≫ 

Zašto ljudi u Srbiji ostavljaju bebe? Postoje 3 moguća razloga, a zbog svakog treba da se zapitamo

Oko 150 godišnje ostane bez majke već po rođenju

  • 10
Bebe, porodilište Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Vest da su majke svoje tek rođene bebe ostavile u porodilištima ili na nekim manje sigurnim mestima u poslednje vreme su učestale. Poslednji takvi slučajevi odigrali su se u Žarkovu, gde je Mirjana G. rodila svog sina u stanu i ostavila u kontejneru, dok nekoliko dana ranije žena iz Trgovišta napustila svoje sedmo dete u porodilištu u Vranju. Razlozi koje roditelji najčešće navode su porodični ili materijalni.

Prema saznanjima Južnih vesti, broj ostavljene dece u porodilištima na jugu Srbije varira od jednog do pet godišnje, dok u Pirotu, kako kažu, u poslednjih 7 godina nije ostavljena ni jedna beba.

Najčešći razlozi zbog kojih roditelji ostavljaju tek rođene bebe su materijalni, porodični i zdravstveni, saglasni su u Centrima za socijalni rad koji se uključuju u slučaj onog trenutka kada majka izjavi da ne želi svoje dete.

beba Tri su razloga iz kojih ostavljaju decu foto: pixabay.com

Sa majkama koje se odreknu svoje dece radi tim Centra, priča za Južne vesti Aleksandar Jovanović, glavni tehničar Opšte bolnice u Leskovcu u kojoj su za godinu i po dana ostavljene 2 bebe.

Majke, po zakonu, imaju 6 meseci da tu odluku povuku. Ipak, po decu se uglavnom ne vraćaju. Deca u tom periodu budu na Odeljenju pedijatrije, dok se ne okonča ceo postupak, uglavnom oko 3 meseca, i o njima računa vode zaposleni.

Deci često daju imena i nadimke, a najviše posla imaju oko onih koja su rođena sa nekim hendikepom, jer ona iziskuju pažnju i često ostaju duže u bolnicama.

Nakon toga odlaze u Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, gde im se pronalaze staratelji. Za staratelja se postavlja neko od rodbine ili se dete premešta u hraniteljsku porodicu.

beba Majke imaju 6 meseci da se predomisle Foto: Pixabay.com

- Vranjski Centar je u ovoj i prošloj godini realizovao postupke zaštite za po jednu novorođenu bebu koju roditelji nisu želeli - rekla je direktorka vranjskog Centra Dragana Arsić.

U niškom porodilištu je u toku prošle godine ostavljeno pet beba od kojih su, uz saglasnost roditelja, tri smeštene u hraniteljske porodice, jedna odlukom Centrom i jedna beba je oduzeta roditeljima. U Prokuplju se, kažu u ovoj Bolnici, ne ostavljaju bebe tako često - nijedna u poslednjih sedam godina.

Procenjuje se da se u celoj Srbiji na godišnjem nivou napusti oko 150 tek rođenih beba, ipak zvanične statistike nema, jer o velikom broju dece, slažu se i sociolozi, brigu nastavljaju najbliži srodnici, pa se takvi podaci i ne beleže.

U niškoj policiji kažu da na teritoriji tog okruga u 2018. i 2019. godini nije prijavljen ni jedan jedini slučaj ostavljenih beba na javnim površinama, što se neretko dešava u drugim sredinama.

VIDEO: Policajci spasili bebu koju je majka monstrum stavila u kesu i bacila

(Telegraf.rs/Južne vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zena bez dece

    30. avgust 2019 | 09:35

    Zasto monstumi radjaju decu? Nisu svesni koja je sreca imati svoje cedo i gledati kako raste...Toliko parova ne moze da ima decu i tu bol nosi u dusi i nada se da ce ipak Bog dati i njima nesto najvrednije!

  • Marijana

    30. avgust 2019 | 09:17

    Zivotinje ne ostavljaju svoju mladuncad.Ususkavaju ih,greju,lizu,donose hranu i ne dozvoljavaju uljezima da im se pribize kako ih ne bi povredili ili pojeli.Ptice su sa svojim pticima dok se ne vinu pod oblake.Cetvoronozne zivotinje vode svoje mladunce u prvi lov.Desi se da majka podoji i othrani mladunce druge zivotinjske vrste.Zena koja naudi svojoj bebi he monstrum.Nema opravdanja za takav zlocin.Procitajte Dusanov zakonik kako se presudjivalo kod takvog nedela.

  • BL

    30. avgust 2019 | 08:39

    Da mi samo upoznati te majke sve bez obzira imale muzeve ili ne ostane trudna nosa ga devet mjeseci pa ga rodi ni to nije lako i onda na kraju ostavi negdje, baci kao smece. Samo se pitam dali su imalo normalni. Ono sto si rodiio baciti pa neka izvadi iz svojih usta pa da tom svom djetetu i na kraju kriva drzava nije tacno zapni malo pa radi nece ni tvoje djete biti gladno i ono ce nesto da nauci u zivotu ili ga nemoj radjati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA