• 25

Pravilo 3 sekunde: Ova mera sprečava lančani sudar, a ko je ne poštuje plaća 280 evra

U Švajcarskoj su tu meru propisali pre 15 godina

  • 25

Na auto-putevima u Srbiji je za tri godine poginulo 150 ljudi, a osnovni uzrok nesreća je bilo nedovoljno rastojanje između vozila prilikom vožnje velikim brzinama. U Hrvatskoj od ove godine uvedena je zakonska obaveza držanja rastojanja na auto-putevima od tri sekunde, a nepoštovanje te odredbe vozače košta 280 evra.

Kod nas još nema zakonskog rešenja za držanje rastojanja iako je više od 60 odsto nesreća na auto-putu sa smrtnim posledicama proizvod naglog kočenja i naletanja. Setimo se lančanih sudara sa velikim brojem žrtava na našim auto-putevima prošle godine, a i ove godine mnoge teške saobraćajne nesreće su bile proizvod loše procene vozača.

Za vozače amatere pravilo "tri sekunde" je zlatno pravilo vožnje, jer sa takvim odstojanjem imate oko 45 metara da zaustavite svoje vozilo i da ne napravite lančani sudar, kažu stručnjaci.

- U Švajcarskoj su još pre 15 godina propisali da odstojanje mora biti ne na auto-putu, nego u vožnji na otvorenim putevima tri sekunde, što znači da reper koji se vidi na putu kada pored njega prođe vozilo ispred vas, vi treba da prođete nakon proteka tri sekunde - objašnjava Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Ukoliko imate kišu na auto-putu, to bezbedno rastojanje je četiri sekunde, za "suv" vozila zbog veličine – pet sekundi, a za kamione i autobuse to je čak šest sekundi. Neki stručnjaci pak tvrde da pravilo tri sekunde ne može biti primenljivo u sadašnjim uslovima vožnje.

- U uslovima velike gustine saobraćaja, vi tri sekunde ne možete poštovati jer će uvek neko ispred vas da se ubacuje i vi ćete tražiti prostor od tri sekunde i pitanje je kada ćete proći tu deonicu koju ste zamislili - rekao je saobraćajni analitičar Milan Božović.

Držanje rastojanja naročito u situacijama kada se pretiču kolone kamiona ili kad je gužva najbitnije je pravilo ponašanja na auto-putevima, kažu stručnjaci i dodaju da zakonsko rešenje koje to reguliše kod nas postoji. Pravilo tri sekunde pomaže samo vozačima da lakše preračunaju zaustavni put.

VIDEO: Ovo je jedan od najvećih udesa u istoriji auto-puteva

(Telegraf.rs/RTS)

Komentari

  • Baka

    Nisu tri sekunde, nego pola brzine kojom vozite. Npr. Ako vozite ograničenom brzinom od 100 km/h na motornom putu, odstojanje između vozila mora da bude 50km/h.

  • 123

    A kako da objasnim onom seljaku ispred mene ne moze sa 120 da vozi sve vreme levom traom? Moram da mu se zabijem u dupe i da blicam kao da sam poludeo da bi shvatio da treba da izadje iz leve trake... objasnite prvo ljudima kako se vozi pa onda uvedite te mere

  • PRC

    Ovi iz tog komiteta uzimaju ogromne pare iz Budžeta i još deru narod a hoće sa ovakvim glupostima da opravdaju uzet novac, najblaže rečeno sramota.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima