• 33

Od 17 sati kreće veliko nevreme u celoj Srbiji: Tim za odbranu od nepogoda u najvišem stepenu pripravnosti!

Konstantno se prati meteorološka situacija i napominje da se najveći udar očekuje od danas popodne, od 17 sati, do sutra po podne, kada će pasti najviše kiše

  • 33

Preduzimaju se sve mere da se ne ponovi 2014. godina, kada su potopljeni Obrenovac i drugi delovi Srbije. Zbog obilne kiše, koja će padati do petka ujutru, stepen pripravnosti podignut je na najviši nivo, a uvedeno je danonoćno dežurstvo, rekao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i vodoprivrede.

- Narednih dana pašće velika količina kiše, ali situacija nije takva kao što je bila pre pet godina. Takođe, naši sistemi su u mnogo boljoj funkciji nego 2014. Za pet godina imali smo 500 različitih gradilišta, gde smo radili na unapređenju sistema, a rešene su i najurgentnije tačke. Mogu da kažem da se 2014. sigurno neće ponoviti. Dovoljno smo mi lekcija tada naučili. Koga su zmije ujedale, i guštera se boji - dodaje Nedimović.

Ministar ističe da osim eventualnih problema na bujičnim tokovima ne očekuje druge ozbiljnije probleme.

- Ako u planini padne velika količina u kratkom vremenskom intervalu, onda može doći do izlivanja manjih potoka ili manjih reka, naročito u kolubarskom i jadarskom slivu, u zapadnoj Srbiji. U ovom trenutku nemamo proglašene ni redovnu, ni vanrednu odbranu od poplava. Sava nadolazi. Ima veći vodostaj za nešto više od pola metra u odnosu na pre dva dana, ali ima još prostora da raste, recimo, kod Sremske Mitrovice za još pet metara, tako da nema nikakve bojazni - dodaje ministar.

Merkator S

Ministar Branislav Nedimović/ Foto: Promo

On navodi da se konstantno prati i meteorološka situacija i napominje da se najveći udar očekuje od danas po podne, od 17 sati, do sutra po podne, kada će pasti najviše kiše.

Ministar navodi da je sa vodoprivrednim preduzećima oformljen operativni štab, kao i da su pripremljene neophodna mehanizacija i oprema.

- Sva vodoprivredna preduzeća sa prostora Vojvodine i zapadne Srbije stavljena su u najviši stepen pripravnosti i obezbeđeni su i mehanizacija i ljudstvo, kao i dovoljna količina materijala za saniranje određenih tačaka gde bude bilo problema. Magacini su puni, sve je pripremljeno, i gorivo, i džakovi, i pesak. Sve je u punom kapacitetu - navodi ministar.

Republički hidrometeorološki zavod ponovio je upozorenje da se u našoj zemlji od danas do petka očekuje velika količina padavina. Za ukupno pet dana, na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima zemlje od 80 do 120, na istoku i jugoistoku od 40 do 80 litara po kvadratnom metru.

Ministar Nedimović ističe da je u kontaktu sa kolegama iz okruženja, kao i da je juče razgovarao sa Borisom Pašalićem, ministrom poljoprivrede Republike Srpske.

- Imamo punu koordinaciju kad je reč o protoku informacija - dodaje Nedimović.

VIDEO: Nedimović o mogućim poplavama u Srbiji

(Telegraf.rs/Alo)

Komentari

  • Hm...

    I da... Kilometar mobilne brane (pogledajte na netu Metalna barijera za odbranu od poplava) kosta 1.000.000.evra!!! Kome je bese Vucic poslao nasih milion evra kao pomoc??? Umesto da je kupljeno za ovih 5 godina, nekoliko kilometara za nuznu odbranu najkriticnijih tacaka, pa i svaki grad da ima za hitnu montazu, oni nas novac dele refom. A vi sendvicari, davite se kada krene a krenuce. Nego, nastradace i nevin narod. Sendvic mozete dobiti bilo gde kod privatnog lica ako ponudite i djubre da odnesete do kontejnera. Vi se prodajete za sendvic!!! Sramota bre!! Pogledajte sta milion evra mogu uraditi!!!

  • Novo

    Vika meni deda pravi kucu na brezuljku.

  • Bitovik

    Zna li ministar ima li srbije preko zlatibora.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima