Ni ovaj septembar ne može da prođe bez štrajka: Časovi danas skraćeni na 30 minuta, a ovo su zahtevi

U pitanju je jednodnevni štrajk i časovi će trajati 30 minuta u 760 škola

  • 19

Unija sindikata prosvetnih radnika oglasila se jutros sa zahtevom Vladi Srbije da prosvetarima poveća zarade u ovoj godini na način kako je to i bilo dogovoreno.

- Reč je o povećanju od 14,6 odsto za celu finansijsku godinu, a naš predlog je da to bude 20 odsto od 1. oktobra ove godine. Prosveta je prioritet za državu tako da bi Vlada sa ovim povećanjem prvo održala reč, a onda napravila pravedna poziciju prosvete pred uvođenje platnih razreda - navela je Unija sindikata prosvetnih radnika u saopšenju.

Unija je istovremeno od Vlade tražila i isplatu 25.000 dinara za pet Svetosavskih nagrada predviđenih potpisanim Sporazumom o rešavanju spornih pitanja. Za to je, kako su naveli, potrebno 2,5 milijarde dinara.

Štrajk, časovi skraćeni na 30 minuta

Drugi septembar, prvi školski dan ove godine, biće obeležen i štrajkom prosvetara. U pitanju je jednodnevni štrajk i časovi će trajati 30 minuta u 760 škola Srbije.

- Časovi će 2. septembra trajati 30 minuta. Ministar prosvete Mladen Šarčević je o tome obavešten pravovremeno. Imamo u planu tog dana i da održimo konferenciju za štampu ispred Ministarstva prosvete, gde ćemo i protestovati. Već godinu dana traje tišina kada su pitanju naši zahtevi, niko nas iz ministarstva nije primio na razgovor - objašnjava Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    2. septembar 2019 | 10:57

    Ovi prosvetari dosadise svima.I deci i roditeljima.Sve im je malo, a toliko su dobili povecanja plate vise od nas drugih sa visokim obrazovanjem.Kao da su jedini pa mogu da ucenjuju, a nisu.

  • Србин

    2. septembar 2019 | 11:24

    Послао бих ја све те просветаре у рудник или грађевину , да виде како се зарађује !

  • D

    2. septembar 2019 | 10:15

    Ovi prosvetari postali bezobrazni, ali bas... sve razumem, ali da li moze jedno tromesecje da prodje da ne nastetite toj deci koju necemu ucite???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA