≫ 

Spisak najzagađenijih gradova u Srbiji, ali i onih u kojima udišemo najčistiji vazduh

Najveće zagađenje je tokom zimskih meseci

  • 4

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović navodi da je vazduh prekomerno zagađen u više gradova Srbije. Najzagađeniji gradovi su - Beograd, Smederevo, Sremska Mitrovica, Kosjerić, Užice. Najčistiji vazduh udišu građani Valjeva, Kraljeva i Kragujevca.

Filip Radović je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a naveo da građani Srbije osećaju konsekvence zagađenog vazduha, pre svega tokom zimskih meseci jer postoji veliki broj individualnih ložišta koja tokom zimskih meseci ispuštaju zagađajuće materije.

- Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije aero-zagađenje jeste jedno od najvećih izazaova, ako ne i najveći za ljudsko zdravlje. Građani Srbije osećaju konsekvence zagađenog vazduha, pre svega tokom zimskih meseci. Ono što je u Srbiji najdominantnije su pre svega individualna ložišta kojih ima veliki broj i koja tokom zimskih meseci ispuštaju zagađajuće materije - objašnjava Radović.

Prema izveštaju Agencija za zaštitu životne sredine najzagađeniji gradovi su – Beograd, Smederevo Sremska Mitrovica, Kosjerić, Užice, a najčistiji vazduh udišu građani Valjeva, Kraljeva i Kragujevca.

- U zoni Srbija je, osim u gradovima Valjevo, Kraljevo i Kragujevac, vazduh bio 1. kategorije, što znači da je čist ili neznatno zagađen, kao i u zoni Vojvodina, osim u Subotici i Sremskoj Mitrovici, navodi se u izveštaju koji je zasnovan na relevantnim podacime državane i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha - navodi se u izveštaju.

Poručuje da u narednom periodu treba naći alternativu grejanju na ugalj, da se ide na energetsku efikasnost.

VIDEO: Misteriozni dim u Banjičkoj šumi:

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA