Tri stvari koje treba da menjamo u zakonu da bismo zaštitili žene: U ovom trenutku nasilnik postaje najopasniji

Evo šta možemo da učinimo kako bi žrtve prestale da se ređaju

Za pet dana u Srbiji su brutalno ubijene tri žene - jednu je muž nasilnik dotukao čekićem, drugi je svoju ženu zapalio, a treći zaklao.

Mnoge ubijene žene, poput Mirjane Janković (32) iz Novog Sada, već su bile žrtve nasilja i prijavljivale muža policiji. Zašto onda nisu zaštićene? Ili, još važnije pitanje sada, šta možemo da promenimo da zaštitimo žrtve nasilja ubuduće?

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća, upozorava da su nasilnici najopasniji onda kada im istekne mera zabrane prilaska i da se mora osmisliti mehanizam kojim će oni biti praćeni baš u tom najkritičnijem periodu. To je, ističe Stanojević, mehanizam koji se može vrlo brzo i lako uvesti i početi da se sprovodi.

- Ona institucija koja izrekne meru zabrane prilaska, treba da prati tog čoveka, odnosno da ima uvid u to da li on prilazi žrtvi ili ne prilazi. Na primer, moglo bi se uvesti da se on obavezno javlja u određenim terminima i da se ustanovi šta on radi i gde se kreće - poručuje Stanojević za Telegraf.rs.

SKUPLJE, ALI JOŠ EFIKASNIJE REŠENJE 

Žena se brani od nasilnika

Elektronske narukvice alarmirale bi policiju pre nego što nasilnik stigne do žrtve da je napadne, Printscreen Fit-net

Druga opcija, koja je doduše skuplja i ne bi se mogla uvesti tako brzo, su elektronske narukvice. One bi registrovale čim nasilnik prekrši meru zabrane prilaska i alarmirale policiju da odmah reaguje.

- Tu ideju je kod nas iznela žena koja je boravila u sigurnoj kući u Oslu i to jeste vrlo efikasno rešenje, ali mi moramo reagovati brzo i dok budemo čekali da se tako nešto sprovede, najbolja zamena bila bi praćenje nasilnika za vreme i nakon isteka zabrane prilaska - zaključuje Stanojević.

Druga stvar koju bi takođe trebalo promeniti, dodaje ona, je informisanje nasilnika o posledicama koje ga očekuju.

- Ubica iz Novog Sada navodno je izjavio da je hteo da se osveti supruzi nakon što ga je prijavila za nasilje. Naravno da nasilje treba prijaviti, ali se mora imati u vidu da pojedine počinioce to može isprovocirati i podstaći na osvetu. Zato je vrlo važno da neko iz nadležnih institucija skrene pažnju nasilniku i upozori ga na sve što će uslediti ako ne poštuje zabranu prilaska - ističe Stanojević.

ZAŠTO TERMIN NASILNIK, KAD JE UBICA?

Advokat Ivan Simić

Advokat Ivan Simić, Foto: Privatna arhiva

Advokat Ivan Simić oštro kritikuje Zakon o sprečavanju nasilja o porodici, navodeći da je još pre dve godine upozoravao na njegove nedostatke.

- Taj zakon ima samo jednu, reklamno marketinšku svrhu, i nije ostvario svoje rezultate. Alternativa tom zakonu treba da bude povećanje kazni i inkriminisanje svakog ubistva koje je u vezi sa porodičnim i partnerskim odnosima, kao teškog ubistva. Ubica je ubica, ne treba to ublažavati nekim paraterminima kao što je nasilnik. Mora da postoji svest i uverenje eventualnog učinioca krivičnog dela da će drastično biti kažnjen i da može i ostatak života provesti u zatvoru ako počini tako teško krivično delo - zaključuje Simić.

I da rezimiramo, ove tri stvari moramo menjati ako hoćemo da sprečimo brutalna ubistva žena čiji smo svedoci ovih dana:

1. Uvesti mehanizam praćenja nasilnika za vreme i nakon isticanja zabrane prilaska. Ili uvesti elektronske narukvice koje bi alarmirale policiju čim nasilnik prekrši zabranu;

2. Uvesti obavezno informisanje nasilnika o posledicama koje će snositi ako prekrši meru zabrane prilaska;

3. Pooštriti kazne za počinioce ovih krivičnih dela i svako ubistvo koje je u vezi sa porodičnim i partnerskim odnosima kvalifikovati kao teško ubistvo.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 - 35 00 36
(*ovo je broj SOS telefona licenciranog od Ministarstva za RZBSP)

VIDEO: Ovo su tri stvari koje pomažu ženi da se odbrani od nasilnika

(Miljana Leskovac)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    Zakon je u potpunosti nakaradan jer nema dve kljucne komponente u njemu ... nasilje je nasilje bilo fizicko ili psihicko i tu se ne sme praviti nikakva razlika ... da pojasnim ... ako muz udari zenu jer nije skuvala rucak, sto da se razumemo ne podrzavam, ne podrzavam nikakvo nasilje, svi ce se dici na noge i graktati a kada zena vice na muza u stilu šonjo jedan ne mozes zaraditi za bolja kola letovanje ili slicno niko nece reagovati ... a tu je koren svih problema ... zene su elokventnije muakarci fizicki jaci i kao sto prosecna zena ne moze fizicki nadjacati prosecnog muskarca tako ni prosecan muskarac ne moze nadglasati zenu u svadji ... i zene besomucno to koriste u svrhu stalnog i stalnog psihickog nasilja .... kada bi bilo dovoljno da muskarac pozove policiju i da zena dobije odmah identicnu kaznu udaljavanja i ostalog zbog psihickog nasilja mbogo fizickog nasilja bi bilo izbegnuto ... druga stvar ... zena bez ikakvog straha i posledica moze lagati da je maltretirana jer besomucno graktanje nvo profiterskog feministickog sektora je napravilo situaciju da cak i gde je sve jasno policijski sluzbenici ce udaljiti i kazniti muskarca da ne bi bili eventualbo prozvani a zena ce trcimo kao sto je bilo dokumentovanih slucajeva ptici na more sa drugaricama troseci zajednicku ustedjevinu ili uzivativsa ljubavnikom neometana ... ukoliko bi se propisale jako jako stroge kazne za lazno prijavljivanje kao i recimo pravo muzu da ukoliko dokaze lazno prijavljivanje da automatski moze zatraziti i bez diskusije dobito razvod sa potpunom krivicom zene i svim posledicama koje recimi mogu biti da u tom slucaju ona nema pravo ni na kakvo izdrzavanje i slicno oko dece i ostalo ..

  • Sale

    Nikakvi zakoni i kazne nemogu da spreče IDIOTA da učini zlo.To su nepredvidivi bolesni umovi koje treba pročitati na vreme i stavljati u kaveze...

  • Тодорић

    Чипујте их,и пратите кретање.Све остало је чиста глупост.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima