≫ 

U dva dana 3 napada na Rome u Leskovcu: Nasrnuli na žene i dečake u školskom dvorištu (VIDEO)

Sedmoro maloletnika uhapšeno je u vezi sa ovim incidentima

  • 41

Grupa oko 50 huligana napala je palicama, šipkama i noževima Rome u leskovačkom naselju Podvodrce, tvrde meštani ovog naselja. Incident se dogodio u subotu 12. maja, oko 21 sat, a istraga je u toku.

Kako je neoimenovani očevidac rekao za ROMinfomediju, grupa napadača prvo je ugrozila Rome u Sat Mahali 11. maja, a potom je napad sutradan ponovljen u naseljima Podvorce i Slavka Zlatanovića.

- Tri Roma iz naselja su danas napadnuta i povređena od strane iste grupe u samom centru grada, kod hotela "Beograd". Jedan od njih je zadržan na lečenju u leskovačkoj Opštoj bolnici - rekao je naimenovani očevidac i dodao kako misli da je napad na nacionalnoj osnovi.

Grupa od oko 50 huligana napala Rome u romskom naselju Podvorce, napad na rome, huligani Očevici tvrde da je ovo treći napad za dva dana Printksin: Youtube/ Rominfomedia

Predstavnici romskog naselja Podvorce zamolili su policiju da preduzme sve potrebne mere, kako bi zaustavila napade, a počinioce uhvati i privede pravdi. Policija je izašla na licu mesta, a istraga je u toku.

ROMSKA PARTIJA: OVAKVA PONAŠANJA MORAJU BITI SANKCIONISANA

Napad je  najoštrije osudila Romska partija.

Grupa od oko 50 huligana napala Rome u romskom naselju Podvorce, napad na rome, huligani Polciija je izašla na lice mesta Printksin: Youtube/ Rominfomedia

- Sinoć posle 21 čas  naši aktivisti iz Leskovca prijavili su nam da se grupa od oko 50 huligana, naoružanih palicama, nasilno ponašala u naseljima Sat Mahala, Podvrce i Slavka Zlatanovića u Leskovcu. Nedopustivo je ovakvo ponašanje. Podržavamo brzu reakciju policije, ali očekujemo i  od ostalih organa za gonjenje da ostanu odlučni u borbi za sprečavanje i sankcionisanje zločina iz mržnje - rekla je portparol Romske partije Sanja Šajn.

Ona je istakla da ovakva ponašanja moraju biti najoštrije sankcionisana.

Grupa od oko 50 huligana napala Rome u romskom naselju Podvorce, napad na rome, huligani Navodno je Rome napala grupa od oko 50 huligana Printksin: Youtube/ Rominfomedia

- Ne smemo da dozvolimo da se ovakva vrsta provokacije pretvori u opšti sukob. Srbija je danas osetljiva zemlja, suočava se sa različitim vrstama izazova, a ponašanja kao ova u Leskovcu mogu da eskaliraju i da se pretvore u sukobe neviđenih razmera. Iako je bilo povređenih na strani romske zajednice, pozivamo ih na uzdržanost, a državu da obezbedi policijske straže - izjavila je Šajn nakon sinoćnjeg icindenta.

POLICIJA: PRIVEDENO SEDAM MALOLETNIKA

Policiji u Leskovcu prijavljena su dva događaja u kojima su napadnuti pripadnici romske nacionalnosti, zbog čega su privedna sedmorica maloletnika.

Kako se navodi u saopštenju Policijske uprave Leskovac, nekoliko osoba napalo je sinoć petoricu mladića romske nacionalnosti kada su igrali košarku u dvorištu jedne osnovne škole.  Drugi napad na petoricu Roma dogodio se kod jednog hotela i učestvovalo je više osoba.

Grupa od oko 50 huligana napala Rome u romskom naselju Podvorce, napad na rome, huligani Tri napada prijavljena su policiji Printksin: Youtube/ Rominfomedia

Zbog sumnje da su učestvovali u ovim napadima, privedeno je sedam maloletnih osoba, navodi se u saopštenju.

Protiv sedam maloletnih osoba, policija će, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Leskovcu, podneti krivične prijave zbog sumnje da su izvršile krivično delo nasilničko ponašanje. 

Policiji je sinoć prijavljen i treći događaj da je na veselju u romskom naselju nekoliko ženskih osoba romske nacionalnosti napalo više nepoznatih muškaraca.

Nakon rada na terenu i razgovora sa prisutnima, policija u Leskovcu je utvrdila da nije bilo napada, kaže se u saopštenju PU Leskovac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZVEZDA

    12. maj 2019 | 10:49

    Роми тероришу читаву Србију где год стигну , насиље не подржавам али ни ромски терор који спроводе сваки дан

  • Bg

    12. maj 2019 | 10:25

    U Beogradu su toliko bahati ako im nedas koji dinar kad prose, tako su bezobrazni I vulgarni da mi nekad dodje da im iscupam usi

  • RICINUS

    12. maj 2019 | 10:35

    Lično sam bio svedok kada je šiptar medju romima propagira da oni moraju da budu solidarni kao muslimani i da budu na istoj strani... Ustvari pokušaj da muslimanski rome regrutuje za šiptarsku albansku stvar.. Bilo je onih koi su potvrdili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA