• 14

"Naša deca su na ekskurziji u hotelu u stečaju koji je nedavno goreo": Dok turistička inspekcija tamo češlja, upravnik i zakupac ignorišu roditelje

Roditelji tvrde da su tražili od škole da se ekskurzija pomeri ili prebaci na drugi smeštaj, ali da je škola to odbila

  • 14

Grupa zabrinutih roditelja čija deca pohađaju školu "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi, obratila se medijima nakon što njihove strepnje i žalbe povodom predstojeće ekskurzije niko drugi nije hteo da čuje.

Radi se o ekskurziji za mlađe razrede osnovne škole. Put je organizovan preko agencije Via Turs Petrović, a za mališane je rezervisan smeštaj u Sokobanji, u hotelu Zdravljak.

Prvi problem za roditelje je to što je ovaj hotel već godinama u stečaju. Od 2014. godine hotel je na ivici bankrota, a od preduzeća Lepterija, u čijem se vlasništvu nalazi, ogroman broj radnika, kompanija, pa čak i opština potražuje novac.

Čak i da se zanemari ova činjenica, ostaje druga zebnja - hotel je pre mesec dana zahvatio veliki požar, kada je zbog neispravnih instalacija izgoreo krov zgrade. To ipak, čini se, nije nikakava prepreka da u njemu boravi najosetljivija grupa gostiju - deca.

- Proverili smo u stečajnoj upravi i dobili informacije da hotel nema dozvolu da prima goste, a kamoli malu decu. I pored ovih informacija koje smo predočili učiteljici, a ona direktoru, ali ekskurzija se i dalje odvija. Jedna grupa đaka je otišla 24. maja, a druga grupa bi trebalo da krene na ekskurziju 31. maja - kažu roditelji.

Hotel „Zdravljak”

Hotel "Zdravljak", "Printskrin: Google maps

Roditelji tvrde da su tražili od škole da se ekskurzija pomeri ili prebaci na drugi smeštaj, ali da je škola to odbila pričom da su svi kapaciteti zauzeti.

Pokušali smo da dobijemo informaciju od uprave hotela o stanju instalacija i o tome da li je saniran krov posle požara, ali bezuspešno. Shvatili bismo da nismo uspeli da ih dobijemo, ali ne - razgovarali smo i sa upravnikom hotela i sa zakupcem, ali ni jedan ni drugi nisu bili raspoloženi da umire zabrinute roditelje i da nam kažu kakvo je trenutno stanje u hotelu.

Upravnik Zdravljaka nam je rekao da ne sme da nam daje informacije, jer kao upravnik, verovali ili ne, "nema ingerencije za to". Zatim smo se obratili Aleksandru Petroviću, zakupcu hotela i vlasniku agencije Via Tours Petrović, koja istovremeno ugovara i prodaje aranžmane za ekskurzije sa školama i nudi im hotel čiji je zakupac.

Požar, hotel Zdravljak

Požar u hotelu, 19. aprila ove godine, Printskrin: Youtube/Sokopres

- Evo, trenutno nam je turistička inspekcija u prostorijama, pitajte njih kad završe - rekao nam je on.

Na našu konstataciju da bismo više voleli da on umiri roditelje i kaže im kakav je smeštaj u hotelu, dobili smo kratko "Prijatno" uz prekidanje veze. Na bahat odnos hotela i agencija prema klasičnim turistima smo navikli, ali nema koga neće šokirati ovakav odnos prema zabrinutim roditeljima od kojih se očekuje da puste decu samu na put.

U turističkoj inspekciji su potvrdili za Telegraf da je u toku nadzor, a za to vreme u školi tvrde da im niko od roditelja nije uputio zvaničnu žalbu na hotel.

- Učitelji koji su već tamo sa grupom đaka su se uverili da je objekat bezbedan i rekli da su veoma zadovoljni smeštajem. Škola je tražila dokumentaciju o bezbednosti, a Privredni sud je doneo rešenje o nastavku rada objekta - rekao je za "Blic" direktor škole Goran Šupljeglav i dodao da se hotel sastoji iz dva krila, te da se učenici ne nalaze u onom koje je zahvatio požar.

(G. Avalić)

Komentari

  • Sendor

    Pa sto ste pustili decu na ekskurziju?!

  • Водич

    Водио сам ту школу. Могу вам рећи да су то најгора деца које сам водио. Родитељи нису ништа бољи. Сви су пуни пара и мисле да могу све. Деца са спрата буса су бацала петарде возачу под ноге у току вожње. Зауставили бус. Возач почео да виче а наставнице кажу не могу нипта знаш ли чији је он. После тога ника дабиш нисађ хтео да их водим. Када се распише тендер сви хоће што јефтиније а све има своју цену. Водич сам дуго година и цену екскурзије најмање утиче водич. Конкретно ако је бус 80 путника 50 динара по детету днебно је за водича. Наставнице узимају око 500-800. Директор исто толико плус још да би дозволио екскурзију. Толико.

  • Borko

    Mafija sve radi bre.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima