≫ 

Majka devojčice (4) iz Vranja, rođene bez ruke, otkriva koje ćerkino pitanje joj je bilo najbolnije

Ipak, nada za M. Z. se javila nakon jednog televizijskog priloga

  • 2
Vestacka ruka

Foto: Media centar FTN

Reči A. Z., majke devojčice M. Z. (4) iz Vranja, rođene bez desne podlaktice, govore koliko će se promeniti život njene ćerke kada bude dobila prvu veštačku ruku u Srbiji.

Teško mi je bilo kada me je pitala da li će i druga ruka početi da joj raste, a sada će zbog ovog pronalaska imati normalno detinjstvo - rekla je majka za Blic.

Veštačka ruka je izrađena u laboratoriji Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i, prema najavama tamošnjih profesora i naučnika, dete će moći da kontroliše pokrete ruke impulsima iz mozga.

Devojčici je nedostatak otkriven tek nakon što se rodila.

- Bila sam u šoku. To mi je bila druga trudnoća, prethodno sam rodila potpuno zdravog dečaka. Išla sam na redovne kontrole i preglede, ali lekari u Vranju na ultrazvuku nisu ništa neobično primetili. Nisam bila spremna na to psihički. Potpuno sam bila nespremna, kada su mi saopštili da se desna podlaktica mom detetu nije razvila, da je počela da raste, kao i prstići na njoj, ali da se to nije završilo kako treba - iskrena je A. Z., koja je želela zbog svoje devojčice da sačuva identitet.

Vestacka ruka

Foto: Media centar FTN

Zajedno su provodile dosta vremena na Institutu za majku i dete i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu.

- Već sa osam meseci M. je dobila protezu desne podlaktice, mi smo naučili da živimo sa činjenicom da naše dete nema deo desne ruke. Ona je naučila da radi sve aktivnosti koje deca njenog uzrasta obavljaju. Živimo s tim kao jedna normalna i srećna porodica. Deca su je prihvatila najnormalnije, mada je bilo i iščuđavanja kod onih starijih koji se s njom prvo sretnu - dodaje A. Z.

Ipak, nije bilo lako odgovoriti na pitanje dvoipogodišnje devojčice zašto joj ruke nisu iste.

- Pitala je da li će i ova ruka da joj poraste, kao ona druga? Rekla sam da neće. I od tada me više nikada nije to pitala - priča A. Z.

Ipak, nada se javila, sve zbog jednog televizijskog priloga.

Majka A. Z., odnosno baka male devojčice gledala je prilog na "Al Džaziri" i tako saznala za profesora Denisa Spahića sa Mašinskog fakulteta u Tuzli i njegovom radu na ruci. Tako je ova porodica stupila u kontakt s njim, a od njih saznala da oni sarađuju sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu.

- Krajem prošle godine smo ih kontaktirali i za ovih nekoliko meseci M. će dobiti ruku, koju može da kontroliše, do koje stižu impulsi iz mozga. Veštačka ruka je u potpunosti funkcionalna, omogućava razvijanje desne strane mozga i neuporedivo je naprednija od proteze, jer njome može da se hvata, nosi, da se kontrolišu pokreti. Mi smo presrećni zbog svega, ali kako to stvarno izgleda, biće pokazano na zvaničnoj promociji u Novom Sadu, pošto je to prvi takav slučaj u Srbiji - navodi A. Z., pitajući se samo kako je uopšte do anomalije došlo, s obzirom na to da su rezultati genetskih ispitivanja bili dobri.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA