U restoranu Neše Travke iz Niša nema mesa, a umesto roštilja jede se slatko: Ovakav meni još niste videli u Srbiji (FOTO)

- Družio sam se sa ljudima koji drže ćevabdžinice, imao sam prilike da vidim šta se sve u njih stavlja pa sam odlučio da probam nešto drugačije - kaže Neša Travka

Neša Travka
Foto: Telegraf

Imidž južnjaka kao ljudi koji rado spremaju a još radije jedu roštilj, narušio je jedan Nišlija, Nebojša Stamenović zvani "Neša Travka" . On je ovaj nadimak stekao jer na meniju njegovog restorana ima svega osim mesa.

Da li zbog onog "da niko nije prorok u svom selu" ili što južnjaci bez mesa ne mogu, gosti njegove "Kuće Čaja" su uglavnom stranci, pa je Neša ugostio čitave turističke grupe Amerikanaca i Kineza koji su specijalno zbog njega stigli u Niš.

Zahvaljujući neobičnim receptima, Stamenović je dobio i svoju emisiju na "Kitchen" kanalu, gde deli savete kako dobro a zdravo jesti, a nekoliko godina kuvao je i monasima na Hilandaru.

Neša Travka

Foto: Telegraf

Ovaj ekoturizmolog, autoelektričar, keramičar, vatrogasac, planinarski vodič, što su neke od mnogih Nebojšinih profesija koje sa ponosom nabraja, odlučio je da se profesionalno okrene kuvarstvu nakon što je odlučio da se zdravo hrani.

- Družio sam se sa ljudima koji drže ćevabdžinice, imao sam prilike da vidim šta se sve u njih stavlja, setio sam se da su moji deda i baba meso jeli od jedne do druge slave pa sam odlučio da probam nešto drugačije. Počeo sam da isprobavam recepte od trava i pečurki koje rastu u našem okruženju. Odlazio sam u planine i brao koprive, crni slez, lobodu i počeo da ih kombinujem - objašnjava Neša Travka.

U našem razgovoru kaže da posebno voli da koristi crni slez, jer ga je Aristotel obožavao, a u starom Rimu su ga zvali "hrana za pesnike" jer u njemu ima kalijuma, kalcijuma i drugih balansnih materija. Tvrdi da je to jako dobra biljka a ima je svuda, raste kao korov.

Počeo je da sarađuje sa prijateljima koji voće i povrće prskaju čajevima kako bi dopunio asortiman organskih namirnica i počeo
je sa spremanjem različitih jela.

Neša Travka

Foto: Telegraf

Kada je shvatio da se njegova jela mnogima dopadaju, odlučio je da ih ponudi u svojoj "Kući Čaja“ i to probranim gostima, jer je ovaj nesvakidašnji restoran otvoren samo utorkom, a ko bi da Nešine specijalitete proba neki drugi dan, moraće da ručak zakaže.

- Ručak se kod mene počinje aperitivom, to je izvorska voda, zatim se jede sezonsko voće, to su sada jagode i trešnje, pa slatkiši, danas su na meniju slatko od ljubičica, recelj, odnosno pečenka u slatkom vinu i šljiva u čokoladi sa lešnikom. Zatim sledi čorbica od špargle, mladi krompirići, prvo skuvani pa onda prženi da bi upili manje ulja, uz dodatak kurkume i bibera koji se odlično slažu, salata od cvekle sa kimom koji omogućava da se gvožđe bolje apsorbuje, pa salata od krastavca sa belim lukom, mirođijom,
uljem od konoplje i sirćetom od kruške - kaže Neša.

A glavno jelo je poseban specijalitet:

Neša Travka

Goran Manić u Nešinom restoranu; Foto: Telegraf

- Kao glavno jelo sočivo i pirinač, ova kombinacija povećava usvojivost proteina, ko to pojede može čitav dan da kopa. I umesto mesa, dimljena kobasica od žita pirinča, sejtana, odnosno pšeničnog proteina, suncokreta i sa gomilom mojih začina. Tokom obroka pije se moje vino od tri vrste grožđa, a obrok se završava rakijom začinjenom sa 33 trave - nabraja Neša.

Među gostima iz inostranstva, među kojima je bila i grupa Austrijanaca našao se i Nišlija Goran Manić, magistar fizike koji je sa
neskrivenim zadovoljstvom mezetio Nešine gurmanluke.

- Bar jednom nedeljno svratim ovde jer je hrana savršena. Ne znam šta je bolje, hleb sa aktivnim ugljem, sočivo, špargla, grilovano povrće i naravno izvanredna rakija i vino. Ovako nečeg nema u Srbiji, hrana spremljena sa toliko ljubavi od namirnica iz naših šuma i livada. Žalosno je što naši ljudi misle da je hrana samo ono što kupuju u supermarketima - hvali svog prijatelja i omiljenog kuvara Manić.

Neša Travka

Gosti oduševljeni kobasicama od biljaka; Foto: Telegraf

Manić dodaje i da je prava hrana za dušu i telo je u prirodi, u šumi, te su lekovito bilje i pečurke neiscrpan izvor hranljivih materija.

- Dva parčeta ovog hleba su dovoljna da ne budete gladni do večeri. Organizam sa radošću prima ovu hranu, nema stomačnih
tegoba, kada bi se šira populacija ovako hranila, ljudi bi bili mnogo zdraviji - kaže Manić.

Svi oni koji bi želeli da probaju specijalitete "Neše Travke", moći će to da učine 18. maja na turističkoj manifestaciji "Dani žalfije" u Sićevu, te u nedelju u Kamenici gde će Stamenović učestvovati u humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za životinje o kojima brine udruženje ZOO Planet.

(D.K.)

Tagovi: Biljke, Grad Niš, Kuća čaja, neša travka, Nišlija, povrće, Restoran, Voće

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (5)
Poređaj komentare:
  • E
    EL...

    Svaka čast , da li i prodaje svoje proizvode ? Gde i da li se može dobiti receptura , hleba ili nekog od jela ? Gospodin je zdrav kao dren . Hilendar mu je napunio baterije i očistio dušu ...

  • S
    Stevo

    Restoran uspešno radi već duže od 15 godina

  • K
    kulov

    Idi begaj, vidim i gosti mu sve fit ko nole praćka.

Usvojen novi Zakon, nema više uznemiravanja: Za nepoželjne SMS-ove kazna do 100.000 dinara!

Prvi "akva voz" na srpskim prugama: Saobraćaće na liniji Beograd-Jagodina i ići će ovim danom

Nikola se u Pefkohoriju probudio u pola noći i u sobi zatekao lopova: Sad ima važan savet za sve

U zidinama manastira Sveti Nikola kod Priboja pronađena 4 ljudska skeleta: Kosti vezane žicom

Mogući pljuskovi i grmljavina u pojedinim delovima zemlje. Tokom dana u većini mesta sunčano

Preko 5.000 ljudi na "Jagodinskom kulturnom letu": Razvezlo se kolo usred izletišta (VIDEO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 22. jul 2019. godine

30 srpskih rudara izgorelo je u požaru u jami: Na tom mestu je sagrađena crkva pre 119 godina

Vi ste ponos Srbije: Premijerka uputila čestitku mladim matematičarima

Zemljotresi pogodili Užice, Kragujevac i Kraljevo u poslednjih 9 dana: Otkrivamo trusna područja

Vozači, oprez! Na ovom delu puta policija kontroliše brzinu kretanja, a kazne su paprene

Čenejci dobili novu asfaltiranu ulicu: Vučević najavio još projekata (FOTO)

Zemljotres je moguć i u Srbiji zbog punog Meseca ovih dana - evo kada se to menja

Čak 6 beba za mesec dana stiglo u zoo-vrt na Paliću: Pogledajte im "selfije" (VIDEO)

Marko (16) je preživeo udes niškog autobusa smrti i voza: Bio je nepokretan, a sad je stao na noge!

Kajl Skat poručio: Sedam Srba je pomoglo da čovek ode na Mesec, zamislite šta može 7 miliona

Pojačan saobraćaj na svim pravcima, duže zadržavanje na graničnim prelazima

Crna sezona na putevima Srbije: Od 1. juna poginulo je čak 90 ljudi, u ovome najviše grešimo

Danas će biti pakleno vruće u Srbiji: Ipak, neka mesta će pogoditi kiša i jaka grmljavina

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 21. jul 2019. godine

Irac nije mogao da gleda tugu u Srbiji posle sankcija i ratova: Već 15 godina pomaže najugroženijima

Ovo su najlepše Vlajne na Balkanu: Održan izbor za mis u Velikoj Jasikovi

Mali, a već vrhunski: Dečak iz Pančeva sa samo 11 godina postao kandidat za šahovskog majstora

Mladić iz Kovilja na kog je palo drvo je u kritičnom stanju

Dečaka iz Srbije vetar odvukao na pučinu: Spasilačke službe Halkidikija su odmah krenule u akciju!

Piloti "gazele" su dobro, uskoro će biti pušteni na kućno lečenje

Gužva na Horgošu, na ulazu u Srbiju iz Mađarske, haos se očekuje i naredne nedelje

Priveden kapetan broda koji se zakucao u splav na Tisi, kada je povređeno dvoje ljudi

Zoran N. priznao: Zaljubio sam se u tamnoputu stjuardesu Lufthanze, zato sam dojavio bombu!

Bravo, deco! Naši matematičari na Međunarodnoj olimpijadi osvojili 3 zlata, 1 srebro i 2 bronze

Brod smrskao splav na Tisi, dvoje povređenih koji su spavali na njemu hitno prebačeni u bolnicu

Evo šta kaže Skot o srpskim naučnicima u misiji "Apola 11"

U Srbiji sunčano i toplije, do 32 stepena, a kiša je poslepodne moguća samo u ovim predelima

"Ako sretnete naše, ne ljubite se 3 puta": Srbin napisao savete za bezbedno letovanje u Hrvatskoj

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 20. jul 2019. godine

Sanja i Anđela iz Beograda su 3 godine zajedno, a njihova veza je posebna: Podržavaju nas roditelji

Mladić (18) teško povređen u Koviljskoj šumi: Deda sekao drvo, ono palo na unuka

Zapalila se rumunska cisterna sa sumpornom kiselinom kod Majdanpeka

Bio Save otpočeo saradnju sa najvećim evropskim sajtom za vantelesnu oplodnju

Kompanija Henkel pokrenula akciju podrške Crvenom krstu Srbije

Ðacima u Srbiji u novoj školskoj godini ukinut jedan raspust

Pogledajte šta piše na najluđim tablicama od kola Srbina iz Švedske (FOTO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima