≫ 

Tri stvari koje treba da menjamo u zakonu da bismo zaštitili žene: U ovom trenutku nasilnik postaje najopasniji

Evo šta možemo da učinimo kako bi žrtve prestale da se ređaju

Za pet dana u Srbiji su brutalno ubijene tri žene - jednu je muž nasilnik dotukao čekićem, drugi je svoju ženu zapalio, a treći zaklao.

Mnoge ubijene žene, poput Mirjane Janković (32) iz Novog Sada, već su bile žrtve nasilja i prijavljivale muža policiji. Zašto onda nisu zaštićene? Ili, još važnije pitanje sada, šta možemo da promenimo da zaštitimo žrtve nasilja ubuduće?

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća, upozorava da su nasilnici najopasniji onda kada im istekne mera zabrane prilaska i da se mora osmisliti mehanizam kojim će oni biti praćeni baš u tom najkritičnijem periodu. To je, ističe Stanojević, mehanizam koji se može vrlo brzo i lako uvesti i početi da se sprovodi.

- Ona institucija koja izrekne meru zabrane prilaska, treba da prati tog čoveka, odnosno da ima uvid u to da li on prilazi žrtvi ili ne prilazi. Na primer, moglo bi se uvesti da se on obavezno javlja u određenim terminima i da se ustanovi šta on radi i gde se kreće - poručuje Stanojević za Telegraf.rs.

SKUPLJE, ALI JOŠ EFIKASNIJE REŠENJE 

Žena se brani od nasilnika Elektronske narukvice alarmirale bi policiju pre nego što nasilnik stigne do žrtve da je napadne, Printscreen Fit-net

Druga opcija, koja je doduše skuplja i ne bi se mogla uvesti tako brzo, su elektronske narukvice. One bi registrovale čim nasilnik prekrši meru zabrane prilaska i alarmirale policiju da odmah reaguje.

- Tu ideju je kod nas iznela žena koja je boravila u sigurnoj kući u Oslu i to jeste vrlo efikasno rešenje, ali mi moramo reagovati brzo i dok budemo čekali da se tako nešto sprovede, najbolja zamena bila bi praćenje nasilnika za vreme i nakon isteka zabrane prilaska - zaključuje Stanojević.

Druga stvar koju bi takođe trebalo promeniti, dodaje ona, je informisanje nasilnika o posledicama koje ga očekuju.

- Ubica iz Novog Sada navodno je izjavio da je hteo da se osveti supruzi nakon što ga je prijavila za nasilje. Naravno da nasilje treba prijaviti, ali se mora imati u vidu da pojedine počinioce to može isprovocirati i podstaći na osvetu. Zato je vrlo važno da neko iz nadležnih institucija skrene pažnju nasilniku i upozori ga na sve što će uslediti ako ne poštuje zabranu prilaska - ističe Stanojević.

ZAŠTO TERMIN NASILNIK, KAD JE UBICA?

Advokat Ivan Simić Advokat Ivan Simić, Foto: Privatna arhiva

Advokat Ivan Simić oštro kritikuje Zakon o sprečavanju nasilja o porodici, navodeći da je još pre dve godine upozoravao na njegove nedostatke.

- Taj zakon ima samo jednu, reklamno marketinšku svrhu, i nije ostvario svoje rezultate. Alternativa tom zakonu treba da bude povećanje kazni i inkriminisanje svakog ubistva koje je u vezi sa porodičnim i partnerskim odnosima, kao teškog ubistva. Ubica je ubica, ne treba to ublažavati nekim paraterminima kao što je nasilnik. Mora da postoji svest i uverenje eventualnog učinioca krivičnog dela da će drastično biti kažnjen i da može i ostatak života provesti u zatvoru ako počini tako teško krivično delo - zaključuje Simić.

I da rezimiramo, ove tri stvari moramo menjati ako hoćemo da sprečimo brutalna ubistva žena čiji smo svedoci ovih dana:

1. Uvesti mehanizam praćenja nasilnika za vreme i nakon isticanja zabrane prilaska. Ili uvesti elektronske narukvice koje bi alarmirale policiju čim nasilnik prekrši zabranu;

2. Uvesti obavezno informisanje nasilnika o posledicama koje će snositi ako prekrši meru zabrane prilaska;

3. Pooštriti kazne za počinioce ovih krivičnih dela i svako ubistvo koje je u vezi sa porodičnim i partnerskim odnosima kvalifikovati kao teško ubistvo.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36

(*ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP)

VIDEO: Ovo su tri stvari koje pomažu ženi da se odbrani od nasilnika

(Miljana Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    29. maj 2019 | 17:42

    Mogli ste bez toga zakona...mnogo manje je bilo pre zlocina i nasilja nad zenama...ovako dali ste im da mogu da rade sta njima odgovara...pa posle kuku mene....

  • Mihailo

    29. maj 2019 | 16:53

    Ukinite sve zastitnicke zakone,spasite zene i decu,ukinite sigurne kuce,jedino sigurno je da ce biti pune,prekinite pricati i objavljivati na sva zvona,ovakve vesti,Evo, bravo,jos nesreca,jer mi novinari, nemamo od cega da zivimo.

  • brbg75

    29. maj 2019 | 15:45

    a da li je bilo kada bilo gde zena pogresila? strasno tri ubistva uzas , nekome uzeti zivot katastrofa ali je sinptomaticno da nigde ali bas nigde nije zena pogresila cak su u pravu i one gospodje koje budu sa partnerom do zadnjeg dinara i one sto odu od muza sa decom pa teraju decu da novog momka zovu tata itd NIGDE NI JEDNA ZENA NIJE POGRESILA , mi smo nacija za primer

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA