≫ 

Ko je kriv zbog toga što je grad uništio useve oko Topole? Ministarstvo utvrđuje da li je bilo propusta i šta se desilo sa raketama

Podaci sa terena pokazuju da je u utorak ispaljeno 45 raketa sa radarskog centra "Bukulja"

  • 5

Ministarstvo poljoprivrede Srbije obaviće nadzor nad radom Republičkog hidrometeorološkog zavoda i utvrditi da li je bilo propusta u sistemu protivgradne zaštite, nakon što je Topolu i okolinu zadesio jak grad usled kojeg su uništeni usevi, izjavio je danas ministar Branislav Nedimović.

On je za TV Prva rekao da su radarski centri u Srbiji osposobljeni i da raketa ima dovoljno, kao i da podaci sa terena pokazuju da je u utorak ispaljeno 45 raketa sa radarskog centra "Bukulja".

- Šteta se desila, mi danas šaljemo ekipe na teren da utvrde činjenice, zamolio bih sve da ne iznose prerane ocene - rekao je Nedimović.

On je podsetio da Ministarstvo poljoprivrede ove godine daje 70 odsto subvencija na premije osiguranja od grada i ranog mraza i apelovao na građane da ih koriste.

Da li su ispaljene protivgradne rakete, Printksin: Youtube/KandinskyPhoto

Nedimović je rekao i da se na prostoru radarskog centra "Valjevo" radi na automatskoj protivgradnoj zaštiti, koja će biti završena do kraja godine, a pomoću koje će se putem softvera pratiti kretanje oblaka i automatski, bez prisustva ljudske posade, slati signal raketnom lanseru.

Pošto bude završen radarski centar u Valjevu, počeće rad na centru na Bukulji, rekao je Nedimović i podsetio da je s Vladom Republike Srpske dogovoreno da se na prostoru između Vlasenice i Gacka izgradi 25 automatskih protivgradnih raketnih lansera koji će braniti prostor Zapadne Srbije.

Ministar je rekao i da država daje subvencije za protivgradnu zaštitu u vrednosti od 50 odsto investicije, i dodao da su omogućeni i krediti podrške s nižim kamatnim stopama za nabavku repromaterijala, opreme, stočnog fonda...

- Očekujem da ćemo generisati oko 80 miliona evra kreditnog potencijala u poljoprivredi - rekao je Nedimović.

RHMZ:U Topoli ispaljeno 12 raketa, sistem bio spreman za rad

Nad Topolom i okolinom u utorak je ispaljeno 12 protivgradnih raketa, a sistem protivgradne zaštite bio je spreman za rad, tvrdi direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić, i dodaje da država ima dovoljno raketa, kao i da u ovoj godini utrošeno 250.000 dinara za njihovu nabavku za 13 radarskih centara.

Nikolić je kao nekorektnu i politizovanu ocenio je izjavu predsednika opštine Topola Dragana Jovanovića da su voćke u tom kraju uništene jer, kako je rekao, sistem protivgradne zaštite ne funkciniše na pravi način i rakete se ne ispaljuju na vreme.

Nevreme u Topoli, Foto: Telegraf

- To je nekorektna i netačna izjava. Strelci su bili u stanicama sat vremena ranije i bili su spremni da dejstvuju' - rekao je Nikolić u Jutarnjem programu TV Prva.

Na pitanje zašto su onda uništene voćke u Topoli, rekao je da pojedini predstavnici lokalnih samouprava nemaju adekvatno znanje o sistemu i da komentarišu visoko stručnu medotologiju politizujući događaje iz oblasti koju ne razumeju.

- Radarski centar "Bukulja" ispalio je 45 raketa, a nad opštinom Topola je ispaljeno 12 raketa. Cilj protivgradne zaštite je da se stvore sitna zrna grada i ona jesu bila sitna, ali je vreme bilo hladno, tako da zrna grada nisu stigla da se dovoljno istope padajući na zemlju - pojasnio je Nikolić i dodao su efekti odbrane u skladu s dometima struke i nauke u svetu.

Na konstataciju voditelja da samo Srbija i Hrvatska u Evropi koriste rakete kao zastareli sistem borbe sa oblacima, te da je u svetu osiguranje najbolja odbrana od grada, kao i da se koriste mreže za natkrivanje useva i reagensi koji se ispuštaju iz vazduha, Nikolić je naveo da je raketni sistem efikasniji od najsavremenijih tehnologija koje se, recimo, koriste u SAD.

Kako je rekao, država pomaže poljoprivrednicima u borbi protiv grada na tri načina: subvencioniše osiguranje, koje u opštinama kao što je Topola dostiže do 70 odsto, kao i da subvencioniše protivgradne mreže i finansira sistem zaštite.

Područje Topole prošle je godine u više navrata zahvatilo jako nevreme, a grad je naneo velike štete poljoprivredi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cetnik

    3. maj 2019 | 11:58

    Hitno smeniti direktora RHMZ, Jugoslava Nikolica sobzirom da Jugoslavija ne postoji od 2006.god..

  • Gool

    3. maj 2019 | 11:12

    Kao i uvek nije kriv niko

  • Jasmina

    3. maj 2019 | 15:12

    A sto ne kaze da nema strelaca! Nece da rade za 4000 dinara bez doprinosa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA