Putnici iz Srbije žrtve štrajka pomoraca: Privatnim brodovima stigli do ostrva, izgubili dan odmora

Agencije niti će moći da naplate onima koji su za dan produžili odmor, niti da vrate novac onima kojima je za dan skraćen

  • 0

Jednodnevni štrajk pomoraca u Grčkoj izazvao je opšti haos usred letnje sezone, a žrtve su i naši turisti: neki su na put morali krenuti dan ranije i snaći se za smeštaj noć pre nego što im počne aranžman, a drugi su izgubili jedan dan od odmora. Stotine hiljada putnika žrtve su spora Federacije pomoraca i Udruženja brodovlasnika.

Grčka ostrva bila su odsečena od kopnenog sveta na 24 sata. Štrajk je izazvao  ogromne probleme u transportu putnika i robe na teritoriji čitave zemlje. Među putnicima koji su bili zarobljeni na ostrvima ili su na kopnu čekali prevoz i početak svog odmora, bilo je i turista iz Srbije, pišu "Večernje novosti".

- Agencije su obavestile svoje putnike ili da krenu dan ranije ili da sačekaju da prođe štrajk. Oni kojima je aranžman trebalo da započne 3. jula, izgubiće jedan dan. Ko je krenuo noć ranije, mogao je da stigne na ostrvo, ali je morao da prespava na nekom drugom mestu. Tamo gde je moglo, neko je ostao sigurno i noć duže. Agencije neće tražiti nikome da doplati, ali neće moći ni da vrate novac onima koji gube jedan dan. To je nešto na šta agencije ne mogu da utiču. Bile su tri ili četiri agencije koje su imale aranžmane za sredu, a oni koji su išli kolima mogli su da izaberu kada će da krenu. Kod ovakvih stvari niko nije na dobitku - objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

aleksandar seničić Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Foto: Medija centar Beograd

Stotine hiljada putnika, žrtve višegodišnjeg spora Federacije pomoraca i Udruženja brodovlasnika, još jednom su se našle u bezizlaznoj situaciji, zarobljeni u nepreglednim redovima pred ulaznim kapijama lučkih terminala.

Na ekstremno visokim temperaturama, roditelji su za decu spas tražili u obližnjim restoranima i kafićima, čekali su ponoć.

U jednoj turističkoj agenciji "Novostima" je rečeno da su njihovi putnici u sredu otišli do ostrva Zakintos i Kefalonija, jer su turiste prevezli privatni brodovi, koji nisu u štrajku. Prevoz njima je nešto skuplji od drugih brodova. Ipak, ti brodići prevoze samo mali broj putnika i njihov prtljag. Skoro 90 odsto ozbiljnih brodova koji prevoze bilo je u jednodnevnom štrajku.

- Neke agencije su se snašle, mnoge nisu, ali to sve zavisi od broja putnika. Nijedan veliki brod to ne bi uradio jer je i suviše vidljiv. Kada prevoze, to mora iz nekoliko tura. Oni koji dolaze kolima morali bi na kopnu da ostave auto, pa posle da dođu po njega. Isto je i za autobuse. Treba posle obezbediti transfer tih putnika - rekli su turagenti.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA