• 11

Između dva popisa Srem ostao bez 15.000 stanovnika: Svake godine gubi se po jedno selo

Sve je manje mladih i sve je manje dece, a u Vojvodini oko 200.000 praznih kuća propada

  • 11

I prsti jedne ruke dovoljni su da se nabroje naselja, od 111, koliko ih ima u Sremu, a koja su "dobro prošla" u drastičnom padu broja žitelja, upoređujući skorašnji sa popisom stanovnika iz 2002. godine. Prema nezvaničnim podacima, Srem je ostao siromašniji za 14.350 žitelja.

Jedina svetla tačka je opština Stara Pazova sa simboličnim povećanjem od stotinak žitelja. U opštini Stara Pazova, danas sa 67.674 žitelja jedina, od sedam opština Srema, beleži porast od simboličnih 97 stanovnika u odnosu na popis iz 2002. godine. O razlozima povećanja broja stanovnika u Staroj Pazovi Telegraf.rs je već pisao.

Prema poslednjem popisu, grad Sremska Mitrovica ima 80.325 stanovnika, ili 5.577 manje nego 2002. godine. To je – kao da je zauvek nestalo četiri sela Čalma. Još više brine što u 27.535 domaćinstava, u proseku, živi manje od tri člana.

Sremska Mitrovica

I Mitrovica se prazni Printskrin: Youtube/ Davidsbeenhere

Opština Ruma ostala je siromašnija za više od 3.500 žitelja. Polako umiru nekada napredna sela, poput Buđanovaca, Neradina, Stejanovaca, Putinaca.

Opštinu Inđija "izvadile" su investicije i priliv stanovništva, inače bi smanjenje od oko 2.000 građana sigurno bilo veće. Dokaz za to su sela Novi Karlovaci, Stari i Novi Slankamen, Ljukovo i Krčedin sa osetno manje stanovnika. Opština Pećinci bila je i ostala jedna od najmanjih u Sremu. Između dva popisa smanjena je za 1.480 žitelja.

– Nema omladine više u selu. Jedni pobegli u gradove, a drugi ne haju za rađanje. Poslednjih godina raduje se celo selo rođenju deteta. Ali, to je retko. Postali smo željni da čujemo dečji plač – govore najstariji žitelji sremačkih sela.

Otišle mlađe generacije za boljim životom u gradove. Jer, sela su dovedena do ruba propasti – izražavaju izvesno kajanje oni koji nisu na vreme napustili selo. – Od poljoprivrede više nema vajde. Drugog posla ovde nema, pa tavorimo.

Stari Slankamen

Stari Slankamen Foto: Mateja Beljan

– Nestale su generacije koje su trebale da podižu selo. Ispade da su ljudi sa pedeset i kusur godina, najmlađi meštani u mnogim selima – jadikuju.

U glavnom šorovima sela – svaka treća kuća zatvorena. Šta reći onda za sporedne ulice. Nema nikoga ko bi u njima stanovao, pa „zub vremena“ čini da trajno propadaju.

– Stari pomrli i kraj… Selo ubrzano propada, a da to nije ničija briga – zabrinuto, više za sebe, komentarišu preostali seljaci.

Istine radi treba reći da Pokrajinska vlada pokušava povoljnim kreditima da izađe u susret maldim parovima kako bi kupili kuću u selu. Procenjuje se da praznih kuća u Vojvodini ima oko 200.000.

Vojvođanska kuća

Prazne kuće propadaju Foto: Wikipedia/Vcesnak

Ipak, interesovanje nije veliko. Mladi naučili da dobiju sve na gotovo, pa i ovakvim akcijama uglavnom traže zamerke – bez velike volje da se pokrenu i učine nešto za sebe.

Nekad smo decu rađali bez ikakve pomoći države. Sada država daje novac, a mladima teško i da se ožene, a kamoli da prave decu – cinično komentarišu preostali sremski seljaci, dodajući – Ne trebaju selu samo poljoprivrednici. Dobrodošle su i zanatlije, frizeri, vulkanizeri, mehaničari, trgovci… Svi kojima nije teško da pokose travu u dvorištu, prestanu da kukumavče zbog besparice i učine nešto ne bi li poboljšali kvalitet svog života, pa makar živeći i na selu.

VIDEO: Lazar je odlučio da napusti grad i napravi najdivnije etno selo

(Telegraf.rs/Mitrovica info)

Komentari

  • Ivan

    Pa ko da zivi na selu kad drzava to neceni! Sto seljak posadi posle baca u vodu jer drzava takvu trzisnu cenu odredi da citav rod bolje da baci nego da im pokloni!

  • Risto

    Prosle godinr sam trazio kredit da kupim kucu na selu. Kuca je bila u vrednosti od 20 000 eur. Trazili mi hipoteku na nekretninu u gradu, dve kuce na selu nisu bile dovoljne za hipoteku. Ne uvazavaju.sve u svemu 2 objekta sa zemljom vrede tri puta vise nego ta kuca, opet ne prihvataju jer je na selu. Da ne ulazim u detalje, nemojte mi pricu kako mladi ne ostaju, kad kredit za kucu ne mogu da dobiju. To vam je istina ko veruje veruje.

  • Bgd89

    Za šta god se Srbija uhvatila, to je propalo. Srem je bio jedan od najbogatijih delova bivše Jugoslavije, a onda od 1989. kreće propast.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima