• 6
 ≫ 

Srbija danas prvi put slavi novi državni praznik: Proverite da li je trebalo da dobijete slobodan dan

 ≫ 

Inicijativa za ovaj praznik potekla je od Ministarstva kulture

  • 6

Srbija danas po prvi put obeležava Dan Ćirila i Metodija, odnosno Dan slovenske pismenosti i kulture kao državni praznik. Prosvetitelji Ćirilo i Metodije osnivači su slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma - glagoljice.

Inicijativa je potekla od Ministarstva kulture, a Vlada Srbije usvojila je ovaj predlog. Iako smo navikli da se praznici obeležavaju neradno, za ovaj praznik, ipak, nećete dobijati slobodan dan.

Ćirilo o Metodije bili su dva brata, rođena u Solunu, u kući znamenitih roditelja. Stariji brat Metodije proveo je kao ofcir deset godina među Slovenima i tako naučio slovenski jezik.

Po povratku u Grčku zamonašio se, a malo posle toga pridružio mu se i mlađi brat Kirilo. U Carigradu su sastavili slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire veru Hristovu, a umnoćene crkvene knjige davali su sveštenicima koji su nastavili rad na prosvećivanju.

Na Papin poziv stigli su u Rim gde se Ćirilo razboleo i umro 869. godine. Metodije se vratio u Moraviju i nastavio širenje vere među Slovenima sve do smrti 885. godine. Njegovo delo nastavili su njegovi učenici na čelu sa svetim Klimentom i Naumom koji su sastavili pismo ćirilica.

VIDEO: Da li bi ste se odrekli krsta i vratili se u slovensko rodnoverje?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA