≫ 

Mladi Srbi i Albanci zajedno rešili problem koji su odrasli godinama pravili, pa su svima poslali moćnu poruku (FOTO)

Rame uz rame, mladi Albanci i Srbi marljivo su skupljali otpatke po priobalju, bez pomoći starijih sugrađana

  • 45

Mladi Srbi i Albanci, učenici bujanovačkih osnovnih i srednjih škola, čistili su u nedelju obalu Bujanovačkog jezera, u okviru projekta Grupe 484  "Naš grad – naše škole", i starijima poručili da se ugledaju na njih – ne samo po pitanju očuvanja životne sredine.

Oko 50 đaka u projektu koji ima za cilj prevazilaženje jaza i podeljenosti u Bujanovcu, odabralo je čišćenje Bujanovačkog jezera za još jednu zajedničku akciju.

Albanci i Srbi cistili jezero, Bujanovac Foto: bujanovacke.co.rs

Rame uz rame, mladi Albanci i Srbi marljivo su skupljali otpatke po priobalju, bez pomoći starijih sugrađana iako su ih pozvali da se priključe akciji. Sve skupili sigurno nisu, ali su svakako poslali poruku.

- Čistili smo i družili se, svi zajedno. Svima nama se sviđa ovo mesto, što ga onda ne bismo zajedno i sredili, da uživamo u njemu svi i nastavimo da se družimo - rekao je Bujanovačkim Dijar Idrizi iz srednje škole "Sezai Suroi".

Albanci i Srbi cistili jezero, Bujanovac Foto: bujanovacke.co.rs

Stefan Stošić, učenik škole "Sveti Sava", misli da ne postoji ništa što bi moglo da razdvaja učesnike projekta iz obe zajednice, odnosno ništa oko čega bi se njegovi drugovi Srbi i Albanci svađali.

- Želim da sklapam nova prijateljstva i stvarno ne vidim razlog zašto mi ne bi bio prijatelj neko ko je moj vršnjak, imamo slična interesovanja i razmišljanja, a samo zato što je Albanac. Razlika ima, ali su apsolutno nebitne za naše druženje, važno je kakva si osoba - kaže Stefan.

- Radili smo zajedno dosta korisnih stvari i tako se zbližili - dodala je Anđela Mladenović iz OŠ "Vuk Karadžić" u Levosoju.

Čišćenje Bujanovačkog jezera bila je ujedno i završna akcija u okviru projekta, koji bi trebalo da se nastavi sa početkom nove školske godine jer, kako je rekla Ivana Seratlić iz Grupe 484, donatori prepoznaju postignuća u prethodne tri godine.

Albanci i Srbi cistili jezero, Bujanovac Foto: bujanovacke.co.rs

- Deci se sviđaju radionice i zajednički rad, zbog toga i učestvuju u ovolikom broju. Ova završna akcija bi trebalo da bude prvi korak ka uključivanju odraslih u ono što radimo, jer se tiče svih Bujanovčana - istakla je ona.

"Naš grad, naše škole" je projekat koji se partnerski realizuje u saradnji sa Koordinacionim telom za jug Srbije i organzicijom "Grupa 484", a uz podršku Pestaloci dečije fondacije iz Švajcarske, Ministarstva prosvete i opštine Bujanovac.

VIDEO: Baba baca smeće na travu pored pruge

(Telegraf.rs/bujanovacke.co.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA