Obučeni bogato, a kradu čokoladice i žvake: Radnici marketa šokirani snimcima koji otkrivaju lopove

Iako uhvaćeni na delu, lopovi, pričaju radnici, nikad ne priznaju nepočinstvo odmah

  • 4

U supermarketima u Bujanovcu krade se svakodnevno, od čokoladica do džakova brašna, i „kradu svi“, a najviše oni za koje nikada ne biste pomislili da mogu biti lopovi, pričaju za Bujanovačke zaposleni u najprometnijim radnjama u gradu.

- Još se nije desilo da u krađi uhvatimo nekog ko nema, ko je gladan, da ukrade hleb, ne, takvi dođu i zatraže, pitaju - priča nam jedan od radnika poznatog supermarketa u Ulici Kralja Milutina. Kleptomani ili ne, tek „Bujanovčani za koje nikad ne biste rekli da mogu da ukradu“, često dobro situirani, sa rafova ove radnje u džepove i torbe trpaju čokolade, cigarete, skupocena pića, parfeme, pa čak i kućnu hemiju.

Nekoliko slučajeva u neverici je ostavilo čak i radnike, naviknute da, kako kažu, vide svašta.

- Dešava se da ne možemo da poverujemo koga su kolege uhvatile u krađi ili u način na koji su to izveli, sve dok ne pogledamo snimke sa video nadzora. Nedavno se jedan zaustavio ispred radnje, najnormalnije ubacio džak brašna u prikolicu i otišao - kažu zaposleni.

Iako uhvaćeni na delu, lopovi, pričaju radnici, nikad ne priznaju nepočinstvo odmah, već se opravdavaju na najbesmislenije načine i čak optužuju zaposlene da ih lažno okrivljuju – sve do trenutka kad im se prikaže snimak.

MOLE SAMO DA NIKOME NE PRIČAMO 

- Onda nas samo mole da ne zovemo policiju i ne pričamo nikome šta se desilo, tako postiđeni plaćaju robu i ostavljaju novac pride, uglavnom se tako završava - rekli su u radnji.

- Možda zvuči preterano, ali poučen iskustvom mogu da kažem da ovde pokušavaju da ukradu svi, i mladi i stari, i siromašni i bogati. Koga smo sve uhvatili… - počinje priču zaposleni.

U ovom marketu, kaže, imaju stalne mušterije, koji redovno “zaboravljaju” po koju sitnicu u džepovima, a neretki su i ozbiljniji pokušaji krađe veće vrednosti.

- Na ove sitne smo navikli, pa ih mi podsećamo, naravno slede uobičajena opravdanja, zaboravnost, žurba …Na drugoj strani, pre neki dan je žena nekog policajca, iz sela u oklini, napunila torbu naočarima za sunce, nekim peškirima, oglasio se alarm na izlazu, ona sva “začuđena” - navodi on.

Senzori na izlazu ne registruju sve artikle, a dovitljivi i smeli kradljivci primenjuju i raznorazne metode da ih prevare, sigurnosne kamere nisu prevelika prepreka, pa se radnici marketa dovijaju na razne načine da spreče lopove. Prazne kutije od skupih pića i kozmetike na rafovima česta su pojava u marketu, kao neki vid predostrožnosti, dok je roba na sigurnom.

- Retko zovemo policiju, nema svrhe, jer se uglavnom radi o iznosima manjim od 5.000 dinara, dakle neophodna je privatna tužba da bi lopov bio procesuiran, čemu ne pribegavamo u većini slučajeva - kažu u marketu.

Jedina kazna za ovakve ostaje sramota i ogovaranja bujanovačke čaršije – neki bi rekli – malo li je.

(Telegraf.rs/bujanovacke.co.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    22. jul 2019 | 10:38

    Navika je gadna stvar.

  • Beogradjani

    22. jul 2019 | 15:05

    Tacno je da kradu bogati a ne siromasni. Prisustvovala sam kada su uhvatili devojku lopova. Tip top sredjena,naparfimisana,a ukrala neke slatkise i sta jos ne znam. Ja sam otisla a nju su zadrzali. A kozmetiku kradu dame i bogati mladici. Ali nas zakon je kriv,kao sto jedna lopovka rece"Ne mozete mi nista,do 5000 dinara mogu da kradem". I policija nece da dolazi kada zakon dozvoljava kradju do 5000 dinara. Zalosno.

  • Miki

    23. jul 2019 | 13:38

    Pre cetiri godine, samo što je izašla iz prodavnice, pritrcali su joj dvoje zaposlenih traže da isprazni džepove. Uveli su je u prodavnicu i tvrde da je ukrala neke cokolade. Sramota žena se zaklinje i crveni i sve negira. Mi gledamo, sramota čak i nas što tome prusustvujemo. Sve što su joj našli bilo je i na računu. Na pitanje kako su pomislili da je nešto ukrala, rekli su da je kasirka posumljala. Žena je rekla da sa tom kasirkom ima privatne nesuglasice i zapretila tužbom. Kasirku više nisam video, ali ženi ipak osta mrlja na imenu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA