako je jedno od najlepših mesta u Srbiji, obilazi ga mali broj turista, uglavnom zaljubljenika u prirodu, pešačenje, planinarenje.

Po predanju, meštani veruju da je njihovo selo jedno od najstarijih naselja u Visoku. Selo je menjalo lokaciju, da bi se pre četiri veka nastanilo na maloj zaravni pored Rosomačke i Slavinjske reke, koje su bogate rečnim rakom i ribom. U okolini sela postoje arheološka nalazišta iz rimskog doba, a kroz selo ide turski vojni put, koji je ranije bio rimski put.

Stara Planina Selo Slavinja je polazišna tačka na putu do ove lepote; Foto: Snežana Čenad

KAKO STIĆI DO ROSOMAČKIH LONACA?

Selo Slavinja nalazi se tridesetak kilometara istočno od Pirota. Ono je polazna tačka za istraživanje kanjona Rosomački lonci.

Autobus saobraća na relaciji Pirot - Rsovci - Visočka Ržana - Jelovica - Brlog - Dojkinci. Ide svakog dana osim ponedeljkom i sredom. Kreće iz Pirota u 16.00, a iz Dojkinaca se vraća u 18.00. Cena je oko 200 dinara u jednom pravcu.

Stara Planina Vredi svakog prepešačenog metra; Foto: Snežana Čenad

Od Dojkinaca do Slavinje imate još 13 km putem koji prolazi kroz sela Brlog i Vrelo.

Smeštaj za posetioce kanjona je moguć u obližnjem selu Visočka Ržana, u privatnim starinskim kamenim kućama. Cene privatnog smeštaja u selima kreću se oko 500-600 dinara po osobi. Ukoliko smeštaj nalazite preko turističke organizacije, moguće je da će biti malo skuplji.

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mek

    13. maj 2019 | 08:22

    Prelepo odmor za dusu i oci

  • Darko

    13. maj 2019 | 14:37

    Nije mi jasno gde se tolko umorila, od Slavinje do Slavinjskog grla treba 20ak minuta pesaka. Takodje nema nikakvih uzbrdica i penjanja po brdu. Putokazi se nalaze duz celog puta.

  • ja

    14. maj 2019 | 11:21

    I meni nije jasno preko kakvih je to planina i uzbrdica išla. Od sela Slavinja do kanjona je 15 min pešaka takoreći preko livade . Ko zna gde je ona zalutala !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA