• 7

Potencijalne teroriste vraćaju u Srbiju: U BiH su pretnja, kod nas nisu

Svih pet migranata od dana evidentiranja u februaru smešteno je pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu

  • 7

Dvojica migranata, koji predstavljaju potencijalnu pretnju bezbednosti zbog terorizma, biće proterana iz BiH u Srbiju.

Direktor Službe za poslove sa strancima, Slobodan Ujić, istakao je da je, nakon višemesečne istrage, koju je ova služba sprovela zajedno sa međunarodnim i domaćim bezbednosnim agencijama, odlučeno da dva od pet migranata iz Avganistana, koji predstavljaju potencijalnu pretnju bezbednosti zbog terorizma, budu proterana u Srbiju, javila je Srna.

- Dvojica za koju je ustanovljeno da su potencijalna prijetnja za BiH, biće isporučena u Srbiju gde su pre ulaska u BiH poslednji put registrovani. S nadležnim institucijama u Srbiji već je postignut dogovor o njihovom isporučenju jer prema evidenciji agencija i institucija u Srbiji oni nisu pretnja za tu zemlju - rekao je Ujić.

Svih pet migranata od dana evidentiranja u februaru smešteno je pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Ujić je rekao da je proces provere informacija bio jako težak, a da se predmeti u vezi s ovim migrantima privode kraju, prenosi Birn.

- Dugotrajan je to proces jer mi ne možemo delovati sami. Tu su uključene, osim međunarodnih i naših bezbednosnih agencija, i države porekla ovih migranata. Pošto neki od njih dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja dugo se čeka na provere kada pošaljemo biometrijske podatke - objasnio je Ujić.

Služba za poslove sa strancima evidentirala je i pod kontrolu stavila pet lica koja se dovode u vezu s terorizmom a nalazile su se među migrantima u BiH još od sredine februara. Reč je o licima poreklom iz Avganistana koje su u prva dva meseca ove godine pronađene na području Bihaća i Sarajeva.

Osim dvojice migranata koji će biti prebačeni u Srbiju, za preostalu trojicu još nije donesena odluka o eventualnom udaljavanju s teritorije BiH.

- Postoji mogućnost da i oni budu udaljeni iz BiH, ali mi možemo doneti i odluku da im se, ako ostanu u BiH, ograniči kretanje, odnosno izreknu blaže mere zabrane - rekao je Ujić.

Do sada je u BiH, prema evidenciji Službe za poslove sa strancima, registrovan ulazak 43.000 migranata, a odluka o proterivanju dvojice migranata prva je takve vrste u BiH.

(Telegraf.rs/ Srna)

Komentari

  • DRagutin

    Nisu pretnja dok ne prodjemo kao u košarci...!

  • KS

    Zar nemamo doboljno siptarskih terorista?! Ove belosvetske pravac u zemlje EU!!!

  • Sneza

    Madjari su najpametniji po tom pitanju! Bravo za Orbana.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima