Imate još manje od 4 sata da bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice obavite tri pregleda: Redovi su već veliki

Kao i prethodnih godina, i ove će svakog meseca biti organizovani preventivni pregledi

  • 2

Do 10.00 sati, u Poliklinici Kliničkog centra Srbije, u okviru akcije Ministarstva zdravlja preventivnih pregleda, obavljeno je oko 400 vađenja krvi za hormone štitaste žlezde, oko 90 pregleda ultrazvuka abdomena, dok je na očnoj klinici obavljeno oko 95 pregleda oštrine vida i očnog dna.

Docent Snežana Polovina internista-endokrinolog, direktor Poliklinike Kliničkog centra rekla je za Tanjug da je danas po 14. put organizovana akcija preventivnih pregleda, koji su organizovani i za građane koji nemaju zdravstveno osiguranje i za građane koji do sada nisu imali vremena da obave neke preglede koji su od velikog značaja za njihovo zdravlje.

Danas u Poliklinici KCS mogu da se urade analize hormona štitaste žlezde i ultrazvuk abdomena, a na klinici za očne bolesti KCS mogu da se urade pregledi oštrine vida i očnog dna.

- Značaj ovih preventivnih pregleda je u tome da se u pravom trenutku otkriju ili poremećaji ili već postojeće bolesti i da mogu da se pravovremeno leče - kazala je Polovina.

Ističe da je uvek bolje da se bolesti otkriju na samom početku, jer je tada dijagnostika jednostavnija, a lečenje uspešnije i jeftinije.

- Odziv građana na preventivne preglede zavisi i od ponuđenih pregleda. Bolesti štitaste žlezde su veoma zanimljive za naše građanstvo, jer su u porastu - kazala je Polovina komentarišući 400 vađenja krvi za samo dva sata.

Besplatni zdravstveni pregledi, KCS

Besplatne analize hormona štitne žlezde, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Polovina je najavila da će, kao i prethodnih godina, svakog meseca biti organizovani preventivni pregledi, a po proceni Ministarstva zdravlja to će biti različite vrste zdravstvenih usluga koje nude, kako bi se obuhvatio što veći broj pacijenata i što veća patologijia. Slavka Jovanović koja je danas došla kako bi preventivno proverila hormone štitaste žlezde kaže da je veoma zadovoljno osobljem u Poliklinci KCS-a.

- Ova akcija je odlična, pregledi i vađenje krvi se obavlja bez nekog čekanja, brzo dobijete i rezultat - kaže Jovanović.

Vukadin Vukićević navodi da je dobra stvar za ove preglede i što su besplatni, kao i to što nije potrebno čekanje kao kada se zakazuje kod doktora.

Besplatni zdravstveni pregledi, KCS

Veliko interesovanje za besplatne preglede, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Došao sam da proverim štitnu žlezdu pošto u zadnje vreme mi je šećer povišen, pa da vidim da li imam neke probleme i sa njom. Super su ove akcije, bilo bi dobro da potraju, a dobre su pogotovu za nas koji radimo, penzioneri možda i imaju vremena da čekaju, a mi stvarno ne možemo - kaže Vukićević.

Šaban Gasumi iz Sremčice, koji već ima problema sa štitastom žlezdom, došao je danas da proveri svoje zdravstveno stanje, a navodi da je prezadovoljan uslugom u Poliklinici KCS-a, kao i da je zahvalan Ministarstvu, državi i predsedniku Aleksandru Vučiću što su omogućili ove akcije.

U Kliničkom centru Srbije (KCS) do 16.00 sati, u okviru akcije Ministarstva zdravlja, građani će, bez zakazivanja i bez zdravstvene knjižice, moći da obave preventivne preglede i provere svoje zdravlje.

Besplatni zdravstveni pregledi, KCS

Redovi u svim zdravstvenim ustanovama, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U 14. akciju besplatnih zdravstvenih pregleda Ministarstva zdravlja, danas su se uključile i bolnice u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu u Pomoravskom okrugu, a odziv građana je veliki. U Opštoj bolnici u Jagodini, koja pokriva područje od oko 100.000 stanovnika, gužva je u čekaonicama ispred ambulanti od ranog jutra.

Na pregledima: ultrazvuk abdomena, oftamološkim, merenju krvnog pritiska i EKG snimanjima, angažovano je više od 30 zdravstvenih radnika različitih profila i niko neće ostati ne pregledan.

U dosadašnjim akcijama u Jagodini je pregledano oko 6.000 ljudi, oko deset odsto ih je upućeno na daljnje preglede i analize, a bili su na pregledima kod internista, ginekologa, dermatologa, kod ušnog lekara, oftamologa, radili su analize krvi na šećer, holesterol, hormone, rekli su danas Tanjugu lekari u ovoj ustanovi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA