≫ 

"Radujte se, ja ću biti s vama navek": Slavimo Veliku Gospojinu, najveći Bogorodičin praznik

Presveta Bogorodica je posrednica spasenja hrišćana i oni je veličaju kao časniju i čistiju od heruvima i serafima

  • 19

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Uspenje Presvete Bogorodice ili Veliku Gospojinu, najvažniji od četiri Bogorodičina praznika. Njime se ujedno i završava Gospojinski post, ali se, s obzrom da je sreda, vernici i danas poste na ulju, ribi i vinu.

Po crkvenom predanju, Presveta Djeva Marija je poživela još dosta dugo posle Vaznesenja Isusa Hrista, svog sina. Dok je umirao na krstu Isus je svoju majku na čuvanje predao svetom Jovanu Bogoslovu, poslednjem apostolu koji je ostao kraj Njega dok je bio razapet na krstu. U Jovanovom domu živela je u neprestanoj molitvi, iščekujući dan kada će otići Sinu svom i moleći Boga da je što pre uzme sebi. Često je pohodila mesta koja su podsećala na velika dela njenog Sina. Svojim molitvama, savetima, krotošću i trpeljivošću pomagala je svetim apostolima u širenju Božje reči.

Adormirea, bogorodica, velika gospojina Hrist je Bogorodičinu dušu uzeo u svoje ruke Foto: crkvenikalendar.com

Dok se tako jednom molila javio joj se arhangel Gavrilo i rekao joj da će kroz tri dana upokojiti, na šta se ona veoma obradovala. Poželela je da pre kraja svog ovozemaljskog života vidi još jednom sve apostole. Ta želja joj je bila ispunjena. Oko nje su se skupili svi apostoli da poslednji put zablagodare ovoj Majci nad majkama, Presvetoj Bogorodici.

Oprostivši se od njih, ona je predala svoj duh Bogu. Кovčeg sa njenim svetim moštima, uz pratnju mnoštva hrišćana, preneli su u Getsimanski Vrt, u grobnicu njenih roditelja, Svetih Joakima i Ane. Dok su ga nosili kroz grad, iz njega se neprestano širio predivni miris. Jedan od jevrejskih sveštenika drznu se da rukama dohvati kovčeg, ali su mu u tom trenutku obe ruke otpale. Videvši to, on poverova u Hrista i ruke su mu se vratile.

Od svih apostola samo je Toma, po Božjem Promislu, izostao sa pogreba. Trećeg dana Toma je stigao i poželeo da celiva telo Svete Prečiste. No kada su apostoli otvorili grob, našli su samo Njenu plaštanicu. Telo nije bilo u grobu. Te večeri Bogomajka se javila apostolima, okružena mnoštvom angela.

- Radujte se, ja ću biti s vama navek - rekla im je.

ONA KOJA MOLI BOGA ZA NAS

Presveta Bogorodica je posrednica spasenja hrišćana i oni je veličaju na svakom bogosluženju, kao svetiju od svetih, časniju i čistiju od heruvima i serafima.

Praznik Uspenja presvete Bogorodice je jedan od četiri velika praznika posvećen Djevi Mariji. Ovaj se praznik ističe, jer je na taj dan Majka Božja stigla pre presto svog Sina odakle ga moli za spas svih nas. Hrišćani u nju veruju kao nadu, pribežište i zastupnicu pred Hristom.

Bogorodica sa Isusom, vizantijski mozaik u Aja Sofiji Bogorodica sa Isusom, vizantijski mozaik u Aja Sofiji. Foto: Wikimedia Commons/Dennis Jarvis

Na ovaj dan zato hrišćani odlaze u ckrvu, a oni koji su postili, pričešćuju se na jutarnjoj molitvi. Da bi se danas molili Bogorodici čistog srca, hrišćani praštaju onima koji su im učinili nešto nažao i mole za oprost one o koje su se sami ogrešili.

Danas takođe svesrdno izgovaraju ove reči:

Bogorodice Djevo, raduj se

Blagodatna Marijo,

Gospod je sa Tobom.

Blagoslovena si Ti među ženama

I blagosloven je Plod utrobe Tvoje,

Jer si rodila Spasitelja duša naših!

VIDEO: Na verski praznik u Grčkoj Srbi dodiruju Bogorodičine zmije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lepota

    28. avgust 2019 | 07:37

    Tebi Bogorodice carice Neba i zemlje predajem sve svoje zelje da to uredis ono najbolje za mene

  • Boža zemunac

    28. avgust 2019 | 08:46

    SREĆAN PRAZNIK SVIMA KOJI SLAVE. SVI KOJI SU POSTILI, NEKA IM POST BUDE NA ZDRAVLJE I SPASENJE.

  • Dana

    28. avgust 2019 | 09:11

    Presveta Bogorodice sačuvaj nas od svih bolesti i nevolja. Srećan praznik svima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA