• 36

"Albanci su starosedeoci Kosova, Srbi su došli i oteli im kuće": O spornom udžbeniku iz istorije priča se godinama, a ovo je prava istina

Sve je počelo 2015. godine, kad su se u javnosti pojavili sporni odlomci ovog štiva

  • 36

Udžbenik iz istorije za šesti razred, autora Radeta Mihaljčića, verovatno je najozloglašenija školska knjiga. Ne prođe godina, a da se o ovom udžbeniku ne bruji na društvenim mrežama.

Sve je počelo 2015. godine, kad su se u javnosti pojavili sporni odlomci ovog štiva u kojima se tvrdi da su "Albanci zapravo starosedeoci Kosova, a da su Srbi došli kasnije i oteli im kuće i njive".

- Starosedeoci Albanci vode poreklo od Ilira, romanizovanih u manjoj meri, i oni su jedini sačuvali jezik, običaje i druga narodna obeležja. S njim su se mešali Sloveni, Grci i drugi narodi i vremenom su se sa njima i stopili. Posle Maričke i Kosovske bitke, Turci su nastavili sa osvajanjima i vremenom sve više ugrožavali albanske oblasti - između ostalog je pisalo u ovom udžbeniku.

Udžbenik iz istorije za 6. razred

Sporni udžbenik, Foto: zavod.co.rs

Zavod za udžbenike je kao izdavač odmah najavio da će udžbenik povući, ali kako to u Srbiji obično biva, o ovoj knjizi se na društvenim mrežama i dan danas polemiše, iako niko ne pominje šta se štivom na kraju dogodilo.

Telegraf.rs juče je tim povodom pozvao Zavod za udžbenike, gde tvrde da su knjigu povukli još 2015. godine, i da su je vratili među đake tek kada su sporni delovi ispravljeni.

- Udžbenik je povučen odmah nakon što je u javnost izašao podatak o spornim odlomcima. Da ne bi bilo različitih tumačenja i nesporazuma, ti delovi su izmenjeni. Tek onda je udžbenik ponovo vraćen u upotrebu - odgovaraju u Zavodu za Telegraf.rs.

Ipak, na ovome ne treba stati. Ako vi znate za neki sporan udžbenik koji iz određenih razloga ne bi trebalo da se nađe u đačkim rukama, pišite nam u komentarima.

(M. L.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aeksandar

    Ovog "istoricara" proterati iz Srbije i oduzeti mu zvanje !!!

  • Predrag Z.

    Do 1945 Srbi su bili većina na Kosovu i Metohiji. Šiptarska lažna istorija da bi opravdali otimanje Srpske zemlje!

  • Bungi

    Iliri(ydnk:I2A1b)dolaze sa Karpata na Balkan oko 1900 g.p.n.e.Prije toga živjeli su na Iberijskom poluostrvu(Španija) prije 5500 g.p.n.e. kada ih je zapadnoevropski rod(ydnk:R1b-tzv.erbini) pokušao istrijebiti(vjerovatno radi teritorije).Od te 5500g.p.n.e. do 1900g.p.n.e. ovaj rod(I2A1)na padinama Karpata(tromeđa:Slovačke,Mađarske i Ukrajine)pokušava da preživi i dolazi u dodir sa praslavenskom Tripoljskom kulturom(kolonija Vinče).Živjeći nekoliko hiljada godina sa ovom civilizacijom od nje primaju jezik i veliki dio kulture(prirodna-dobrovoljna asimilacija).Oko 1900.g.p.n.e. Njihov broj se povećava i oni se sele(raseljavaju) na Balkan i dobijaju mutaciju "b"u svom genu(I2A1b).Ovaj narod zasigurno,već tada govori slavenskim jezikom.To je ona "tajna" koju istoričari ne mogu nikako da odgonetnu "Kako je glasio ilirski jezik?".Isto kao slavenski,a kako su govorili u Španiji(pradomovini) to nikada nećemo saznati.Govorim o našim precima roda(Ydnk:I2a1b) koji čine 3/4 muške populacije na Balkanu.Albanci,dolaze na Balkan tek u 10. vijeku.U svojoj populaciji imaju značajan udio mediteranskog Ydnk roda:Eb1.Zbog vremena dolaska na Balkan kao i zbog genetske strukture njihovog Ydnk, Albanci ne mogu nikako biti potomci Ilira.To su današnji Srbi i narodi koji od njih postadoše:Hrvati,Bošnjaci,Crnogorci i Makedonci.Pomenutog "istoričara" pod hitno u zatvor zbog namjernog falsifikovanja istorije sopstvenog naroda!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima