• 16

Ljiljana je kranista, Dragan zavarivač, a njihova ljubav topi i najčvršće metale (VIDEO)

Ljiljana i Dragan Đuketić su u braku 29 godina, a 15 godina rade na istom radnom mestu

  • 16

Iz kabine industrijskog krana na visini od 16 metara Ljiljani Đuketić ništa ne može da promakne. Njen posao zasniva se na prenošenju najtežih konstrukcija kroz halu Rudarskog basena “Kolubara” i samim tim važi za jedan od najodgovornih poslova u sektoru za metale. Dok radi, pažnja mora potpuno da joj bude usmerena na teret koji prenosi, ali čim je pauza, njen pogled spušta se na radnike. Kad ne pronađe ono što traži, uzima mobilni telefon i poziva broj.

“Moj čovek” pojavljuje se na ekranu telefona.

Gde si? Važi, silazim – izgovara u slušalicu, izlazi iz kabine krana i vešto se spušta niz duge, strme merdevine.

- Ne mogu od tebe nigde da se sakrijem – kaže uz smeh Dragan Đuketić, skidajući s glave masku za zavarivanje.

Ljiljana i Dragan Đuketić, Kolubara

Smeh je neizostavni začin Draganovog i Ljiljaninog braka, Foto: Marko Jovanović

Ljiljana i Dragan rade na istom mestu već 15 godina, a u braku su skoro duplo toliko. Kažu, nije im problem što su non stop zajedno, iako ga ona stalno nadzire "sa neba".

- Ceo dan smo zajedno, 24 sata, ali nismo jedno drugom teret. Valjda smo se takvi našli, otkud znam. Ipak, ovde, na radnom mestu, mi se ne ponašamo kao muž i žena. Ovde smo kolege. Pa opet, stalno imam osećaj da me neko nadgleda, bdi nad glavom, kako se kaže – šali se Dragan, aludirajući na Ljiljanin posao na visini.

Ljiljana i Dragan Đuketić, Kolubara

Dok radi na kranu visine oko 16m, Ljiljani ništa ne može da promakne, Foto: Marko Jovanović

Kao zavarivač u Rudarskom basenu “Kolubara” radi od ’85 godine, dok je Ljiljana, kad je došla, počela kao čistačica.

- Ovde sam došla 2000. i počela sam da radim kao spremačica preko zadruge. I pored toga što sam imala dve diplome i jedan sertifikat nisam mogla da dođem do posla. Onda daj šta daš – metla, metla. Zatim se ukazala prilika da se prekvalifikuju neki radnici i ja sam pitala da li mogu i ja. Tako sam završila za kranistu, prekvalifikaciju i 2003. 2004. sam prešla da radim kao kranista – priča Ljiljana.

Ljiljana i Dragan Đuketić, Kolubara

Dragan radi kao zavarivač 34 godine, Foto: Marko Jovanović

Zajednički rad dvoje supružnika je, kako kažu, još više učvrstio njihov odnos. Nisu jedini bračni par u “Kolubari”, ali su verovatno jedan od najsložnijih. Ipak, njihov odnos nije od samog starta bio idiličan.

- Kao devojka nosila sam jako kratku frizuru i on me je stalno zvao “dečko”. Radila sam na jednoj trafici u Lazarevcu i kad god prođe pored javi mi se sa: “Gde si dečko”. Strašno me je nervirao i stalno sam ga terala od sebe. Da mi je neko tad rekao da ću se za njega udati, ja bih rekla da je lud – iskrena je Ljiljana.

Ljiljana i Dragan Đuketić, Kolubara

"Na poslu smo samo kolege, a van posla bračni par"- kažu Đuketići, Foto: Marko Jovanović

Ali, za Dragana je dečačko zadirkivanje značilo mnogo više.

- Viđao sam je na igrankama, ali nismo imali neki veliki kontakt. Jednog dana , kad sam pošao na posao, u prvu smenu, vetar je skinuo novine sa trafike na kojoj je radila i ja sam ih pokupio. Zapravo, samo sam ih onako sklopio i ubacio joj kroz prozor i rekao: “Evo ti spakivaj, ja odo’ na posao”. Tako je počelo. Sutradan sam već ušao u trafiku. Mesec dana kasnije smo se venčali – seća se s osmehom Dragan.

Ljiljana i Dragan Đuketić, Kolubara

Đuketići su u braku 29 godina i imaju dva sina, Foto: Marko Jovanović

Iz skladnog braka koji traje već 29 godina dobili su dva sina, a zadržali mladalački duh i humor koji ih održava sve ove godine. Za mlade, ali i starije parove imaju jedan savet:

- Nema potrebe da se stalno ljubakate, pipkate, slikate. Najvažnije je da se poštujete i da stalno iznenađujete jedno drugo sitnim radostima. I, naravno, da se smejete zajedno! – kažu Đuketići.

Više o skladnom odnosu dvoje supružnika i kolega, pogledajte u videu na početku teksta - jer slika govori više od reči!

VIDEO: Od Jelenine lepote zastaje dah, a kad uzme aparat za varenje, svi misle da se šali

(Ivana Nedić/ivana.nedic@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    Pa kad čovek dobro vari,a žena se brzo penje na kran,tu ljubav mora da cveta.

  • Erak

    Ja da sam zavarivač sigurno ne bih kod Kineza radio za trista evra, barem to zanimanje je plaćeno u svetu. Mogu da se vole i u Norveškoj, pa da žive kao ljudi, a ne da budu cirkuska atrakcija.

  • Vukodlak

    Retki su primeri ovakvog teksta. Koga jos interesuje RADNICKA LJUBAV. Bravo za za ovaj normalan par, i reportazu o normalnom zivotu , bez luksuznih vila, nakita, bazena isvu ostalu bahat sto prati nasu ,,Bogatu" radnicku klasu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima