≫ 

Da nije bilo antivakcinaša, male boginje potpuno bi nestale do 2021, a vakcinacije više ne bi ni bilo: Čuveni srpski epidemiolog otkriva najveći paradoks

"Bili smo na korak od toga da potpuno istrebimo morbile sa planete"

  • 35

Da nije bilo antivakcinaša, već za dve godine male boginje bile bi potpuno iskorenjene, pa vakcinacije uopšte ne bi bilo, tvrdi za Telegraf.rs čuveni epidemiolog Zoran Radovanović.

Kako kaže, Severna i Južna Amerika uspele su da eliminišu male boginje još 2002. godine, a tim stopama krenuli su i drugi kontinenti. Stopa zaraženih do te mere je opala da je bilo realno očekivati da do 2021. godine bolest potpuno nestane sa planete.

- Međutim, onda je antivakcinalni lobi krenuo sa kampanjom, broj zaraženih je munjevito krenuo da raste i male boginje ponovo su počele da se šire. Paradoksalno, da nije bilo antivakcinaša, mi već 2021. godine ne bismo imali morbile i ne bismo imali ni vakcinaciju - zaključuje Radovanović.

On ističe da je iskorenjivanje malih boginja i sada moguće, ali samo pod uslovom da broj vakcinisanih poraste, a samim tim, smanji i broj zaraženih.

- U tom slučaju bismo za pet do 10 godina mogli da iskorenimo morbile - poručuje naš sagovornik.

Boginje, Male boginje, Ovčije boginje, Dečije bolesti Upravo su antivakcinaši doveli do toga da i u budućnosti postoji vakcinacija, tvrdi Radovanović, Foto-ilustracija: Profimedia

Kako je Telegraf.rs juče objavio, sve do decembra 2017. u Srbiji celih 20 godina nije bilo nijednog smrtnog slučaja zbog malih boginja. A onda je, usled nevakcinisanja, od decembra 2017. do aprila 2018. umrlo čak njih 15! 

To pokazuje poslednja analiza Instituta za javno zdravlje "Batut". Kako je antivakcinalni lobi postajao sve popularniji, a vakcinisane dece bilo sve manje, tako je i broj obolelih od malih boginja munjevito rastao.

- Od pоčеtка окtоbrа dо 31. decembra 2017. gоdinе priјаvljеnо је 707 slučајеvа mаlih bоginjа. Već tокоm 2018. gоdinе priјаvljеnо је 5.076 slučајеvа mаlih bоginjа i oni su rеgistrоvаni nа tеritоriјi svih окrugа u Srbiјi. Vеćinа оbоlеlih (80 odsto) priјаvljеnа je nа tеritоriјi Bеоgrаdа, Nišаvsкоg, Pčinjsкоg, Rаšкоg i Јаblаničкоg окrugа - navodi se u analizi "Batuta".

Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа bila је stаrа svega 15 dаnа, а nајstаriја 71 gоdinu. Kod mnogih je došlo do komplikacija, uglavnom do zapaljenja pluća, a organizam im je ostao trajno oštećen.

POREĐENJE SA SITUACIJOM U AMERICI

U Sjedinjenim Američkim Državama u prvih pet meseci ove godine zabeležen je 971 slučaj malih boginja, što je najveći broj od 1992. godine kada je zabeleženo 963 slučajeva, saopštile su američke vlasti.

Bolest je zvanično proglašena iskorenjenom 2000. godine. Kako se navodi, najviše obolelih ima među školskom decom čiji roditelji su odbili da ih vakcinišu.

- Boginje mogu da se spreče, a način da se spreči njihovo izbijanje jeste da se osigura da su sva deca i odrasli koji mogu da se vakcinišu, vakcinisani - izjavio je direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild.

Pre nego što je vakcinacija postala obavezna, u SAD je godišnje od malih boginja obolevalo tri do četiri miliona ljudi godišnje, a umiralo 400 do 500.

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorštak

    2. jun 2019 | 15:34

    Vakcine protiv lažnih bolesti izmisljenih od tih istih koji ih prodaju.

  • Klikeras

    2. jun 2019 | 08:56

    E pa sad je sve jasno,antivakcinasi rade za farmaceutsku industriju,jer nema morbila nema vakcina nema para

  • z76

    2. jun 2019 | 11:26

    Sta sadrzi vakcina i da li neko moze da potpise da je bezopasna?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA