• 6

U restoranu Neše Travke iz Niša nema mesa, a umesto roštilja jede se slatko: Ovakav meni još niste videli u Srbiji (FOTO)

- Družio sam se sa ljudima koji drže ćevabdžinice, imao sam prilike da vidim šta se sve u njih stavlja pa sam odlučio da probam nešto drugačije - kaže Neša Travka

  • 6

Imidž južnjaka kao ljudi koji rado spremaju a još radije jedu roštilj, narušio je jedan Nišlija, Nebojša Stamenović zvani "Neša Travka" . On je ovaj nadimak stekao jer na meniju njegovog restorana ima svega osim mesa.

Da li zbog onog "da niko nije prorok u svom selu" ili što južnjaci bez mesa ne mogu, gosti njegove "Kuće Čaja" su uglavnom stranci, pa je Neša ugostio čitave turističke grupe Amerikanaca i Kineza koji su specijalno zbog njega stigli u Niš.

Zahvaljujući neobičnim receptima, Stamenović je dobio i svoju emisiju na "Kitchen" kanalu, gde deli savete kako dobro a zdravo jesti, a nekoliko godina kuvao je i monasima na Hilandaru.

Neša Travka

Foto: Telegraf

Ovaj ekoturizmolog, autoelektričar, keramičar, vatrogasac, planinarski vodič, što su neke od mnogih Nebojšinih profesija koje sa ponosom nabraja, odlučio je da se profesionalno okrene kuvarstvu nakon što je odlučio da se zdravo hrani.

- Družio sam se sa ljudima koji drže ćevabdžinice, imao sam prilike da vidim šta se sve u njih stavlja, setio sam se da su moji deda i baba meso jeli od jedne do druge slave pa sam odlučio da probam nešto drugačije. Počeo sam da isprobavam recepte od trava i pečurki koje rastu u našem okruženju. Odlazio sam u planine i brao koprive, crni slez, lobodu i počeo da ih kombinujem - objašnjava Neša Travka.

U našem razgovoru kaže da posebno voli da koristi crni slez, jer ga je Aristotel obožavao, a u starom Rimu su ga zvali "hrana za pesnike" jer u njemu ima kalijuma, kalcijuma i drugih balansnih materija. Tvrdi da je to jako dobra biljka a ima je svuda, raste kao korov.

Počeo je da sarađuje sa prijateljima koji voće i povrće prskaju čajevima kako bi dopunio asortiman organskih namirnica i počeo
je sa spremanjem različitih jela.

Neša Travka

Foto: Telegraf

Kada je shvatio da se njegova jela mnogima dopadaju, odlučio je da ih ponudi u svojoj "Kući Čaja“ i to probranim gostima, jer je ovaj nesvakidašnji restoran otvoren samo utorkom, a ko bi da Nešine specijalitete proba neki drugi dan, moraće da ručak zakaže.

- Ručak se kod mene počinje aperitivom, to je izvorska voda, zatim se jede sezonsko voće, to su sada jagode i trešnje, pa slatkiši, danas su na meniju slatko od ljubičica, recelj, odnosno pečenka u slatkom vinu i šljiva u čokoladi sa lešnikom. Zatim sledi čorbica od špargle, mladi krompirići, prvo skuvani pa onda prženi da bi upili manje ulja, uz dodatak kurkume i bibera koji se odlično slažu, salata od cvekle sa kimom koji omogućava da se gvožđe bolje apsorbuje, pa salata od krastavca sa belim lukom, mirođijom,
uljem od konoplje i sirćetom od kruške - kaže Neša.

A glavno jelo je poseban specijalitet:

Neša Travka

Goran Manić u Nešinom restoranu; Foto: Telegraf

- Kao glavno jelo sočivo i pirinač, ova kombinacija povećava usvojivost proteina, ko to pojede može čitav dan da kopa. I umesto mesa, dimljena kobasica od žita pirinča, sejtana, odnosno pšeničnog proteina, suncokreta i sa gomilom mojih začina. Tokom obroka pije se moje vino od tri vrste grožđa, a obrok se završava rakijom začinjenom sa 33 trave - nabraja Neša.

Među gostima iz inostranstva, među kojima je bila i grupa Austrijanaca našao se i Nišlija Goran Manić, magistar fizike koji je sa
neskrivenim zadovoljstvom mezetio Nešine gurmanluke.

- Bar jednom nedeljno svratim ovde jer je hrana savršena. Ne znam šta je bolje, hleb sa aktivnim ugljem, sočivo, špargla, grilovano povrće i naravno izvanredna rakija i vino. Ovako nečeg nema u Srbiji, hrana spremljena sa toliko ljubavi od namirnica iz naših šuma i livada. Žalosno je što naši ljudi misle da je hrana samo ono što kupuju u supermarketima - hvali svog prijatelja i omiljenog kuvara Manić.

Neša Travka

Gosti oduševljeni kobasicama od biljaka; Foto: Telegraf

Manić dodaje i da je prava hrana za dušu i telo je u prirodi, u šumi, te su lekovito bilje i pečurke neiscrpan izvor hranljivih materija.

- Dva parčeta ovog hleba su dovoljna da ne budete gladni do večeri. Organizam sa radošću prima ovu hranu, nema stomačnih
tegoba, kada bi se šira populacija ovako hranila, ljudi bi bili mnogo zdraviji - kaže Manić.

Svi oni koji bi želeli da probaju specijalitete "Neše Travke", moći će to da učine 18. maja na turističkoj manifestaciji "Dani žalfije" u Sićevu, te u nedelju u Kamenici gde će Stamenović učestvovati u humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za životinje o kojima brine udruženje ZOO Planet.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EL...

    18. maj 2019 | 09:37

    Svaka čast , da li i prodaje svoje proizvode ? Gde i da li se može dobiti receptura , hleba ili nekog od jela ? Gospodin je zdrav kao dren . Hilendar mu je napunio baterije i očistio dušu ...

    34
    2

    Podelite komentar

  • Stevo

    18. maj 2019 | 09:35

    Restoran uspešno radi već duže od 15 godina

    21
    1

    Podelite komentar

  • kulov

    18. maj 2019 | 09:31

    Idi begaj, vidim i gosti mu sve fit ko nole praćka.

    10
    17

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima