≫ 

Pijani, umorni i prebrzi vozači seju smrt na srpskim putevima: Zašto je broj nesreća drastično veći?

Od početka godine na teritoriji Srbije dogodilo se 19.406 saobraćajnih nezgoda

  • 49
Nesreće Foto: Telegraf

Brza vožnja, alkohol i umor uzimaju danak na srpskim putevima, a kada se nesreća već dogodi, mnogi ne prežive udes samo zato što nisu vezali pojas.

Najveći broj nesreća dešava se baš u letnjem periodu, a proteklih meseci auto-putevi su prebukirani, jer ljudi odlaze na godišnji odmor ili se vraćaju kući, a ima i mnogo kamiona. Znatno je povećan tranzitni saobraćaj.

- Od početka godine su se na teritoriji Republike Srbije dogodile 19.406 saobraćajne nezgode. Oko 30 posto svih saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile 2019. godine su zabeležene u junu i julu mesecu. Za isti period prošle godine dogodilo se 19.135 saobraćajnih nezgoda, dok se za period jun i jul 2018. godine dogodilo oko 25 posto svih saobraćajnih nezgoda u 2018. godini - kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Nesrece Grafika: M. B.

Poslednja u nizu strašna nesreća dogodila se na putu Novi Sad - Zrenjanin kod Kaća, kada su u direktnom sudaru poginule sestre Dobrila (27) i Vida Milić (21), kao i Ljiljana Matić (62), a jedan mlađi muškarac teško je povređen. To je verovatno i najteža nesreća koja se ovog leta desila na magistralnim i regionalnim putevima.

A kada su u pitanju auto-putevi, žrtve se samo nižu. U 7 dana čak 4 osobe poginule su na auto-putu Beograd - Niš, među kojima je i jedno dete. U pitanju su tri nesreće i u svakoj od njih učestvovalo je i teretno vozilo - kamion ili cisterna.

Najpre se 10. jula dogodila stravična nesreća kod Male Krsne (sudar automobila i kamiona), u kojoj su poginuli otac i ćerka, a jedna beba pukom srećom preživela, da bi se sedam dana kasnije nedaleko odatle, kod Velike Plane desila nesreća u kojoj je stradalo dete (11). Istog tog dana jedna osoba poginila je i kod Aleksinca u sudaru kombija i kamiona.

saobraćajka, nesreća, kaćka petlja, zrenjaninski put Nesreća u Kaću, Foto: 021.rs

I Obilaznica oko Beograda odnela je još jednu žrtvu ovog leta - automobil je udario u kamion, a sam sudar verovatno i ne bi bio tragičan da se teret iz prikolice nije sručio na šoferšajbnu.

Veliki broj biciklista takođe gine na srpskim ulicama, a ovog leta javnost su potresle tri tragedije, jedna u kojoj je stradao mladić iz Trstenika, druga koja se prethodno dogodila u Obrenovcu, kada je biciklistu ubio kamion i treća, poslednja, koja se desila na Zrenjaninskom putu.

ALKOHOL I BRZINA ODNOSE ŽIVOTE

- Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja kao uticajni faktor kod najvećeg broja saobraćajnih nezgoda je prepoznata "brzina", odnosno prekoračenje brzine i neprilagođavanje brzine kretanja stanju puta i uslovima saobraćaja. Pored toga kao uticajni faktor je prepoznat alkohol. Prema podacima Agencije zbog vožnje pod dejstvom alkohola nastradalo je oko 11 lica u saobraćaju u 2019. godini - kazali su nam u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Brza vožnja bahata, automobil juri, brzina Foto: Pixabay

Na sve to, povećan je i tranzitni saobraćaj, a to znači dve stvari: mnogo više vozila na putevima i umornih vozača koji su se uputili na dalje destinacije.

- Prema podacima kojima raspolaže Agencija za bezbednost saobraćaja došlo je do povećanja broja svih tranzitnih kretanja u odnosu na prošlu godinu. S obzirom na to da je reč o velikom broju tranzitnih putnika u periodu letnjih meseci se javlja umor i pad koncentracije kao uticajni faktor nastanka saobraćajnih nezgoda - dodaju u Agenciji.

Kako kažu u AMSS, noćenje jeste dobra ideja za sve one koji idu na dugo putovanje, ali ipak je na vozačima da sami isplaniraju svoje putovanje.

- Umor stiže ljude prilikom duže vožnje bez obzira da li se vraćaju sa letovanja, ili su krenuli, u svim situacijama kada nisu obezbeđeni uslovi za bezbednu vožnju, u koje spada i to da vozač mora biti odmoran.I kada oseti umor, potrebno je da se zaustavi na odmorištu i nađe način kako će se odmoriti, jer umor jeste opasan - kažu u AMSS.

Vozi Odmoran Foto: Promo

SAVETI ZA VOZAČE AMSS-a

- Prekontrolište ispravnost vozila pred putovanja

- Dobro isplanirajte put

- Poštujte sve saobraćajne propise

- Drže odstojanje od vozila ispred sebe

- Ne konzumirajte alkohol

- U vozilu obavezno da sevežu svi putnici

- Unosite dovoljno tečnosti u organizam ukoliko je vožnja duža 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko iz mase...

    24. jul 2019 | 23:42

    Losi putevi braco...pre neko vece,vracam se sa kolegom i covek nailazi na rupu,pokusava da je izbegne i upadnemo u drugu rupu,kombi se umalo nije prevrnuo...

  • Paja patak

    24. jul 2019 | 23:44

    Pitajte Okanovica i agenciju zasto oni pisu ove smrdljive zakone o saobracaju koji ne sluze da sprece nesrece nego da napune budzet da bi ista ta agencija mogla da se finansira...

  • nikolina

    24. jul 2019 | 22:03

    Mislim da je najopasnija na putu kombinacija MOBILNOG TELEFONA I BRZE VOZNJE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA