Mali Srećko (4), čiji su roditelji upali u bunar i umrli, uskoro će biti usvojen: Najpre se oporavljao u bolnici, pa bio u hraniteljskoj porodici

Roditelji su ga ostavili zaključanog u kući. Tri dana ostao je sam pošto su poginuli

  • 10

Srećko Anđelković (4) iz sela Poljna kod Trstenika, čiji su roditelji Časlav (57) i Slađana (50) poginuli u decembru prošle godine kada su upali u bunar, nalazi se u hraniteljskoj porodici, a uskoro bi trebalo da bude i zvanično usvojen.

Podsetimo, Anđelkovići su stradali u okolini Trstenika u trenutku kada su navodno pošli u krađu kupusa. Veruje se da je u bunar prvo upala nesrećna Slađana, a da je Časlav stradao dok je pokušavao da joj pomogne. Malenog Srećka su prethodno ostavili zaključanog u porodičnoj kući, gde je ostao sam naredna tri dana. Njegov plač začule su komšije, koje su zajedno sa policijom provalile u kuću i zatekle izgladnelo, promrzlo i prestravljeno dete koje je grlilo mačku. Za supružnicima je pokrenuta potraga i oni su ubrzo pronađeni mrtvi na dnu bunara na jednoj njivi. Brigu o detetu preuzeo je tada Centar za socijalni rad u Trsteniku, odakle je potvrđeno da je mali Srećko nakon oporavka u bolnici upućen u hraniteljsku porodicu.

- Dečak je dobro, ponovo je krenuo u vrtić i uklopio se u vršnjačku grupu. Situacija sa njim je prevazišla sva naša očekivanja i bolja je od najboljih procena koje smo imali. Jednom rečju, prezadovoljni smo kako se on oporavio i počeo da napreduje nakon tragedije koju je doživeo - rekao je direktor centra Dragojlo Minić.

Roditelji su mu upali u bunar tokom navodne krađe kupusa Foto: Pixabay/Efraimstochter

Minić je objasnio i da se javilo više parova koji su zainteresovani da usvoje malog Srećka.

- Kada se bude okončao postupak ostavinske rasprave, započeće i procedura usvajanja dečaka. Mi ćemo razmotriti zainteresovane ljude i najpogodniji par biće odabran - objasnio je Minić.

ZABORAVIO NESREĆNI DOGAĐAJ

Direktor je naveo da je centar u stalnom kontaktu s predškolskom ustanovom koju Srećko pohađa, ali i sa njegovim hraniteljima.

- Dete se nalazi u gradu, to nam je bilo bitno pri izboru hraniteljske porodice, jer je on ovde i ranije išao u vrtić, imao je već neke navike i rutine. Interesuje ga mnogo toga, veseo je, a od hranitelja dobija svu ljubav i toplinu koje su mu potrebne. Njemu je objašnjeno da je ostao bez roditelja na način na koji to tako malo dete može da razume, a čini se da je zaboravio nesrećni događaj. Sva sreća, pa tri dana koja je proveo sam u hladnoj kući, samo u društvu mačke, nisu ostavili posledice na njega - dodao je naš sagovornik.

ANĐELKOVIĆI ČEKALI DETE GODINAMA 

Časlav i Slađana Anđelković neko vreme su se lečili od steriliteta.

Dugo pokušavali da dobiju Srećka Foto: Novosti.rs/S. Babović

- Na kraju su zahvaljujući veštačkoj oplodnji uspeli da dobiju Srećka u poznim godinama. Upravo zbog toga su mu i dali ime Srećko, jer je njegovo rođenje za njih bilo prava i najveća sreća - rekao je naš sagovornik.

MAČKA MU SPASLA ŽIVOT

Srećko je tokom trodnevnog boravka u kući jeo samo jabuke i palačinke koje mu je majka spremila pre nego što su ga kobnog dana ostavili samog.

- Pronašli smo ga uplakanog u ledenoj kući. Mučenik se ogrnuo ćebencetom, a s njim je bila i mačka, koja se tri dana nije odvajala od njega i koju je on sve vreme grlio. Pošto u kući nije bilo grejanja, mačka mu je verovatno spasla život, jer se sve vreme motala oko njega i grejala ga - ispričao je tada vidno potreseni izvor za medije.

(Telegraf.rs/Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komsinica

    7. maj 2019 | 02:06

    Mali srecko ima rodbine i od oca i od majke koja se interesovala za dete dok je centar i ovog puta prekrsio sve to radi zarade i nije im omogucio da neguju svoje dete. Ostavinska rasprava ce resiti nasledstvo imovine Sreckovih roditelja koje bi centar takidje da prisvoji a neki od medjunarodnih sudova ce dete vratiti onom kome pripada. Zasto se ne oduzimaju decu po ulicama koja gola i bosa prose i nemaju sta da jedu ? Dali zbog toga sto nemaju zainteresovane kupce ? E Srbijo na sto smo spali da sestra nema pravo odgajati dete svog brata i svoje sestre a tamo neki NN to pravo za pare imaju. Ostavite vise decu na miru ! A i vi sto ih '' usvajate '' shvatite da ako imaju rodbinu koja je za njih zainteresovana vi ih fakticki od njih otimate kao sto je to ovaj slucaj.

  • Јасмина

    7. maj 2019 | 10:48

    Драго дете,кроз цео живот срећа нека те прати,уз сву љубав твојих нових родитеља.

  • Dokle

    7. maj 2019 | 10:30

    Dokle ce drzava dozvoljavati ovakvo kriminalno ponašanje socijalne službe .Državo probudi se i ne dozvoli prodaju naše decu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA