• 13

Lakše i brže do Skoplja i Soluna: Od sledeće nedelje jedna granična kontrola manje

Srbija i Severna Makedonija potpisale pet protokola o sprovođjenju Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo - Tabanovce

  • 13

U Skoplju je danas potpisano pet protokola o sprovođjenju Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo-Tabanovce, čija bi primena trebalo da počne za manje od nedelju dana, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji granične službe Srbije će, kako se navodi, sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce.

Za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biće na teritoriji Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

Protokol u okviru Sporazuma koji preciznije uređuje sva pitanja koja se tiču zajedničke carinske kontrole u putničkom i teretnom saobraćaju, potpisali su zamenik direktora Carine Srbije Veselin Milošević i direktor Carinske uprave Severne Makedonije Đoko Tanasoski.

U razgovoru je konstatovano da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane, te će 26. avgusta biti potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

- To će dodatno ubrzati carinski postupak, smanjiti troškove i zadržavanja na granici, čime će biti načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer će kompanije koje imaju ovaj status, iste koristi moći da uživaju i van granica zemlje u kojoj su ga stekle - navodi se u saopštenju.

U Skoplju je potpisan i Protokol ministarstava unutrašnjih poslova dve zemlje o načinu obavljanja graničnih provera, dok je Direkcija za imovinu Srbije sa Carinskom upravom Severne Makedonije potpisala Protokol o stvaranju infrastrukturnih uslova za uspostavljanje zajedničkih kontrola.

Protokoli su potpisani i između Uprava za veterinarstvo i zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije i Uprave za veterinarstvo, Agencije za hranu i veterinarstvo i Državnog inspektorata za poljoprivredu Severne Makedonije.Ž

VIDEO Užas na granici Srbije i Severne Makedonije: Zapalio se autobus sa turistima

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Astar

    Nikada se opametiti necemo, na granici sa njima bih samo povecao kontrolu...kad su mogli zavukli su nam, ali smo mi mazohisti pa po pravilu radimo na svoju stetu..

  • Neupućen

    Kad to počinje?

  • Geras

    Vraćam se sa mora iz grčke....prodjem grčku granicu sve top ... dodjem na makedonsku i tamo pokažem na jednom šalteru pasoše...kaže čovek srećan put....odjednom me drugi neki koji se šetao viče da se vratim....i tu počinje zaj bancija...sto ja nisam stao kako da njega....kako to da ga prolazim...sa troje dece u kolima....gledam dali da udjem u dijalog....razmišljam sa decom sam...i krenem da se izvinjavam...kaže moje izvini je 50 evra.....hm...diže mi se kosa na glavi ali ćutim...imam 50 evra nije problem ali zašta dajem....da bi na kraju rekao ajde sad idite da vas ne gledam....eto....makedonci

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima