≫ 

Mama đaku naručila pesmu "Otpala ti ruka" za polazak u školu: Otkrilo se da je to poruka njenom mužu

Stihovi ove pesme nikako nisu za sedmogodišnje dete

  • 2
Želje i čestitke za polazak prvaka u školu

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Danas je počela nova školska godina, čemu su se najviše obradovali đaci prvaci. Radost što im mezimci polaze u školu familija je osamdesetih i devedestih godina delila i preko radio talasa, u tada popularnim emisijama "želje i čestitke". Čije ime se tada nije čulo na radiju, kao da nije ni krenuo u školu. "Stara vremena" se, izgleda, vraćaju, pa jedini lokalni radio u Bogatiću, popularnog imena "Nešvil" od juče posle nekoliko godina ponovo na programu ima i čestitke za đake prvake!

Tekst čestitke se diktira telefonom ili lično na ceduljici donese u radio, uplati se 100 dinara i čeka se da spiker u određeno vreme preko radija pročita.

- Za divno čudo, posle nekoliko godina čestitke za polazak u školu su ove godine ponovo u modi. Nije da ih je bilo puno, ali ni đaka prvaka nema mnogo, pa u  skladu sa tim juče i danas emitujemo čestitke slušalaca za prvi dan škole. Najčešće zovu da uplate čestitku roditelji, ali i drugi rođaci, babe, dede, strine, stričevi, ujaci. Kad čestitaju mama i tata obično se najlepšim željama kako napišu "pridružuje i ostala rodbina" - kaže Aleksandar Ković, voditelj programa na Radio Nešvilu u Bogatiću.

radio stanica, mikrofon

Foto: Freeimages/kpeterson

Najčešće uz klasične narodnjake, takozvane "namenske pesme" kao što su "Mamino prvače" i "Budi najbolji đak", a ponekad uz veselu dečiju pesmicu Minje Subote ili Branka Kockice rodbina želi "srećan polazak u prvi razred, da sluša učiteljicu i bude dobar đak".

Iako više priliči za čestitanje sklapanja braka, neko još doda "da mu staze budu posute cvećem".

- Bilo je to davno, kada smo uz tekst čestitke za polazak u školi dobili želju majke da ide pesma "Otpala ti ruka", koju peva Viki Miljković. Svi u studiju smo bili zbunjeni, nismo mogli da verujemo jer naslov pesme baš nije primeren, a ni tekst. Međutim, ispostavilo se da je žena čestitajući detetu polazak u školu iskoristila da pošalje poruku mužu jer u pesmi se peva: "Otpala ti ruka ako ikad drugu takneš oko struka i odneo te đavo ako budeš s drugom spav'o", i na kraju:  "Odnela te voda ako vidim drugu da kraj tebe hoda" - seća se Nebojša Ković, vlasnik radija.

Radio voditelj, stanica, studio

Foto: Freeimages/pacotto

Po njegovom mišljenju, želje, čestitke i pozdravi su preteča SMS-a, jer su često, kao u ovom slučaju, slušaoci pesmom preko radija slali poruke. Tražili su da se puste pesme koje oni vole da slušaju bez obzira što "ne idu" uz tekst čestitke. Takođe, emisiju za želje i pozdrave koristili su da se izborom pesme vazdignu iznad  komšija ili sakriju da im je brak u krizi, pa selu poruče "da im ne može niko ništa i da su jači od sudbine ili "Ne daj da nas rastave".

Nekada su spikeri lokalnih radio stanica "želje, čestitke i pozdrave" čitali do kasno u noć. Svako slavlje u kući, kao rođenje deteta, venčanje, momačko ili devojačko veče, zaposlenje, a naročito odlazak u vojsku, bilo je povod za oglašavanje na radio talasima.

Bilo je i baš bizarnih "razloga" da se čuje ime preko radija, kao što su čestitke povodom uvođenja vodovoda u štalu ili povodom kupovine sata. Od pojave društvenih mreža čestitke su počele da padaju u zaborav, a posebno od kada je ukinuto redovno služenje vojnog roka.

- I sada povremeno ljudi uplaćuju čestitke, ali ni blizu kao nekada. Danas se susrećemo sa neobičnim zahtevima ljudi, kao nedavno kada smo ceo dan puštali pesme za jednu devojačku svadbu. Domaćini su se požalili da nisu uspeli da pronađu trubački orkestar, pa su platili da se čitaju čestitke i pušta muzika preko radija. Mogli su sami da naprave plejlistu na svom računaru i puštaju pesme preko zvučnika, ali preko radija je drugačije. Žele da čuju se imena preko radija, a sve čuju i drugi slušaoci što je veoma važno - dodaje Aleksandar Ković.

VIDEO: Mogao je da zgazi troje dece na pešačkom prelazu kod škole

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    2. septembar 2019 | 21:31

    Jedna je cestitala muzu demineru srecan odlazak u vosjku uz pjesmu Ucini bar jedan pogresan korak od Halida Muslimovica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA