≫ 

Bik Mališa iz Bogatića lepotom je nadmašio i čuvenog Ferdinanda: Pravi je dobrica i ljubimac porodici Jeremić. Deca obožavaju da se igraju s njim

Ne buni se ni kada mu se popnu na ogromna široka leđa da bi ga jahali

  • 23

Bik Mališa, najveća atrakcija nedavno završenog Poljoprivredog sajma u Novom Sadu, vratio se kući, u Salaš Crnobarski, kod Bogatića, sa specijalnom plaketom. Kapitalac od 1710 kilograma zvanično je najteži u svojoj kategoriji na ovogodišnjoj sajamskoj priredbi. Glavna zvezda Sajma posle višednevnog boravka u gradu, privikava se na uobičajeni život bez bliceva fotoaparata i reflektora kamera, ali uživa u velikoj pažnji svojih vlasnika čiji je mezimac poslednjih pet godina.

Ponosni vlasnik Radenko Jeremić priča da Mališa poslednje tri godine učestvuje na sajamskoj izložbi stoke, ali da je ove godine potpuno zasenio sve ostale učesnike. Postao je popularniji i od čuvenog crtanog junaka Ferdinanda, sa kojim su ga mnogi posetioci sajma poredili.

Pored ogromne težine Mališa poseduje i izuzetnu lepotu i u skladu sa svim atributima i - najvišu cenu. Niko na sajmu nije izbrojao 8000 evra, što je usrećilo Radenka i njegove sinove Tomu i Dragana, a još više unuke Ljubicu i Milku i unuka Iliju. Jer, Mališu svi posmatraju kao kućnog ljubimca i pribojavaju se dana kada će se sa njim rastati.

Bik Mališa, Bogatić

Foto: Privatna arhiva

- Poslednje dve godine je bilo dosta interesovanja za njega na sajmu, a mi smo ljudima koji su želeli da ga kupe odgovarali kako nema cene po kojoj bismo ga prodali. Čudili su se i pitali zašto smo ga onda uopšte izlagali. Ove godine smo odredili cenu, ali ga nismo prodali. Nudili su nam neki kupci u zamenu telad, ali nismo pristali. Znamo da mu je sudbina da ode u klanicu, jer ga niko ne bi kupio da mu bude ljubimac kao što je nama. Pa kad već nije prodat na sajmu, neka ga kod nas dok ga zdravlje služi - kaže Radenko.

Mališu su Jeremići kupili pre četiri godine kao tele koje bi posle jednogodišnjeg tova prodali klanici. Oni godišnje utove i prodaju 250 bikova, a Mališa je za sve ove godine jedini izbegao da ode na klanje i završi u mesarama i konzervama. Šta više, od njega sada ne mogu da se rastanu.

Bik Mališa, Bogatić

Foto: Privatna arhiva

- Mlađi sin Toma mu je dao ime i molio da ga ne prodajemo. Zaista se na prvi pogled razlikovao od ostalih teladi koje smu uzeli na dotov. Bio je prelep kao tele, a i sada ima tu lepotu. Na sajmu ga je video ogroman broj ljudi od kojih se većina slabo razume i za njih je atrakcija samo zbog ogromne težine. Ali, od stručnjaka koji znaju svoj posao saznao sam zašto je Mališa jedinstven bik. Govorili su da ima idealnu strukturu tela, prednji i zadnji kraj, dubinu, lepu i malu glavu, prelepe rogove... - nastavlja Radenko.

Lepotan i snagator među bikovima je po naravi dobrica sa kojim se, u prisustvu dede Radenka i bake Marije unučad ponekad igraju. Voli kada ga češkaju, liže im ruku koja mu se pruži. Ne buni se ni kada mu se popnu na ogromna široka leđa da bi ga jahala.

Bik Mališa, Bogatić

Foto: Privatna arhiva

Mališa nikada nije bio bolestan i oduvek ima dobar apetit. Dok je bio mlađi dnevno je jeo oko 15 kilograma hrane, a sada malo manje. Miljenik je cele porodice, ali nije osvojio srce nijedne "devojke". Jeremići nemaju krave jer u proizvodnji mleka ne vide računicu, a Radenko priznaje kako žali što Mališa nije ostavio potomke. Sada je kasno zbog starosti, ali i velike težine.

Vredni Jeremići obrađuju 37 hektara svoje zemlje i 15 hektara koje uzimaju pod zakup. Stočarstvo je njihovo opredeljenje, pa zbog toga na njivama seju detelinu, kukuruz i žita da bi imali dovoljno hrane za tovljenike preko cele godine. Dosta rade i ulažu, a uglavnom unapred ne znaju koliko će da zarade.

- Celog veka je tako, cene stoke padaju i rastu. Moraš biti spreman na sve. Sa svime se može izaći na kraj samo kada je čovek zdrav - mudro poručuje domaćin Radenko.

VIDEO: Tata izaziva razjarenog bika, a u rukama drži dete

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Braca

    27. maj 2019 | 08:39

    Još jedan dokaz da nije sva u novcu i koristi. Ljubav nema cenu. Radost koju Mališa donosi svima u porodici, posebno unucima je nemerljiva. Svaka čast dobri ljudi! Čuvajte ga i radujte mu se, a para će kod vas uvek biti. Da ste živi i zdravi svi!

  • mima

    27. maj 2019 | 08:27

    cuvajte ga, uzvratite mu ljubav i paznju koju on pruza vama, pozdrav

  • zvoncica

    27. maj 2019 | 08:15

    Nek ste živi i zdravi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA