Takmičenje osnovaca „Šta znaš o saobraćaju“: Mališani se prvo nadmetali u teoriji, pa na poligonu (FOTO)

Lana Vujinović, Milica Milatov, Andrej Todorović i Stefan Živanov bili su najuspešniji

  • 0

AMSS je ove godine organizovao jubilarno 50. po redu državno takmičenje osnovaca „Šta znaš o saobraćaju“ u Hali 5 na Beogradskom sajmu. Ovo tradicionalno nadmetanje učenika u poznavanju saobraćajnih propisa i veštini vožnje bicikala počelo je u petak teoriјskim testom, u Domu učenika srednjih škola Patrijarh Pavle, a nastavljeno je u subotu na poligonu spretnosti i praktičnog ponašanja koji simulira saobraćajne situacije iz svakodnevnog života.

Najuspešnijim učesnicima vredne nagrade i priznanja uručili su direktor policije MUP RS Vladimir Rebić, generalni sekretar AMSS Milan Nikolić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik AMSS Dejan Stojić.

- MUP RS godinama unazad podržava ovaj projekat čiji je doprinos u smanjenju broja povređenih i stradalih u svakodnevnom saobraćaju na putevima u Srbiji izuzetan, posebno dece kao najranjivije kategorije učesnika u saobraćaju - istakao je Rebić, čestitavši AMSS-u jubilej.

- Posle uspešno realizovanog nacionalnog finala, AMSS organizuje i pripreme reprezentacije za nastup u Švajcarskoj. Siguran sam da ćemo ostvariti dobre rezultate - istakao je generalni sekretar AMSS Milan Nikolić, zahvalivši se gostima na podršci koju su ovom prilikom pružili kako učesnicima tako i AMSS-u.

Takmičenje osnovaca

Deca su se takmičila u teoriji, ali i u praksi, Foto: ŠZOS

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić istakao je da ovakav vid rada sa decom predstavlja pravi način na koji treba raditi sa mladima.

- Podržavam sve aktivnosti koje AMSS tokom godine organizuje i raduje me što sam u prilici da sa vama proslavim ovako važan jubilej - istakao je Udovičić.

Predsednik AMSS Dejan Stojić je nakon dodele nagrada čestitao najuspešnijim osnovcima, zahvalivši se svima koji su učestvovali u realizaciji a posebno nastavnicima i Društvu nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije.

- Ponosni smo što možemo da istaknemo da je u proteklih 50 godina AMSS kroz ovaj projekat edukovao više miliona dece, čime se značajno doprinosi povećanju saobraćajne kulture u našoj zemlji. Nastavićemo da predano radimo na edukaciji dece, ne samo kroz ovaj već i druge projekte koje AMSS tokom godine sprovodi, a učenicima koji su danas znanjem i veštinama obezbedili plasman na predstojeće Evropsko prvenstvo želim da se i ove godine vrate u Srbiju sa evropskim odličjem - poručio je Stojić.

Takmičenje osnovaca

Ovo takmičenje je i važna edukacija za decu kako da budu bezbedni u saobraćaju, Foto: ŠZOS

ŠZOS je najstarije i najmasovnije učeničko takmičenje koje se nalazi u zvaničnom kalendaru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a koje je i ove godine organizovano širom Srbije uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, škola i sponzora.

Sami učesnici i nastavnici stoje iza ocene AMSS-a da je nacionalno finale i ove godine uspešno organizovano. Nakon nacionanog finala uslediće pripreme reprezentacije za nastup na Evropskom takmičenju u poznavanju saobraćaja u organizaciji Svetske automobilske federacije (FIA) koje se održava od 12-15. septembra u Ženevi.

Četvoročlana ekipa, dve devojčice i dva dečaka koji su se danas pokazali kao najuspešniji, Lana Vujinović, Milica Milatov, Andrej Todorović i Stefan Živanov, predstavljaće Srbiju na ovom takmičenju, gde će u jakoj konkurenciji vršnjaka iz čitave Evrope pokušati da osvoje titulu šampiona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA