≫ 

Ministar Šarčević napustio emisiju, tvrdi da je obmanjen i nepoželjan (VIDEO)

Pre nego što je izašao iz studija ministar je obrazovanje u Srbiji ocenio prelaznom ocenom, a zadovoljan je i izveštajem Evropske komisije o tom sektoru

  • 11

Ministar prosvete Mladen Šarčević napustio je emisiju "Crvena linija" zbog pitanja o ukidanju društvenog odeljenja Prve beogradske gimnazije, navodeći da je ono "vešto upakovano", da je obmanjen da će se u emisiji govoriti o reformama obrazovanja, a da je upit o tako nečem - "tendenciozan" i "manipulacija".

Podsetimo, u četvrtak je održan protest u Prvoj beogradskoj gimnaziji, a protiv odluke Ministarstva prosvete o ukidanju jednog odeljenja društveno-jezičkog smera zbog uvođenja računarskog odeljenja. Ministarstvo odluku pravda interesovanjem učenika, ali ministar danas nije hteo da se dublje osvrne na tu odluku i na razloge protivljenja đaka.

Ministar je rekao da je ovo pitanje tendenciozno, da ga neće komentarisati, dodajući da je to "čisto sindikalna" i politička priča i da su "svi učestvovali u anketi, čak i profesori Prve, te ne mogu biti iznenađeni".

Mladen Šarčević

Prazno mesto ministra prosvete, Printskrin/Youtube:N1

Na konstataciju gosta Borisa Jokića iz Instituta za društvena istraživanja u Hrvatskoj da su u beogradskom studiju "malo uzburkani", ministar je odgovorio da je tu samo zbog drugih sagovornika, koji su, prema njegovoj oceni, "prijateljski dobrodošli", a da je on, prema njegovom mišljenju, "nepoželjna osoba". Ubrzo potom je napustio studio, dodajući: "Ne mogu više, vi ste čudo od televizije".

Pre nego što je izašao iz emisije, Šarčević je rekao da je u Srbiji bilo skoro 70 odsto učenika srednje-stručnih škola, 20 odsto gimnazija i 10 odsto za trogodišnje.

- Cilj je  strategije da do 2020. bude 40 odsto gimnazijalaca - prethodna tela i kabineti nisu ni mrdali, a mi smo došli do 28 odsto, smanjili smo onaj deo vezan za srednje-stručne - naveo je pre nego što je napustio emisiju.

Za dualni model kazao je da je vrlo žilav i fleksibilan, da je prve godine bilo 400 đaka, zatim 4500, a ove 7400.

Na pitanje kako bi ocenio položaj obrazovanja u Srbiji, ministar je prethodno odgovorio da je to za prelaznu ocenu, između tri i četiri, ali da sigurno nije zadovoljan u onoj meri u kojoj treba da bude. Dodao je da će oni koji dođu posle njega biti zadovoljni, podvlačeći da mu startna pozicija nije bila dobra. Istakao je da je ta oblast (obrazovanja) jako dobro ocenjena u izveštaju Evropske komisije.

VIDEO: Ministar Šarčević za Telegraf

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pedja

    15. jun 2019 | 00:26

    Mladene, sedi jedan!

  • R

    15. jun 2019 | 11:20

    Šarčeviću upiši školu glume.

  • DD

    15. jun 2019 | 01:37

    Goreg ministra prosvete nismo nikad imali. Koja god reforma je uradjena u proteklih par godina, nista pozitivno nismo dobili. Samo smo otezali deci umesto da im olaksamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA