• 0

Državni sekretar MUP govorila na forumu UN u Bakuu o rodnoj ravnopravnosti i nasilju u porodici

Ona je istakla da je Srbija izgradila koherentan sistem pravne zaštite od diskriminacije u skladu sa međunarodnim standardima

  • 0

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković poručila je, na međunarodnom forumu Ujedinjenih nacija koji se održava u Bakuu, da je za postizanje pune rodne ravnopravnosti najvažnije promeniti društvenu svest i izgraditi društvo jednakih mogućnosti i za ženu i za muškarca.

- Zakonodavni okvir i jačanje institucionalnih kapaciteta svakako su jedan od najvažnijih zadataka za svaku od naših država. To, međutim, nije dovoljno, jer zakoni i propisi ne smeju biti mrtvo slovo na papiru, njihovo dosledno sprovođenje u praksi je još važnije. Republika Srbija je u proteklom periodu uradila mnogo na putu postizanja rodne ravnopravnosti. Naša država je pokazala političku volju i posvećenost u ispunjavanju obaveza preuzetih ratifikacijom međunarodnih ugovora, poštovanjem zahteva koji se stavljaju ispred nas u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, ali pre svega posvećenost poštovanju načela definisanih u Ustavu Republike Srbije - rekla je Popović Ivković govoreći na sesiji o multisektorskom delovanju u pravcu pružanja rodno odgovornih javnih usluga.

Ona je istakla da je Srbija izgradila koherentan sistem pravne zaštite od diskriminacije u skladu sa međunarodnim standardima, ojačala kapacitete nadležnih institucija, unapredila njihovu međusobnu saradnju i osigurala da se efikasnije prate moguća kršenja principa rodne ravnopravnosti, ali i da je do kraja godine predviđeno usvajanje Zakona o rodnoj ravnopravnosti, čime će postupanje i funkcionisanje javnih službi biti definisano i zaokruženo.

Biljana Popović Ivković MUP

Foto: MUP

- Verujem da je sve to doprinelo u ogromnoj meri razbijanju muškog mita u Srbiji. Podsetiću da je u našoj zemlji danas žena na čelu Vlade, ali i na čelu Narodne skupštine. Po podacima Svetske banke Srbija je na 18. mestu od ukupno 118 zemalja i prva je u našem regionu po zastupljenosti žena u političkom životu. Takođe, istakla bih da u instituciji u kojoj radim žene danas čine jednu četvrtinu od ukupnog broja zaposlenih, što je veliki napredak s obzirom da je posao u Ministarstvu unutrašnjih poslova tradicionalno muški - rekla je državni sekretar.

Govoreći o sprovedenim reformama u MUP-u, Popović Ivković je istakla da je učinjeno mnogo, počev od uvođenja instituta rodno odgovornog budžetiranja, usvajanja internih dokumenta, poput uputstva i priručnika za postupanje u slučajevima diskriminacije do projekta "Razvijanje rodne agende u Ministarstvu unutrašnjih poslova 2016-2018. godine".

- U ovim reformama ostvarili smo najbližu saradnju sa Kraljevinom Švedskom, koja je vodeća država po pitanju poštovanja rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti i na nju smo se i ugledali. Međutim ono na šta sam svakako najponosnija jeste osnivanje Mreže žena u policiji. Verujem da ona predstavlja veliki korak u poštovanju politike jednakih mogućnosti i prevazilaženju predrasuda da žene nisu sposobne da obavljaju određene poslove. Sve je to doprinelo i da među 711 novih policajaca, koji su završili svoja školovanja i koji su primljeni u naše redove krajem maja, bude čak 125 dama. Sa radošću mogu da konstatujem i da smo nedavno prilikom obeležavanja Dana policije od devet nagrađenih, imali dve dame, koje su dobile medalje za zasluge i posvećenost u službi - rekla je Popović Ivković.

Biljana Popović Ivković MUP

Foto: MUP

Ona je podsetila i da je značajan segment i svakako jedan od prioriteta u radu MUP-a borba protiv nasilja nad ženama.

- Na tom planu smo takođe uradili mnogo. Prelomni trenutak u toj borbi bio je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je počeo sa primenom od juna 2017. godine. Ministarstvo je u septembru iste godine formiralo i radnu grupu koju čine pripadnici MUP-a, ali i predstavnice UN Women i Ženske platforme za razvoj Srbije. Uspostavljanje saradnje sa nevladinim sektorom bila je podjednaka prekretnica u ovoj borbi, baš koliko i usvajanje samog zakona. Ukazujući jedni drugima na ono što dobro radimo, ali i ono što treba da popravimo, kroz jedan partnerski odnos, postigli smo mnogo i učinili da žene ne ćute, da se odvaže i prijave nasilje, o čemu svedoči i broj prijava koji je sve veći iz godine u godinu, kao i broj izrečenih hitnih mera - rekla je državni sekretar, podsećajući i da je u MUP otvorena i besplatna telefonska linija koja je dostupna 24/7 i na koju svi mogu potpuno anonimno prijaviti policiji ukoliko imaju saznanja da neko trpi nasilje.

Govoreći o nedavno realizovanoj studijskoj poseti Madridu, radi upoznavanja sa najboljom praksom i najboljim sistemom borbe protiv nasilja nad ženama, Popović Ivković je objasnila da ona predstavlja prvu aktivnost u okviru projekta "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji", koji MUP sprovodi u saradnji sa UN Women, a koji predviđa uvođenje i primenu nove mere zaštite - sistema narukvica za žrtve i počinioce nasilja.

- Nažalost, svesni smo da je nasilje u porodici fenomen koji se javlja svuda u svetu, u svim kulturama, nezavisno od ekonomskog statusa i društvenog sloja porodice. Žrtve porodičnog nasilja najčešće ćute zbog stida ili straha od osude pojedinih iz društva ili ekonomske nesamostalnosti, te okolina nekada ne može da primeti postojanje ovog problema. Zato je od izuzetne važnosti da kao društvo budemo senzibilniji kada je reč o žrtvama nasilja i da se u njihovu zaštitu uključe svi akteri - zaključila je državni sekretar.

Popović Ivković je poručila da će Republika Srbija nastaviti dodatno da unapređuje svoje kapacitete za dobrobit svih građana Srbije.

- Ovde smo prisutni jer ovaj skup šalje jasnu poruku šire svetske zajednice, međunarodnih organizacija i svih aktera društva, da se neravnopravnost i nasilje nikako ne smeju tretirati kao privatni problem, već se sa njim svi moramo zajedno suočiti - zaključila je ona.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima