U restoranu Neše Travke iz Niša nema mesa, a umesto roštilja jede se slatko: Ovakav meni još niste videli u Srbiji (FOTO)

- Družio sam se sa ljudima koji drže ćevabdžinice, imao sam prilike da vidim šta se sve u njih stavlja pa sam odlučio da probam nešto drugačije - kaže Neša Travka

Neša Travka
Foto: Telegraf

Imidž južnjaka kao ljudi koji rado spremaju a još radije jedu roštilj, narušio je jedan Nišlija, Nebojša Stamenović zvani "Neša Travka" . On je ovaj nadimak stekao jer na meniju njegovog restorana ima svega osim mesa.

Da li zbog onog "da niko nije prorok u svom selu" ili što južnjaci bez mesa ne mogu, gosti njegove "Kuće Čaja" su uglavnom stranci, pa je Neša ugostio čitave turističke grupe Amerikanaca i Kineza koji su specijalno zbog njega stigli u Niš.

Zahvaljujući neobičnim receptima, Stamenović je dobio i svoju emisiju na "Kitchen" kanalu, gde deli savete kako dobro a zdravo jesti, a nekoliko godina kuvao je i monasima na Hilandaru.

Neša Travka

Foto: Telegraf

Ovaj ekoturizmolog, autoelektričar, keramičar, vatrogasac, planinarski vodič, što su neke od mnogih Nebojšinih profesija koje sa ponosom nabraja, odlučio je da se profesionalno okrene kuvarstvu nakon što je odlučio da se zdravo hrani.

- Družio sam se sa ljudima koji drže ćevabdžinice, imao sam prilike da vidim šta se sve u njih stavlja, setio sam se da su moji deda i baba meso jeli od jedne do druge slave pa sam odlučio da probam nešto drugačije. Počeo sam da isprobavam recepte od trava i pečurki koje rastu u našem okruženju. Odlazio sam u planine i brao koprive, crni slez, lobodu i počeo da ih kombinujem - objašnjava Neša Travka.

U našem razgovoru kaže da posebno voli da koristi crni slez, jer ga je Aristotel obožavao, a u starom Rimu su ga zvali "hrana za pesnike" jer u njemu ima kalijuma, kalcijuma i drugih balansnih materija. Tvrdi da je to jako dobra biljka a ima je svuda, raste kao korov.

Počeo je da sarađuje sa prijateljima koji voće i povrće prskaju čajevima kako bi dopunio asortiman organskih namirnica i počeo
je sa spremanjem različitih jela.

Neša Travka

Foto: Telegraf

Kada je shvatio da se njegova jela mnogima dopadaju, odlučio je da ih ponudi u svojoj "Kući Čaja“ i to probranim gostima, jer je ovaj nesvakidašnji restoran otvoren samo utorkom, a ko bi da Nešine specijalitete proba neki drugi dan, moraće da ručak zakaže.

- Ručak se kod mene počinje aperitivom, to je izvorska voda, zatim se jede sezonsko voće, to su sada jagode i trešnje, pa slatkiši, danas su na meniju slatko od ljubičica, recelj, odnosno pečenka u slatkom vinu i šljiva u čokoladi sa lešnikom. Zatim sledi čorbica od špargle, mladi krompirići, prvo skuvani pa onda prženi da bi upili manje ulja, uz dodatak kurkume i bibera koji se odlično slažu, salata od cvekle sa kimom koji omogućava da se gvožđe bolje apsorbuje, pa salata od krastavca sa belim lukom, mirođijom,
uljem od konoplje i sirćetom od kruške - kaže Neša.

A glavno jelo je poseban specijalitet:

Neša Travka

Goran Manić u Nešinom restoranu; Foto: Telegraf

- Kao glavno jelo sočivo i pirinač, ova kombinacija povećava usvojivost proteina, ko to pojede može čitav dan da kopa. I umesto mesa, dimljena kobasica od žita pirinča, sejtana, odnosno pšeničnog proteina, suncokreta i sa gomilom mojih začina. Tokom obroka pije se moje vino od tri vrste grožđa, a obrok se završava rakijom začinjenom sa 33 trave - nabraja Neša.

Među gostima iz inostranstva, među kojima je bila i grupa Austrijanaca našao se i Nišlija Goran Manić, magistar fizike koji je sa
neskrivenim zadovoljstvom mezetio Nešine gurmanluke.

- Bar jednom nedeljno svratim ovde jer je hrana savršena. Ne znam šta je bolje, hleb sa aktivnim ugljem, sočivo, špargla, grilovano povrće i naravno izvanredna rakija i vino. Ovako nečeg nema u Srbiji, hrana spremljena sa toliko ljubavi od namirnica iz naših šuma i livada. Žalosno je što naši ljudi misle da je hrana samo ono što kupuju u supermarketima - hvali svog prijatelja i omiljenog kuvara Manić.

Neša Travka

Gosti oduševljeni kobasicama od biljaka; Foto: Telegraf

Manić dodaje i da je prava hrana za dušu i telo je u prirodi, u šumi, te su lekovito bilje i pečurke neiscrpan izvor hranljivih materija.

- Dva parčeta ovog hleba su dovoljna da ne budete gladni do večeri. Organizam sa radošću prima ovu hranu, nema stomačnih
tegoba, kada bi se šira populacija ovako hranila, ljudi bi bili mnogo zdraviji - kaže Manić.

Svi oni koji bi želeli da probaju specijalitete "Neše Travke", moći će to da učine 18. maja na turističkoj manifestaciji "Dani žalfije" u Sićevu, te u nedelju u Kamenici gde će Stamenović učestvovati u humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za životinje o kojima brine udruženje ZOO Planet.

(D.K.)

Tagovi: Biljke, Grad Niš, Kuća čaja, neša travka, Nišlija, povrće, Restoran, Voće

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (5)
Poređaj komentare:
  • E
    EL...

    Svaka čast , da li i prodaje svoje proizvode ? Gde i da li se može dobiti receptura , hleba ili nekog od jela ? Gospodin je zdrav kao dren . Hilendar mu je napunio baterije i očistio dušu ...

  • S
    Stevo

    Restoran uspešno radi već duže od 15 godina

  • K
    kulov

    Idi begaj, vidim i gosti mu sve fit ko nole praćka.

Hilandar iznutra: Kako izgleda kelija, a kako stena kod koje se pričestila vojska pre Kosovskog boja

Najezda zmija u Leskovcu: Puze po centru grada, Zoohigijeni samo stižu pozivi uznemirenih građana

Rešenja testa iz srpskog jezika: Odgovori na svih 20 pitanja sa male mature

Ovo su pitanja sa testa iz srpskog jezika za malu maturu. Koliko biste poena vi skupili? (FOTO)

Osmaci se preznojavali na pitanju o Kosovskom boju: Jedan zadatak iz srpskog najviše ih je namučio

Počelo polaganje male mature: Danas provera znanja iz srpskog jezika (VIDEO)

Ušao sam u najmračniji deo Viminacijuma, skriven pod zemljom: "Rimljanin" mi je otkrio velike tajne

"E, Srbijo, zar vas nije sramota": Reke nam se dave u smeću. Ovaj snimak sa Đerdapa boli

Đorđe u starosti dočekuje posetioce Zejtinlika, otkrio nam je i tajnu o ocu Miše Janketića (VIDEO)

Red sunca, red kiše: Od danas kreće period pljuskova, temperatura pada, ali jedna stvar ostaje ista

Sara je majka za primer: Radi najteže poslove da bi prehranila četvoro dece i ima samo jednu želju

Okončana potraga za utopljenim Željkom. Telo nije pronađeno, majka skrhana: "Srce mi je puklo"

"Moja ćerka Biljana je nestala 2015. godine. Možda imam još samo nekoliko dana da saznam gde je"

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 17. jun 2019. godine

Kreće ispitna groznica: Ovo je najvažnije pravilo u rešavanju zadataka na maloj maturi

Posle eksplozija oluja u regionu, nevreme prešlo granicu i stiglo u Srbiju: Prva na udaru Subotica

Deca na vežbi sa žandarmerijom, u vatrogasnoj peni i na steni: Ovako je slavljen Dan MUP-a (FOTO)

Upoznala sam najjačeg čoveka u Srbiji: Nekima je čudan, svi ga pitaju isto, a on ženu podiže prstom

Ove noći preti repriza potopa: Upozorenje za večeras - očekuje nas nevreme, grad i jak vetar

Kada tačno počinje leto i zašto je tog dana tako poseban trenutak u 20:17?

Kad su se momci uhvatili oko struka, žene su pale u delirijum, uletela je mlada i počelo je ludilo

Danas su Duhovi, praznik Svete Trojice: Vernici na ovaj dan odlaze u manastire po oproštaj i lek

Uživajte u prvoj polovini dana jer do večeri stiže nevreme: Pljuskovi i pad temperature do utorka

Čin generala i plakete za doprinos radu: Ovako je svečano najavljen dan MUP-a (FOTO)

Za nekoliko sati stiže jako nevreme, a temperatura pada za 10 stepeni: Ovi krajevi su najugroženiji

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 16. jun 2019. godine

Od Jelenine lepote zastaje dah, a kad uzme aparat za varenje, svi misle da se šali (FOTO) (VIDEO)

6 najzanimljivijih arheoloških otkrića u Srbiji: Palata cara Maksimilijana, neandertalac i sarkofag

Da li je ovaj plan mogao da sačuva život Mirjane, Teodore ili treće žene? Da li on uopšte postoji?

Srpski jezik treba da bude obavezan predmet na fakultetima jer su naši studenti nepismeni?

Rizik na potopljenom groblju u srpskom selu: Prete zarazne bolesti onima koji naprave pogrešan korak

200 Beograđana stiglo "Romantikom" u Jagodinu: Umesto klime, imali su alternativni način hlađenja

Rekli su "Smrt svim srpskim izdajnicima" i bacili farbu na tablu zahvalnosti američkoj vojsci u Nišu

Danas su Letnje zadušnice, a iako ne idete na groblje, jednu stvar treba da uradite

Pronađen Stefan koji je nestao u Bratislavi: Tvrdi da je bio otet i da su mu ukradene dve stvari

Od mrtvačnice, preko volana do kandila: Kako je kamiondžija Stanko postao iguman Stefan (FOTO)

Četiri osobe na jugu Srbije u bolnici zbog ujeda zmije: Na ovim mestima će ih biti narednih dana

Vreme idealno za početak kupališne sezone: Vikend sunčan i vreo, svežina dolazi tek iduće nedelje

Stefan (20) iz Kragujevca nestao u Bratislavi: Otišao da kupi 2 vozne karte i iščezao bez traga

Medved kod Kneževa odneo dve svinje od po 180 kilorama i demolirao obor

Ministar Šarčević napustio emisiju, tvrdi da je obmanjen i nepoželjan (VIDEO)

Đaci genijalci iz Niša napravili bicikl koji puni mobilni telefon i objasnili svoju "magiju" (FOTO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima